handdator

Visa fullständig version : Dödssirap i godis!


Slartibartfast
2007-02-15, 21:59
*uppdate*
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1001259,00.html

Pierre_C
2007-02-15, 22:02
jag oroar mig inte iaf, ligger man i riskzonen ska man helt enkelt inte äta godis..

Handcuff
2007-02-15, 22:10
:( jelp....

Cerberus
2007-02-15, 22:16
åååh nej :P

farre
2007-02-15, 22:43
Afonbladets artiklar ska man nog ta med en nypa salt. Men man har ju i alla tider vetat att godis inte är hälsosamt ;)

Cerberus
2007-02-15, 22:51
träning förbättrar insulinkänslighet, så då kan ja ha mitt glukossirap i form av glass o godis! :D

CoolHandLuke
2007-02-15, 23:41
Glukossirap har väl alltid funnits i godis? Det är ju en konsistensfråga. Det som ändrats på senaste år är väl snarare att man använder mer glukos-fruktossirap och den ger ju lägre GI och högre sötma? Total förvirring.

Sniggel
2007-02-15, 23:46
"Glukossirap kan nämligen ha andra beteckningar på innehållsförteckningen. Stärkelsesirap, majssirap och den lite kortare beteckningen glukos betyder alla samma sak, att produkten är sötad med glukossirap istället för vanligt socker."

Så glukos = glukossirap? *rolleyes*

Pepz
2007-02-15, 23:51
Och GI blev relevant igen eller ;)

Cerberus
2007-02-16, 00:03
lugnt, käka en fet bakelse till det, typ gräddbakelse så blire lugnt!

TylerDurden84
2007-02-16, 00:16
Känns ändå som det är bättre än fruktossirap. Särskilt för alla som äter godis efter träningen. Glukos/glukossirap LETAR jag efter i innehållet om jag ska köpa godis/proteinbars

emmak
2007-02-16, 00:45
Känns ändå som det är bättre än fruktossirap. Särskilt för alla som äter godis efter träningen. Glukos/glukossirap LETAR jag efter i innehållet om jag ska köpa godis/proteinbars

Men du äter väl aldrig godis? :)

Cerberus
2007-02-16, 01:22
lol, lönt att leta efter "bra" godis :P

Sverker
2007-02-16, 07:17
Så glukos = glukossirap? *rolleyes*

Nej. Glukossirap = maltodextrin;)

Ta en billig stärkelse, förslagsvis majsstärkelse. Koka den i syra under ett antal timmar. Syran bryter ned stärkelsen till kortare kedjor. Desto längre kokningstid, desto kortare kedjor. Kokar vi stärkelsen i 24 timmar får vi i princip ren glukos.

Går vi upp ett steg i tekniken går det givetvis att göra samma sak med olika amylaser, enzymer. Slutprodukten blir samma sak, olika långa kedjor av glukos.

Produkten blir alltså som Aftonbladet skriver en sirap med högt GI och låg sötma. Passar utmärkt i godis där man behöver något att tugga på utan att få extremt söt smak.

Går vi vidare i tekniken går det att fortsätta att processa glukossirapen med ett enzym, invertas. Invertaset omvandlar en del av glukosen till fruktos och vips får vi en produkt som sötar och liknar socker. Billigare dessutom.

Sniggel
2007-02-16, 13:16
Men vad menar dom då med att påstå att glukos är glukossirap, det kanske har varit en gång i tiden dock?
Det måste ju vara en miss?

King Grub
2007-02-16, 16:34
Glukossirap har ett DE på 20 eller mer. Maltodextrin under 20.

apa_ola
2007-02-16, 21:13
Glukossirap har ett DE på 20 eller mer. Maltodextrin under 20.

Vad innebär DE?

King Grub
2007-02-16, 21:19
Dextrosekvivalent. Andelen reducerande socker uttryckt som glukos i procent av halten av torrsubstans.

Sverker
2007-02-17, 07:17
Driver du med oss King Grub:D

-xR-
2007-02-18, 18:36
Han skojar inte utan ger folk mer att oroa sig över *cry*

Dextrosekvivalent anger nedbrytningsgraden av stärkelse.

Sverker
2007-02-18, 19:20
Ja, jag är nog med på vad reducerande socker är:D

FreCKo
2007-02-18, 22:29
Dödssirap? :laugh: Vilket ord!

TylerDurden84
2007-02-19, 13:21
Men du äter väl aldrig godis? :)

jo, man måste synda lite ibland ;)

emmak
2007-02-20, 12:12
jo, man måste synda lite ibland ;)

Ja det tycker jag verkligen!
Helst 1 gång i veckan :)