Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Tar man upp allt protein man äter? (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=158049)

jespernilson 2010-12-19 01:02

Tar man upp allt protein man äter?
 
Som rubriken, har läst här att ett tag och fått uppfattningen om att man ska käka 2-3 gram men diskuterade lite om detta och fick svaret

"Skulle det följa med protein i urinen har man allvarliga njurskador och bör uppsöka läkarvård. Fullt friska människor tar upp precis allt och inget kissas ut."

Undrar bara om det stämmer eller pissar man ut överflödigt protein?

Pansartax 2010-12-19 01:17

Bud på olika teorier som florerar på forumet:

Det följer med din avföring (Dvs du skiter ut det)
Det följer med ditt urin (Du pissar ut det)
20 g är max för en måltid resten blir till energi/pissar du ut/skiter du ut
Det finns inget övre tak utan det du äter breder ut sig över en längre tid bara, exempelvis en proteinrik måltid på 200 g tillfredställer syntesen över 10 timmar + och 50 g kanske stimulerar över 3 timmar.

the_matsson 2010-12-19 01:41

Citat:

Ursprungligen postat av Pansartax (Inlägg 4759918)
Bud på olika teorier som florerar på forumet:

...

Det finns inget övre tak utan det du äter breder ut sig över en längre tid bara, exempelvis en proteinrik måltid på 200 g tillfredställer syntesen över 10 timmar + och 50 g kanske stimulerar över 3 timmar.

Om man får rösta så röstar jag på den här.

JoeyP 2010-12-19 02:35

Citat:

Ursprungligen postat av the_matsson (Inlägg 4759927)
Om man får rösta så röstar jag på den här.

+1 :hbang:

davvvan 2010-12-19 03:49

Personligen tror jag att det är många som inte tar upp allt protein av de man stoppar i sig. Jag själv är en av dem. Men palla ha optinoja. Lite får man nog i sig.

John M 2010-12-19 06:39

Ja alltså har vi inte redan kommit fram till ett överskott används som energi av kroppen eller lagras som fett?

Sverker 2010-12-19 07:40

Ibland skulle jag vill hålla en stor föreläsning och gå igenom allmänna grunder i näringslära med Kollos medlemar.

Detta är inget det går att rösta om. Det finns inte ens något att diskutera.


Vi tar upp allt protein vi äter, till minst 95 - 98 procent. Det finns några få undantag. Ex. är några mystiska proteiner i någon udda böna som inte tillåter våra matspjälkningsenzymer att klippa upp dem samt vassleprotein.

När det gäller vasslen ligger säkert sanningen någonstans kring att själva proteinet tillåter sig att denatureras, denatureras, denatureras och denatureras men FORTSÄTTER att behålla sin egenskap att vara löslig utan att påverka viskositeten hos magsaften. Det rinner helt enkelt för fort igenom tarmarna. Våra enzymer hänger helt enkelt inte med. Givetvis vilda spekulationer från mig men säkert inte helt vilda;)


De protein som passerar tunntarmen hamnar i tjocktarmen där olika bakterier har tagit över efter våra matspjälkningsenzym. De är vana att leva på kostfibrer och svårnedbrytbara proteinrester. Skulle de få något mer lättsmält skulle de jubla och kasta sig över det. Resultetet blir i 99 fall av 100 gaser och diarré.


Alla protein bryts ned till aminosyror i tarmen och kommer till levern. Vissa aminosyror som de grenade aminosyrorna passerar vidare och absorberas i musklerna.


Aminosyror är nu redo att byggas in i nya kroppsprotein men för det flesta sker är att levern eller musklerna plockar bort AMINOgruppen från aminosyran och vi får en organisk SYRA ( därför namnet aminososyra ).
Den organsika syran som jag själv slarvigt kallar kolskelett är samma syror som bildas i nedbrytningen av kolhydrater och fett till energi.

Vi kan inte lagra fria aminosyror någonstans utan aminosyrorna MÅSTE antingen byggas in i proteiner ( proteinsyntesen ) eller brytas ned till energi.
På samma sätt kan teoretiskt amniosyror bli till antingen glukos eller till en fettsyra. I praktiken kommer de organsika syrorna att bli till energi före glukosen och fettet från den övriga maten. Vilka istället lagras in som glykogen eller fett.




Ett tapper försök men jag skulle nog behöva en timme eller två i en stor sal med vit duk:D

vicarious 2010-12-19 10:42

Citat:

Ursprungligen postat av davvvan (Inlägg 4759992)
Personligen tror jag att det är många som inte tar upp allt protein av de man stoppar i sig. Jag själv är en av dem. Men palla ha optinoja. Lite får man nog i sig.

Vad får dig att tro det? Tar man inte upp allt är det nåt fel.

the_matsson 2010-12-19 11:07

Citat:

Ursprungligen postat av Sverker (Inlägg 4760007)

Bra grejer.

Tack för att du tog dig tid. :) Ett steg närmare ett utbildat Sverige!

Erkserks 2010-12-19 11:11

Citat:

Ursprungligen postat av vicarious (Inlägg 4760091)
Vad får dig att tro det? Tar man inte upp allt är det nåt fel.

Ja, eller så har man intagit flera doser vassleprotein, vilket också Sverker nämnde men det kanske inte framgår så tydligt eftersom han skrev en massa andra saker och folk struntar i att läsa.

Precis som Sverker sa så finns det inte så mycket att diskutera. Kroppen kommer att ta upp nästan allt protein från kosten. Undantaget är vassleprotein som tarmen har svårare att ta upp. Varför det är bra att hålla sig till 1 dos vassleprotein / intag.

davvvan 2010-12-19 11:15

Citat:

Ursprungligen postat av vicarious (Inlägg 4760091)
Vad får dig att tro det? Tar man inte upp allt är det nåt fel.

Vad ska jag annars skylla på mina uteblivna resultat på? Nej, jag tänkte mer på att man bara kan ta upp en viss del av proteinet under en viss period av tid som jag läst här någonstans, ej så källkritisk dock. Äter man då mat samtidigt som man dricker en proteinshake med flera deciliter vassle så känns det inte som att kroppen klarar av att ta upp allting på en gång, baserat på vad jag läst här någonstans.

Edit. Eller så var det inte så fel?

King Grub 2010-12-19 11:39

Det blandas ihop "ta upp" med "användas till muskeluppbyggnad". 20-30 gram protein är nog max vad som kan användas till muskeluppbyggnad vid ett visst intag, men om man äter större mängd vid ett tillfälle tas även resten upp, även om det inte används till muskeluppbyggnad.

vicarious 2010-12-19 11:42

Citat:

Ursprungligen postat av Erkserks (Inlägg 4760127)
Ja, eller så har man intagit flera doser vassleprotein, vilket också Sverker nämnde men det kanske inte framgår så tydligt eftersom han skrev en massa andra saker och folk struntar i att läsa.

Vem tar flera (stora) doser vassle efter varandra under kort tid, på tom mage? Typ ingen.. och folk som gör det tar det oftast efter ett träningpass, och då kan man troligtvis ta upp mer eftersom behovet är större. Men visst är det bra att tänka på att inte överdosera just vassle.

clappen 2010-12-19 11:49

Citat:

Ursprungligen postat av King Grub (Inlägg 4760177)
Det blandas ihop "ta upp" med "användas till muskeluppbyggnad". 20-30 gram protein är nog max vad som kan användas till muskeluppbyggnad vid ett visst intag, men om man äter större mängd vid ett tillfälle tas även resten upp, även om det inte används till muskeluppbyggnad.

Så periodisk fasta fungerar med andra ord inte för att bevara/bygga muskelprotein, även om man ligger på över 2g/kg protein?

Då stämmer ju aftonbladets artiklar om 5-6mål om dagen..

King Grub 2010-12-19 11:50

Signalerna för muskeluppbyggnad verkar bli mindre vid periodisk fasta, medan nedbrytningen också minskar. Det gör nog ingen skillnad vid ett normalt liv. Å andra sidan är styrketräning mer beroende av uppbyggnad än nedbrytning för nettoanabolism. Men visst "fungerar" det; saker är inte antingen katastrofala eller lysande.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)