Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Vad är ett nyttigt bröd? (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=185280)

Barbastark 2012-06-11 20:40

Vad är ett nyttigt bröd?
 
Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH

begt 2012-06-11 20:44

Någorlunda grova och fiberrika bröd anses bättre än andra p.ga.

större mättnad pga fiberhalten (en del andra fördelar med fibrer i kosten också)
mer fullkorn->mer näring
något mer protein.

...jämfört med t.ex. formfranska eller storform.

Perramja 2012-06-11 20:44

Citat:

Ursprungligen postat av Barbastark (Inlägg 5821168)
Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH

Ett grovt surdegsbröd tycker jag är att föredra. Rågkusar och rallarhalvor är bra grejor*flex* Sen är det här problemet med ordet "nyttigt" svårt att komma runt, men ovanstående är väl ur allmänhetens syn nyttigt bröd:)

Barbastark 2012-06-11 20:49

Sockerarter. Är 10% av kolhydratsmängden för mycket?

King Grub 2012-06-11 20:52

Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.

Sandra81 2012-06-11 21:00

http://www.wellnessguide.se/Nyheter/...tigaste-brodet

Dreas 2012-06-11 21:04

Citat:

Ursprungligen postat av Sandra81 (Inlägg 5821220)

Men suck. Fullkorn bra, vetemjöl dåligt...

King Grub 2012-06-11 21:05

Och glukos blev den värsta sockerarten.

TREX 2012-06-11 21:13

http://www.polarbrod.se/DocumentBank...-B_640x771.jpg

begt 2012-06-11 21:14

Svårt att leva utan glukos, särskilt om kroppen inte kunnat producera det själv =)

Holabandola 2012-06-11 21:47

Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.

Dreas 2012-06-11 21:51

Citat:

Ursprungligen postat av Holabandola (Inlägg 5821297)
Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.

Fast GI är ju ganska ointressant och vilka friska individer har problem med blodsockret?

krubkungen 2012-06-11 21:53

Trex


Dem är goda!

Nutrid 2012-06-12 01:34

Citat:

Ursprungligen postat av Dreas (Inlägg 5821305)
Fast GI är ju ganska ointressant och vilka friska individer har problem med blodsockret?

GI är inte alls ointressant.

Sen får du gärna definiera "friska" personer? Är det personer utan diabetes du menar?

Sheogorath 2012-06-12 04:45

Citat:

Ursprungligen postat av Nutrid (Inlägg 5821540)
GI är inte alls ointressant.

Sen får du gärna definiera "friska" personer? Är det personer utan diabetes du menar?

Jo, ganska. Produkter med lågt GI tenderar att vara mer mättande vilket kan vara bra för en del och de med högt GI (och högt kolhydratinnehåll) är ofta bra för att snabbt och effektivt återinlagra glykogen efter träning. Men det är väl så långt GI är "intressant" för oss friska, vilket i sammanhanget är de med fungerande blodsockerkontroll (ej diabetes eller kroniskt sänkt glukostolerans, d.v.s. på väg att få diabetes). Diabetes typ II får man av övervikt (särskilt bukfetma), inaktiv livsstil och otur i det genetiska lotteriet. Man kan också paja bukspottskörteln genom kroniskt supande.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)