Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-04-23, 08:55   #1
breznikalexander
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2013
Ort: Örebro
Inlägg: 4
Vägning av mat

Hej! Lite ny när det gäller att hålla stenhård koll på mitt dagliga intag, och undrar bara hur man räknar näringsvärdet för kött, t.ex kyckling. Väger man det innan eller efter tillagning? Hittills har jag gjort före men det kanske blir fel.

Tacksam för svar.
breznikalexander är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 09:00   #2
miaz
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 358
före.
så länge näringsvärdet gäller icke tillagad produkt dvs.
vilket det i princip alltid gör.
miaz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 09:02   #3
breznikalexander
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2013
Ort: Örebro
Inlägg: 4
Tack så mycket för snabbt svar. Jo det var exakt min tanke. Såg precis att jag skrivit detta i kosttillskott inte i kost, ursäktar om det.
breznikalexander är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 09:07   #4
Reaper123
Registered User
 
Reaper123s avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 7 688
Jag väger alltid allt innan tillagning, vilket underlättar på alla sätt och vis då kött tappar x % vätska vid tillagning medans pasta binder vätska.

Alltså, skulle du väga en kycklingfilé efter stekning väger den mindre = kcal per 100 gram har ökat då den blivit "energitätare" och motsatsen gäller då tex pasta.

SLV har en hel del livsmedel man kan hitta energivärde på just som tillagat om man nu inte är hemma och har möjligheten att väga allt otillagat. Spelar alltså ingen roll vad du registrerar utan slutsumman blir den samma när det kommer till kcal, protein, kolhydrater och fett. Men det som skiljer är "totalvikten" på det du ätit!
__________________
Viktutveckling: 090328: >140 | 091201: 127 | 100601: 121 | 100801: 110 | 101229: 105 | 110728: 88 | 110830: 96 | 120102: 93.3 | 120531: 85.8 | 120807 91.1 | 121114: 82.2 | 130313: 88.2 | 130630: 83.7 | 2014-01-26: 88 | 2014-05-09: 80.6
Min mat och träning: No dieting just living - Till death do us part! samt blogg & receptsamling hittar ni här! quattrojimmy @ Instagram. Smaktest av glass hittar ni här!
Reaper123 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 10:42   #5
raddum
Registered User
 
raddums avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 1 195
Brukar vara mer konsistent att väga innan tillagning tycker jag.
__________________
Upp och ner i vikt, mot mitt mål!
Instagram: Lexradd
raddum är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:02   #6
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av breznikalexander Visa inlägg
Hej! Lite ny när det gäller att hålla stenhård koll på mitt dagliga intag, och undrar bara hur man räknar näringsvärdet för kött, t.ex kyckling. Väger man det innan eller efter tillagning? Hittills har jag gjort före men det kanske blir fel.

Tacksam för svar.
Det beror på vilket näringsvärde du avser att använda. Det näringsvärdet som står på påsen gäller oftast för den formen som varan kommer i. Är det otillagade kycklingfiléer i påsen så gäller näringsvärdet för otillagat, och du ska följdaktligen väga de otillagade.

Om du tar ett näringsvärde från en tabell där det t ex står "kycklingfile, stekt" så ska du väga när det är tillagat.
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:19   #7
cancion
Registered User
 
cancions avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 158
Menar inte alls att kapa tråden, men vill uppmärksamma att det på många förpackningar står "Näringsvärde, färdig vara". Jag vet att det logiska vore att väga det efter man t ex stekt varan, men i det här fallet rör det korv. Korv som faktiskt är helt OK att äta "otillagad" (till skillnad från t ex kyckling), så vad avses i det fallet? Ses den som "färdig"? Någon som har en kvalificerad gissning eller rent av källa på hur man ska räkna?

Korven det rör sig om:
Wurstmaster Lammkorv
cancion är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:25   #8
breznikalexander
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2013
Ort: Örebro
Inlägg: 4
Tackar för alla snabba och hjälpande svar. Förstår logiken och håller med fullständigt. Tillagar alltid maten själv, delvis att jag t.ex köper ej tillagad kycklingfilé och steker den själv.
breznikalexander är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:32   #9
Reaper123
Registered User
 
Reaper123s avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 7 688
Citat:
Ursprungligen postat av cancion Visa inlägg
Menar inte alls att kapa tråden, men vill uppmärksamma att det på många förpackningar står "Näringsvärde, färdig vara". Jag vet att det logiska vore att väga det efter man t ex stekt varan, men i det här fallet rör det korv. Korv som faktiskt är helt OK att äta "otillagad" (till skillnad från t ex kyckling), så vad avses i det fallet? Ses den som "färdig"? Någon som har en kvalificerad gissning eller rent av källa på hur man ska räkna?

Korven det rör sig om:
Wurstmaster Lammkorv
Min första tanken är, oj vilken optinojja!

Jag tolkar det som att korven, som den är i förpackningen har energivärdet som anges. Så nettovikten på förpackningen dividerat med antalet korvar multiplicerat med näringsvärdena per 100 gram dividerat med 100 och du är hemma! Edit: Antar det är 2 korvar -> 250/2*160/100=200kcal/korv

Har själv ätit denna korv och aldrig ens tänkt tanken att prova väga den efter den grillats, men inbillar mig att den tappar marginellt i vätska pga att det trots allt är en så pass hög kötthalt i den.
__________________
Viktutveckling: 090328: >140 | 091201: 127 | 100601: 121 | 100801: 110 | 101229: 105 | 110728: 88 | 110830: 96 | 120102: 93.3 | 120531: 85.8 | 120807 91.1 | 121114: 82.2 | 130313: 88.2 | 130630: 83.7 | 2014-01-26: 88 | 2014-05-09: 80.6
Min mat och träning: No dieting just living - Till death do us part! samt blogg & receptsamling hittar ni här! quattrojimmy @ Instagram. Smaktest av glass hittar ni här!

Senast redigerad av Reaper123 den 2013-04-23 klockan 13:34.
Reaper123 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:44   #10
cancion
Registered User
 
cancions avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 158
Citat:
Ursprungligen postat av Reaper123 Visa inlägg
Min första tanken är, oj vilken optinojja!

Jag tolkar det som att korven, som den är i förpackningen har energivärdet som anges. Så nettovikten på förpackningen dividerat med antalet korvar multiplicerat med näringsvärdena per 100 gram dividerat med 100 och du är hemma! Edit: Antar det är 2 korvar -> 250/2*160/100=200kcal/korv

Har själv ätit denna korv och aldrig ens tänkt tanken att prova väga den efter den grillats, men inbillar mig att den tappar marginellt i vätska pga att det trots allt är en så pass hög kötthalt i den.
Hehe, optinojja indeed!

Jag vet ju att detta inte kommer "make or break me". Anledningen till att jag undrar är för jag äter denna korv väldigt mycket (äter en hel förpackning per gång). Den tappar 25 gram per 100 gram så den väger alltså totalt 200g efter tillagning. Rör mig med ganska låga kalorier, så att räkna fel på 5g fett och 8g protein x2 (äter ofta 2 paket om dagen) kan göra stor skillnad i längden, och jag är även ute efter att kunna äta så mycket jag tillåts pga min "glupskhet"

Sedan är det bara intressant att veta

Men då kanske jag ska prova att räkna på nettovikten då
cancion är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:50   #11
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av cancion Visa inlägg
Menar inte alls att kapa tråden, men vill uppmärksamma att det på många förpackningar står "Näringsvärde, färdig vara". Jag vet att det logiska vore att väga det efter man t ex stekt varan, men i det här fallet rör det korv. Korv som faktiskt är helt OK att äta "otillagad" (till skillnad från t ex kyckling), så vad avses i det fallet? Ses den som "färdig"? Någon som har en kvalificerad gissning eller rent av källa på hur man ska räkna?

Korven det rör sig om:
Wurstmaster Lammkorv
I stort sett all korv man köper kan man ju äta direkt ur förpackningen. En korv förändras dessutom inte särskilt mycket när du tillagar den. Vikten kommer vara i stort sett detsamma (om man bortser från stekfett såklart).
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 13:59   #12
cancion
Registered User
 
cancions avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 158
Citat:
Ursprungligen postat av vicarious Visa inlägg
I stort sett all korv man köper kan man ju äta direkt ur förpackningen. En korv förändras dessutom inte särskilt mycket när du tillagar den. Vikten kommer vara i stort sett detsamma (om man bortser från stekfett såklart).
Jag är helt på ditt spår. Men det som "throws me off" är att de skriver färdig vara.
Har jämfört med andra korvar i butiken och de skriver inget om att näringsvärdet avser färdig vara .
cancion är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 14:03   #13
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av cancion Visa inlägg
Jag är helt på ditt spår. Men det som "throws me off" är att de skriver färdig vara.
Har jämfört med andra korvar i butiken och de skriver inget om att näringsvärdet avser färdig vara .
Orka bry sig, behandla det som vilken korv som helst. Väg den när du tar den ur påsen och använd näringsvärdet som står på påsen.
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-23, 14:04   #14
cancion
Registered User
 
cancions avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 158
Citat:
Ursprungligen postat av vicarious Visa inlägg
Orka bry sig, behandla det som vilken korv som helst. Väg den när du tar den ur påsen och använd näringsvärdet som står på påsen.
Jag bryr mig pga tidigare nämnda skäl.
cancion är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)