Visa fullständig version : Omega-3 inte längre lika nyttigt?
der_rickard
2006-05-22, 14:34
Läste på SVT Text för kanske två veckor sedan att man kommit fram till att omega 3 inte skyddar mot hjärt/kärlsjukdomar och cancer på samma sätt man tidigare trott. Stämmer detta?
Tiefensee
2006-05-22, 14:46
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=69773
Jag tror det var en feltolkning där, det var vad jag förstår inga nya forskningsrön utan en tolkning av de gamla studierna. Det det stod var väl att det inte fanns några belägg för att behandla hjärt-kärlsjukdomar med endast omega 3. Men att förebygga hjärt å kärlpromblem men hjälp av omega 3 stämmer nog fortfarande.
Det som metroartikeln i den andra tråden utgick ifrån var läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för att förebygga aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom,
där kan man om fiskfettsyror läsa:
"Omega-3-fettsyror har en triglyceridsänkande effekt som är dosberoende och relaterad till den initiala triglyceridnivån.
En stor metaanalys har inte givit hållpunkter
för att behandling med omega-3-fettsyror minskar sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom eller stroke vid primär prevention (Evidensgrad 1). Medlen rekommenderas
således inte för primär prevention."
källa: http://www.lakemedelsverket.se/upload/Hälso-%20och%20sjukvård/behandlingsrek/primärprevention_rek.pdf
Tidigare rekommendationer tror jag hade starkare rekommendationer för fiskfettsyror i samband med förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar (som andrahands alternativ tror jag), vilket de egentligen inte borde ha haft eftersom det inte finns tillräckligt med starkt kliniskt bevis för effekten för att de ska kunna rekommenderas så starkt från sjukvårdens sida.
Därav ändringen i rekommendationerna.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.