![]() |
Vad stekar ni kyckling/grönsaker? Har problem..
Haloj, brukar steka runt 1kg kyckling per dag med massa grönsaker, problemet är att jag minst måste steka allt i 3 omgångar, och varje gång behöver man ju nån sorts smör/olja right?
En sked med smör är ju 650kcal och ska man ha 3 större klick så blir det en jävla massa kcalorier på endast stekfettet,,, och tar jag mindre än vad jag gör så bränner jag skiten, hur gör ni? |
teflonpanna utan olja/smör, bränner du maten så sänk värmen eller köp en bättre panna
|
Airfryer eller ångkokare.
|
Ugn 200C 19min för perfekt kyckling, utan fett :)
|
Lägger in den frusna kycklingfilén i micron, sätter på högsta effekt i 20 minuter, sätter mig och trollar på kolo tills det plingar, färdigt.
|
Citat:
|
Citat:
En normal matsked är runt 100kcal. Har du en bra panna kan du steka med typ en tesked rapsolja på runt 40kcal. |
Som någon skrev tidigare, Ugnen på 200, bakplåtspapper på plåten och in med skiten i ugnen.
|
Jag har lite vatten i stekpannan och använder lock. Blir väll lite mer kokt då iof.
|
Jag använder väldigt lite olivolja, jag tkr det sprider sig tillräckligt. Stek det sedan inte i högsta värmen för du kmr bara att brända det.
|
Varför skulle man inte vilja steka kyckling i tillräckligt med matfett? Köttet suger inte upp fettet, och vill man ha bort fettet som ligger på ytan kan man ju alltid torka av det sen. Att ha matfett i pannan bidrar både till bättre och mer jämn stekyta.
Att tillaga kycklingfiléer i ugn på 200C låter för övrigt som ett ypperligt sätt om man önskar ha den riktigt torr. Vill man ha saftig kycklingfilé ger man den en fin stekyta i pannan, och låter den småputtra i någon sås, alternativt gå klart i ugnen på låg värme, allt från 100-150c, gärna i någon sås/sky och inte låta den gå över 70C. |
En helkyckling i slowcooker. Så gott. Där räcker det med att pensla på lite olivolja inuti.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Suis Vide 3 timmar hela skiten, därefter lätt fräsning för syns skull en och en, behöver bara några sekunder för färgens skull i pannan.
|
äter ni smöret i pannan eller varför sådan nojja?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu kan man förvisso inte likställa pochering eller tillagning sous vide med ugnsstekning. Vid ugnstekning har man alltid problemet med att ugnsluften är torr, vilket också torkar ut maten mer. Jag tycker det är stor skillnad i saftighet om jag har kycklingfiléer i en form med t ex marinarasås, ost, krutonger/ströbröd jämfört med om jag lägger in enbart kycklingfiléer på en form och tillagar till samma temperatur. Mindre fukt, torrare resultat. Gällande ugnstemperaturen så vet jag att en del hävdar på att den inte spelar någon roll, men det tycker inte jag. Har prövat både metoder och föredrar lågt/långsamt, förutom vid som sagt tex gratänger, eller om man tillagar en hel kyckling i ugnen då det kan tillåta högre temperaturer. Det är någonting med kycklingbröst att de behålls mycket mer saftighet om bröstbenet sitter kvar. Risken med hög värme är också att det går fort från att den är perfekt tillagad tills den gått för länge. |
Grönsaker behöver du inte steka i fett, teflonpanna och omrörning gör tricket. Ännu mer så om du använder frysta grönsaker, eftersom de släpper vatten fortare.
Kycklingfile är lätt att få för torr. Personligen tycker jag att (med normal köksutrustning) det bästa sättet att att få dem goda om man ska steka dem är att banka ut dem med tex en kavel, salta och peppra ordentligt och steka i en mindre mängd smör på hyfsat hög värme. Ja, smöret ger extra kalorier men kycklingfilé är så lågt i fetthalt att det inte blir något större problem. Bankningen ger mörare kött och jämnar ut tjockleken så att man snabbare når 70 grader jämnt över. Smöret ger en godare smak och bättre stekyta, med en vettig teflonpanna kan man skippa det om man verkligen inte klarar 5-10 g fett extra. Annars är kycklingfile en perfekt detalj att bara skära i skivor/strimlor och tillaga i fuktig värme (sås, gryta etc). Misslyckas man alltid med kycklingfile är kycklingfärs ett bra alternativ. |
Ugnen.
|
Grilla!! Överlägset och inget fett! Brukar grilla 3kg kycklingfilé på söndagen! Klarar man sig några dagar på! 😊
Annars ugnen med termometer i en file, ta ut när de är 70 grader! Går ju variera kryddor i oändlighet! Även här gör jag minst 2kg åt gången. Då kan man sedan bara steka lite grönsaker och hacka upp lite färdig filé och slänga i! Currykrydda är jag såld på just nu! Ett tips som tar längre tid, Pulled chicken! Sköter sig självt i ugnen! Sent from my D6503 using Tapatalk |
Citat:
Vilken modell har du? Nöjd? Hehe lite offtopic men kände att jag var tvungen att fråga! |
Citat:
steker du inte den eller har den i en gryta eller nått efteråt? |
Kyckling / kött = steker i en gammal teflon wok utan fett ( det steker sig bra i sitt eget fett )
grönsaker = reduceras alltid i en kastrull vid sidan :) gärna med lite buljong i för extra smak! :eating: |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:53. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)