Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Fortfarande höga halter akrylamid i maten (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=207839)

King Grub 2013-12-11 09:19

Fortfarande höga halter akrylamid i maten
 
Citat:

2011-2012 gjorde Livsmedelsverket en riktad undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden – kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kex, kakor och frukostflingor. Resultatet visar att halterna varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. I de flesta livsmedelskategorier hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Undersökningen visar att 34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.

Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.

Merparten av svenskarnas intag av akrylamid kommer från livsmedel man köper i butik.
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum...lamid-i-maten/

http://www.slv.se/upload/dokument/ra...1_och_2012.pdf

Bryggan 2013-12-11 10:34

Hallandsåsen!! Kommer ni inte ihåg att vi skulle dööööö allihopa pga akrylamid. Senare visade det sig att akrylamid finns i så gott som alla upphettade livsmedel innehållande stärkelse. Helt plötsligt var inte akrylamiden så värst giftig längre. De som hade analyserat livsmedlen fick i princip göra en pudel även att det inte var de som hävdade giftigheten utan endast förekomsten.

Jag anser att akrylamid fortfarande är giftigt som tusan.

JacobHeitmann 2013-12-11 11:06

http://gyazo.com/8daac339825e1a6a83b8e4cc70e76f07.png
Vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter. :D

Johan_P 2013-12-11 11:07

Citat:

Ursprungligen postat av Bryggan (Inlägg 6773258)
Hallandsåsen!! Kommer ni inte ihåg att vi skulle dööööö allihopa pga akrylamid.

Det är dock en annan historia. Det blir en viss miljöpåverkan av att släppa ut kemikalier i grundvattnet. Bland annat påverkades fisk och kor på åsen kraftigt av utsläppen.

Johan_P 2013-12-11 11:09

Anledning till att vara försiktig med rosten.

http://www.slv.se/upload/dokument/ri..._brod_bild.pdf

sigill 2013-12-11 11:10

"Livsmedel som inte har friterats, ungsbakats eller rostats vid framställning eller tillagning innehåller inte nämnvärda mängder akrylamid. Inga halter av akrylamid har hittills hittats i kokta livsmedel."

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-m...--fordjupning/

Hmm, kanske borde byta ut en del av brödet mot pasta. Snabbmakaroner + ketchup är inte fel smakmässigt hur som helst.

Bryggan 2013-12-11 12:35

Citat:

Ursprungligen postat av Johan_P (Inlägg 6773302)
Det är dock en annan historia. Det blir en viss miljöpåverkan av att släppa ut kemikalier i grundvattnet. Bland annat påverkades fisk och kor på åsen kraftigt av utsläppen.

Jo jag bara menar att hela grejen kom upp iom Hallandsåsen. Innan dess visste ingen vad akrylamid var ens. Som jag skrev så anser jag akrylamid vara giftigt oavsett om det finns i grundvattnet nära en rullstensås eller i maten.

tossefar 2013-12-11 17:16

Citat:

Ursprungligen postat av JacobHeitmann (Inlägg 6773300)
http://gyazo.com/8daac339825e1a6a83b8e4cc70e76f07.png
Vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter. :D

Klart, bananer är ju inte ens med.

maqan 2013-12-11 20:44

Citat:

Ursprungligen postat av jacobheitmann (Inlägg 6773300)
http://gyazo.com/8daac339825e1a6a83b8e4cc70e76f07.png
vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter. :d

+1

AEB 2013-12-12 08:09

nu kommer ju ingen kunna äta potatis för att de sätt detta på aftonbladet :( Lite synd hur hårt folk tar allt nu förtiden.

RobinEH 2013-12-12 08:51

Citat:

Ursprungligen postat av AEB (Inlägg 6774849)
nu kommer ju ingen kunna äta potatis för att de sätt detta på aftonbladet :( Lite synd hur hårt folk tar allt nu förtiden.

Förutsätter du att folk inte är läskunniga? Aftonbladet talar väl mest om pommes frites och inte potatis.

sigill 2013-12-12 08:55

De som äter LCHF har turen att slippa få i sig lika mycket akrylamid (beror iofs på hur hårt man steker till ganska stor del) och kadmium i spannmål.

En del av gifterna stannar hos kon :)

AEB 2013-12-12 09:45

Citat:

Ursprungligen postat av RobinEH (Inlägg 6774887)
Förutsätter du att folk inte är läskunniga? Aftonbladet talar väl mest om pommes frites och inte potatis.

Ja delvis. Tror ju inte atta ALLA är så. Men det var bla en tjej på facebook som länkade denna och skrev "synd att inte kunna äta potatis"

sigill 2013-12-12 09:49

Citat:

Ursprungligen postat av AEB (Inlägg 6774943)
japp. var en tjej på facebook som länkade denna och skrev "synd att inte kunna äta potatis"

Så länge man inte konsumerar extremt mycket (eller steker hårt) av ovanstående behöver man nog inte vara så orolig.

Rökning, passiv rökning, avgaser osv. är antagligen mycket värre än att konsumera stora mängder spannmål.

Scratch89 2013-12-12 11:32

Min kaffekonsumtion på åtta koppar om dagen ignorerar detta.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)