Visa fullständig version : Äta lever
I och med uppståndelsen kring leverkungen de senaste dagarna så har jag blivit sugen på att introducera lever i kosten. Finns det några tydliga fördelar med att äta nötlever regelbundet? Finns det någon som helst anledning att äta den rå? Antar att man får hålla sig till små mängder, med anledning av höga halter av tex A-vitamin
Uncle Joe
2022-12-06, 06:13
Lever är ett detoxifikationsorgan. Så det finns säkert ämnen som man inte vill ha för mycket av i maten.
Kan 2x 200g /veckan vara rimligt?
Bör man ta 50% kycklinglever?
Ät det gärna men i små mängder, tänk evolutionärt, blir inte mycket lever kontra kött på ett helt djur när vi jagat.
Lever är ett detoxifikationsorgan. Så det finns säkert ämnen som man inte vill ha för mycket av i maten.
Det där är mig veterligen felaktig logik men King Grub kan säkert bekräfta eller dementera det.
Uncle Joe
2022-12-07, 12:44
Det där är mig veterligen felaktig logik men King Grub kan säkert bekräfta eller dementera det.
Långsökt kanske. Men vissa farliga ämnen är nog fortfarande onyttiga /inte ofarliga när levern har utfört sitt uppdrag.
Det där är mig veterligen felaktig logik men King Grub kan säkert bekräfta eller dementera det.
Det finns en del protein i levern som ska ansvara för lagringen av mineraler, tills de behövs någon annanstans i ( djurens ) kropp. Tyvärr är dessa protein också duktiga på att fånga in kadmium, kvicksilver och bly.
Bly är ett minde problem idag när vi bara har blyfri bensin. De andra tungmetallerna måste vi fixa genom att ge djuren bra foder.
Det finns en del protein i levern som ska ansvara för lagringen av mineraler, tills de behövs någon annanstans i ( djurens ) kropp. Tyvärr är dessa protein också duktiga på att fånga in kadmium, kvicksilver och bly.
Bly är ett minde problem idag när vi bara har blyfri bensin. De andra tungmetallerna måste vi fixa genom att ge djuren bra foder.
Detta kände jag inte till. Bra upplysning. Följdfrågan blir dock om det är några signifikanta halter att tala om, jämfört med tungmetaller som kan finnas i bl.a. ris.
Uncle Joe
2022-12-08, 10:33
Detta kände jag inte till. Bra upplysning. Följdfrågan blir dock om det är några signifikanta halter att tala om, jämfört med tungmetaller som kan finnas i bl.a. ris.
Finns ju ingen nedre gräns för (alla?) tungmetaller i mat. Man ska undvika dessa till varje pris.
Plus lever innehåller mycket A vitamin som man ogärna vill överdosera.
Finns ju ingen nedre gräns för (alla?) tungmetaller i mat. Man ska undvika dessa till varje pris.
Plus lever innehåller mycket A vitamin som man ogärna vill överdosera.
Jo, men skiten verkar ju finnas i allt:
https://www.vetenskaphalsa.se/tungmetaller-i-mat-ar-en-fortsatt-fara-for-halsan/
lever innehåller mycket A vitamin som man ogärna vill överdosera.Det blir väldigt svårt att överdosera den mängd naturligt förekommande vitamin A som finns i nötlever. I de fall där det förekommit toxicitet har det nästintill uteslutande rört sig om överkonsumtion av syntetiskt vitamin A under lång tid. Därutöver finns det någon enstaka anekdot över hur någon insjuknat efter att ha käkat isbjörnslever.
Diomedea exulans
2022-12-08, 11:51
Det blir väldigt svårt att överdosera den mängd naturligt förekommande vitamin A som finns i nötlever. I de fall där det förekommit toxicitet har det nästintill uteslutande rört sig om överkonsumtion av syntetiskt vitamin A under lång tid. Därutöver finns det någon enstaka anekdot över hur någon insjuknat efter att ha käkat isbjörnslever.
Har inte flera polarfarare dött av A-vitaminöverdos efter att bara ha ätit isbjörn i veckor?
Uncle Joe
2022-12-08, 13:08
Det blir väldigt svårt att överdosera den mängd naturligt förekommande vitamin A som finns i nötlever. I de fall där det förekommit toxicitet har det nästintill uteslutande rört sig om överkonsumtion av syntetiskt vitamin A under lång tid. Därutöver finns det någon enstaka anekdot över hur någon insjuknat efter att ha käkat isbjörnslever.
Matkalkyl och andra livsmedelsajter rapporterar om nästan 1800% av dagligt behov som då finns i 100g lever.
Uncle Joe
2022-12-08, 13:12
Jo, men skiten verkar ju finnas i allt:
https://www.vetenskaphalsa.se/tungmetaller-i-mat-ar-en-fortsatt-fara-for-halsan/
Ja sjukt jobbigt. Jag äter mycket havregrynsgröt.
Råg ska tydligen innehålla lite mindre kadmium.
Har inte flera polarfarare dött av A-vitaminöverdos efter att bara ha ätit isbjörn i veckor?
Inte vad jag har funnit. Tidigare har folk säkert dött av att äta isbjörnslever eftersom det är vad eskimåerna rapporterat om.
Matkalkyl och andra livsmedelsajter rapporterar om nästan 1800% av dagligt behov som då finns i 100g lever.
Matkalkyl tar sin information från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall). Jag har själv vid tillfällen ätit en stor mängd lever i ett antagligen mätt tillstånd av vitamin A. Det uppstod varken magiska krafter eller sjukdom.
Uncle Joe
2022-12-09, 11:41
Inte vad jag har funnit. Tidigare har folk säkert dött av att äta isbjörnslever eftersom det är vad eskimåerna rapporterat om.
Matkalkyl tar sin information från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall). Jag har själv vid tillfällen ätit en stor mängd lever i ett antagligen mätt tillstånd av vitamin A. Det uppstod varken magiska krafter eller sjukdom.
Fast det är ju ändå en anekdot. Man vet att lever innehåller mycket a-vitamin och fettlösliga vitaminer ska man ju inte överdosera.
Diomedea exulans
2022-12-09, 12:29
Vet inte hur tillförlitligt den här källan är, men:
The entire liver contains enough vitamin A to kill as many as 52 adults!
https://www.sciencefocus.com/the-human-body/will-you-die-if-you-eat-a-polar-bears-liver/
Går ni in på Livsmedelsverkets hemsida och söker på "retinol" står det att det inte finns några kända fall i Sverige av förgiftning från lever. Det är tillskottet som är misstänkt.
Fråga är egentligen varför man vill äta mycket lever ?
Ser själv ingen större fördel, än som variation lite då och då.
Uncle Joe
2022-12-09, 16:12
Går ni in på Livsmedelsverkets hemsida och söker på "retinol" står det att det inte finns några kända fall i Sverige av förgiftning från lever. Det är tillskottet som är misstänkt.
Fråga är egentligen varför man vill äta mycket lever ?
Ser själv ingen större fördel, än som variation lite då och då.
De talar om risker dock ;
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin/
A-vitamin i stora doser är skadligt (framförallt den preformerade formen). Det är framförallt genom kosttillskott man kan få i sig för stora mängder. Lever är det livsmedel som innehåller mest A-vitamin och även väldigt stora leverintag kan i längden ge överdosering av A-vitamin. Eftersom upptaget av karotenoider minskar i takt med att intaget ökar är det svårt att överdosera A-vitamin via denna väg.
Fråga är egentligen varför man vill äta mycket lever ?Om man vill få i sig mycket järn. Lever i mindre mängd kan tillgodose hälsosamma A-vitaminnivåer. Men man kan välja bort lever om man får i sig tillräckligt med A-vitamin från andra källor som exempelvis smör, grädde, ägg och ost, särskilt om dessa produkter kommer från djur som levt mer naturliga liv.
Fast det är ju ändå en anekdot. Man vet att lever innehåller mycket a-vitamin och fettlösliga vitaminer ska man ju inte överdosera.Då ska du alltså äta nötlever regelbundet i stora mängder under lång tid. Det låter inte klokt. Sedan är frågan vart gränsen går för naturligt förekommande A-vitamin som finns i lever. Varningarna för A-vitamin finns ju där på grund av vad större intag av syntetiskt vitamin A kan ställa till med.
Går ni in på Livsmedelsverkets hemsida och söker på "retinol" står det att det inte finns några kända fall i Sverige av förgiftning från lever. Det är tillskottet som är misstänkt.
Fråga är egentligen varför man vill äta mycket lever ?
Ser själv ingen större fördel, än som variation lite då och då.
Finns inte mycket som slår en levergryta!
Det är då jävla gott!
Jag har ofta 20% lever i lasagne när jag gör det....
Uncle Joe
2022-12-10, 18:04
Då ska du alltså äta nötlever regelbundet i stora mängder under lång tid. Det låter inte klokt. Sedan är frågan vart gränsen går för naturligt förekommande A-vitamin som finns i lever. Varningarna för A-vitamin finns ju där på grund av vad större intag av syntetiskt vitamin A kan ställa till med.
Fast gravida ska ju undvika lever enligt LV.
Risken är inte oansenlig om man räknar med berikade produkter osv.
Fast gravida ska ju undvika lever enligt LV.
Risken är inte oansenlig om man räknar med berikade produkter osv.
De anger sällan källa för sina påståenden men deras rekommendation för gravida att inte äta lever är antagligen baserad på en viss studie:
Conclusions: High dietary intake of preformed vitamin A appears to be teratogenic. Among the babies born to women who took more than 10,000 IU of preformed vitamin A per day in the form of supplements, we estimate that about 1 infant in 57 had a malformation attributable to the supplement. (Teratogenicity of high vitamin A intake (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7477116/))
Det är alltså en studie där man inte kan fastslå ett direkt samband och som dessutom rör vitamin A via kosttillskott som ju är en syntetisk variant.
Livsmedelsverket anger källa
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin/
Nordiska näringsrekomendationer 2012. Har inte öppnat deras länk, men förväntar mig referenser där.
Hur kan det skilja på naturligt och syntetiskt retinol ?
Vad är skillnaden ?
Livsmedelsverket anger källa
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin/
Nordiska näringsrekomendationer 2012. Har inte öppnat deras länk, men förväntar mig referenser där.Jag kan inte se att de anger källa vid sida 30 där toxicitet behandlas. Övre gränsen för vitamin A har de satt på 3000 mikrogram per dag mot motiveringen att "Retinolintag över 3 000 μg/dag för gravida har satts i samband med en förhöjd risk för
fosterskador."
Hur kan det skilja på naturligt och syntetiskt retinol ?
Vad är skillnaden ?Eftersom man genom att äta animalier inte bara får i sig vitamin A utan även vitamin D som förhindrar dess toxicitet.
Hur verkar D-vitaminet ?
Vilka symptom lindrar D-vitaminet ?
Sedan ser jag inte riktigt meningen med att behandla överskott av ett vitamin, med överskott av ett annat:confused:
Ska vi sedan motverka överskottet av kalcium i kroppen med att ta extra vitamin K ?
Hur verkar D-vitaminet ?
Vilka symptom lindrar D-vitaminet ?"Increasing retinyl acetate, however, eliminated the ability of vitamin D(2) to elevate the level of serum calcium (1.35 mmol/L). These results illustrated in vivo antagonism of vitamin D(2) action on intestine and bone by retinyl acetate." (Vitamin A antagonizes the action of vitamin D in rats (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10573558/))
"An antagonistic effect between vitamin A and vitamin D has been demonstrated in humans, suggesting indirect mechanisms for vitamin A toxicity." (Vitamin A and Osteoporosis: Experimental and Clinical Studies (https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A165467&dswid=8099))
Andra faktorer än vitamin D spelar också roll:
"For oil-based retinol supplements, daily doses of > 2 mg retinol/kg for weeks or months seemed to be needed for the induction of chronic hypervitaminosis A. When retinol was administered in a water-miscible or emulsified form, however, the threshold dose was reduced dramatically, and toxicity was evident after an intake of ≈0.2 mg retinol · kg^−1 · d^−1 for 1–4 wk." (Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations (https://academic.oup.com/ajcn/article/78/6/1152/4677527?login=false))
Sedan ser jag inte riktigt meningen med att behandla överskott av ett vitamin, med överskott av ett annat:confused:
Ska vi sedan motverka överskottet av kalcium i kroppen med att ta extra vitamin K ?Som sagt så behöver man inte tänka på denna obalans om man äter animalier istället för att försöka kompensera ett otillräckligt näringsintag med hjälp av kosttillskott.
Uncle Joe
2022-12-13, 06:27
"Increasing retinyl acetate, however, eliminated the ability of vitamin D(2) to elevate the level of serum calcium (1.35 mmol/L). These results illustrated in vivo antagonism of vitamin D(2) action on intestine and bone by retinyl acetate." (Vitamin A antagonizes the action of vitamin D in rats (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10573558/))
"An antagonistic effect between vitamin A and vitamin D has been demonstrated in humans, suggesting indirect mechanisms for vitamin A toxicity." (Vitamin A and Osteoporosis: Experimental and Clinical Studies (https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A165467&dswid=8099))
Andra faktorer än vitamin D spelar också roll:
"For oil-based retinol supplements, daily doses of > 2 mg retinol/kg for weeks or months seemed to be needed for the induction of chronic hypervitaminosis A. When retinol was administered in a water-miscible or emulsified form, however, the threshold dose was reduced dramatically, and toxicity was evident after an intake of ≈0.2 mg retinol · kg^−1 · d^−1 for 1–4 wk." (Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations (https://academic.oup.com/ajcn/article/78/6/1152/4677527?login=false))
Som sagt så behöver man inte tänka på denna obalans om man äter animalier istället för att försöka kompensera ett otillräckligt näringsintag med hjälp av kosttillskott.
Båda är testade på råttor och den senare på både råttor och människor. Och det är en doktorsavhandling. Har man kunnat få samma resultat sedan dess?
Båda är testade på råttor och den senare på både råttor och människor. Och det är en doktorsavhandling. Har man kunnat få samma resultat sedan dess?
Det blir svårt att genomföra samma slags test på människor. Du missar däremot det som står i doktorsavhandlingen (https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A165467&dswid=6804):
"In the human osteosarcoma cell line MG-63 and in human primary osteoblast-like cultures, stimulation with RA decreased expression of osteoprotegerin (OPG), a potent inhibitor of osteoclast formation and activity. Expression of receptor activator of NF-κΒ ligand (RANKL), which stimulates osteoclastogenesis, was induced. This increase of the RANKL/OPG ratio is a likely mechanism of RA-induced bone resorption.
An interaction between vitamin A and D was demonstrated in humans for the first time. Fifteen mg retinyl palmitate antagonized the serum calcium-increasing effect of 2 μg 1,25-(OH)2-D3. This antagonism did not appear to be mediated via PTH."
Vitamin A- och D-balansen har studerats genom direkta experiment på råttor, kycklingar och kalkoner. Det man slår fast genom dessa är att vitamin A och D minskar varandras tröskel för toxicitet och samtidigt ökar vitaminbehovet.
Uncle Joe
2022-12-14, 11:57
Det blir svårt att genomföra samma slags test på människor. Du missar däremot det som står i doktorsavhandlingen (https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A165467&dswid=6804):
"In the human osteosarcoma cell line MG-63 and in human primary osteoblast-like cultures, stimulation with RA decreased expression of osteoprotegerin (OPG), a potent inhibitor of osteoclast formation and activity. Expression of receptor activator of NF-κΒ ligand (RANKL), which stimulates osteoclastogenesis, was induced. This increase of the RANKL/OPG ratio is a likely mechanism of RA-induced bone resorption.
An interaction between vitamin A and D was demonstrated in humans for the first time. Fifteen mg retinyl palmitate antagonized the serum calcium-increasing effect of 2 μg 1,25-(OH)2-D3. This antagonism did not appear to be mediated via PTH."
Vitamin A- och D-balansen har studerats genom direkta experiment på råttor, kycklingar och kalkoner. Det man slår fast genom dessa är att vitamin A och D minskar varandras tröskel för toxicitet och samtidigt ökar vitaminbehovet.
Ja precis. Man kan alltså inte vara säker på att effekterna är fullt överförbara på människan. Och mycket D vitamin måste man äta för att nullifiera A vitaminets negativa effekter? Och är det liksom värt att biohacka / testa sig fram bara för att man vill äta mer lever...
Ja precis. Man kan alltså inte vara säker på att effekterna är fullt överförbara på människan.Enligt den information som finns att tillgå så tyder det på att så är fallet även hos människan.Och mycket D vitamin måste man äta för att nullifiera A vitaminets negativa effekter? Och är det liksom värt att biohacka / testa sig fram bara för att man vill äta mer lever...
Det behövs ingen "biohacking" eftersom lever redan ingår i ett paket med bland annat fett. Enligt studien (https://academic.oup.com/ajcn/article/78/6/1152/4677527?login=false) som jag citerade tidigare medför detta att det behövs ordentligt höga doser innan toxicitet infinner sig. Det är även logiskt att det fungerar såhär eftersom naturfolken käkat fritt strövande djur och tagit vara på inälvorna hos djurkroppen, vilket bör ha inneburit ett högre intag av vitamin A i veckan än om vi idag får för oss att käka en leverbit. Detta alltså utan att leda till missbildningar. Tvärtom så är det den industriella människan som lider av dessa, framförallt i kranium.
Jaha....men vad vinner du på att föra in två antagonister i stora doser i kroppen ?
Jag har för mig att 15 gram nöt eller svinlever ger dagsbehovet av retinol. Det är ett litet packet leverpastej i veckan.
Retinol har ingen antioxidativ verkan. Det har beta-karoten, dessutom. Förutom en bra reglering av omvandlingen till retinol.
Det blir väldigt svårt att överdosera den mängd naturligt förekommande vitamin A som finns i nötlever. I de fall där det förekommit toxicitet har det nästintill uteslutande rört sig om överkonsumtion av syntetiskt vitamin A under lång tid. Därutöver finns det någon enstaka anekdot över hur någon insjuknat efter att ha käkat isbjörnslever.
En fallstudie där en person som har ätit mycket nötlever har fått i sig för mycket A-vitamin:
https://www.amjmed.com/article/0002-9343(86)90726-6/fulltext
Uncle Joe
2022-12-14, 19:42
Enligt den information som finns att tillgå så tyder det på att så är fallet även hos människan.
Det behövs ingen "biohacking" eftersom lever redan ingår i ett paket med bland annat fett. Enligt studien (https://academic.oup.com/ajcn/article/78/6/1152/4677527?login=false) som jag citerade tidigare medför detta att det behövs ordentligt höga doser innan toxicitet infinner sig. Det är även logiskt att det fungerar såhär eftersom naturfolken käkat fritt strövande djur och tagit vara på inälvorna hos djurkroppen, vilket bör ha inneburit ett högre intag av vitamin A i veckan än om vi idag får för oss att käka en leverbit. Detta alltså utan att leda till missbildningar. Tvärtom så är det den industriella människan som lider av dessa, framförallt i kranium.
Men vi är ju alla olika. Testar du x mängd a vitamin på person A betyder det inte att person B skulle reagera likadant på samma dos. Plus, hur vet du att naturfolken hade ett bra skelett?
Jaha....men vad vinner du på att föra in två antagonister i stora doser i kroppen ?Men vad är nu "stora doser"? Livsmedelsverket hänvisar till Nordiska Näringsrekommendationer (NR2012 (https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-foldrar/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf), sida 33) som anger ett övre gräns värde (UL) på 3000 mikrogram vitamin A per dag:
"Värdena för UL är nivåer för högsta kroniska, dagliga intag som bedömts som osannolikt att utgöra risk för negativa hälsoeffekter hos vuxna. UL värdena har tagits fram för den normala, friska vuxna befolkningen. Det föreligger avsevärd osäkerhet i många av dessa värden och de bör användas med försiktighet för enskilda individer."
Jag får i mig i snitt ungefär 3800 mikrogram retinol per dag. Men då intas allt tillsammans med fett samtidigt som jag i genomsnitt får i mig mer protein och vitamin D än den befolkning som värdet på 3000 mikrogram är satt för.
Retinol har ingen antioxidativ verkan. Det har beta-karoten, dessutom. Förutom en bra reglering av omvandlingen till retinol.Retinol anses väl vara en av de huvudsakliga antioxidanterna. När det gäller karotenoider så är många dåliga eller till och med odugliga omvandlare av dessa till retinol.
En fallstudie där en person som har ätit mycket nötlever har fått i sig för mycket A-vitamin:
https://www.amjmed.com/article/0002-9343(86)90726-6/fulltext
"Hepatic cirrhosis developed as a manifestation of vitamin A toxicity in one of the patients; this appears to be the first reported case of chronic hypervitaminosis A in an adult induced by the long-term frequent ingestion of beef liver."
Denna summering säger inte mycket egentligen. Det hade varit relevant att veta hur mycket nötlever som hade intagits av patienten.
hur vet du att naturfolken hade ett bra skelett?Eftersom de utvecklade missbildning när de gick över till den hälsoskadliga kost som européerna introducerade dem till. Vilket dokumenterades och som det finns en stor mängd fotografiska bevis för. När jägar- och samlarfolken gick över till jordbruket så ser vi en fysisk försämring även där.
Uncle Joe
2022-12-15, 11:03
Eftersom de utvecklade missbildning när de gick över till den hälsoskadliga kost som européerna introducerade dem till. Vilket dokumenterades och som det finns en stor mängd fotografiska bevis för. När jägar- och samlarfolken gick över till jordbruket så ser vi en fysisk försämring även där.
Har du källor på det?
Jag har svårt att se sambandet. Om så vore fallet, att västerländsk kosthållning, orsakade deformiteter på skelett, varför ser vi inte denna sjukliga skelettpandemi i västvärlden? Borde ju krylla av folk med skelettsjukdomar som beror på att de inte äter inälvor.
Plus, om du menar att intag av D vitamin neutraliserar A vitaminets skadliga effekt på skelettet, har ju västerländsk kost(cirkel) en inbyggd förmåga att undvika just detta eftersom den inte består av en massa onödigt A-vitamin / lever som behöver neutraliseras. Win win liksom.
Diomedea exulans
2022-12-15, 11:43
Lite om hur eskimådieten egentligen inte är så bra för hälsan: https://www.forksoverknives.com/wellness/extreme-nutrition-the-diet-of-eskimos/
Korvmedmos
2022-12-15, 12:07
Lite om hur eskimådieten egentligen inte är så bra för hälsan: https://www.forksoverknives.com/wellness/extreme-nutrition-the-diet-of-eskimos/
Animalier är dåligt - ViHatarKöttVegan4Life.com
"The human being is designed to thrive on a diet of starches, vegetables and fruits." när en hemsida nämner att vi är designade för att äta något så visar de på hur lite de vet.
Diomedea exulans
2022-12-15, 12:18
Animalier är dåligt - ViHatarKöttVegan4Life.com
"The human being is designed to thrive on a diet of starches, vegetables and fruits." när en hemsida nämner att vi är designade för att äta något så visar de på hur lite de vet.
Alla internetsidor är ändå kontrollerade av jesuiterna i slutändan, så jag har slutat bry mig.
Korvmedmos
2022-12-15, 12:21
Alla internetsidor är ändå kontrollerade av jesuiterna i slutändan, så jag har slutat bry mig.
Det är mycket sant! Näe men jag vill inte mena att vara dryg mot just dig utan det var snarare sidan jag förlöjligade. Den där sidan är verkligen inte rätt att hänvisa till i denna diskussion. Eftersom de styrs av du vet vilka..!
Diomedea exulans
2022-12-15, 12:23
Det är mycket sant! Näe men jag vill inte mena att vara dryg mot just dig utan det var snarare sidan jag förlöjligade. Den där sidan är verkligen inte rätt att hänvisa till i denna diskussion. Eftersom de styrs av du vet vilka..!
No offense taken. Bra att du poängterar att man alltid ska kolla källorna.
Jag tyckte hursomhelst att det var en intressant sida att läsa eftersom det är en motvikt till allt prat jag har hört om att hur eskimåernas mat ska vara så himla hälsosam.
Har du källor på det?Du kan bläddra igenom den kanadensiska tandläkaren Weston Prices verk Nutrition and Physical Degeneration (https://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html) för att ta del av en stor mängd fotografier och förklaringar till den försämrade hälsa som uppvisas genom dessa.
Jag har svårt att se sambandet. Om så vore fallet, att västerländsk kosthållning, orsakade deformiteter på skelett, varför ser vi inte denna sjukliga skelettpandemi i västvärlden? Borde ju krylla av folk med skelettsjukdomar som beror på att de inte äter inälvor.Vi ser detta över hela världen och det räcker oftast med att man öppnar sin egen käft inför spegeln för att få syn på det.
Plus, om du menar att intag av D vitamin neutraliserar A vitaminets skadliga effekt på skelettet, har ju västerländsk kost(cirkel) en inbyggd förmåga att undvika just detta eftersom den inte består av en massa onödigt A-vitamin / lever som behöver neutraliseras. Win win liksom.Då borde ju de som fick i sig den processade maten ha utvecklats normalt medan de som livnärde sig på animalier blev deformerade, istället blev det tvärtom. Över vilka nivåer menar du blir vitamin A onödigt?
Lite om hur eskimådieten egentligen inte är så bra för hälsan: https://www.forksoverknives.com/wellness/extreme-nutrition-the-diet-of-eskimos/Även eskimåerna drabbades av en försämrad hälsa när de ändrade på sina kostvanor. Gällande tänder ur ovan nämnda bok:
"It is a matter of great significance that the Eskimos who are living in isolated districts and on native foods have produced uniformly broad dental arches and typical Eskimo facial patterns. Even the first generation forsaking that diet and using the modern diet, presents large numbers of individuals with marked changes in facial and dental arch form. In Fig. 12 (https://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h-images/Fig.12.jpg) will be seen four Eskimo girls who are of the first generation following the adoption of modernized foods by their parents. All have deformed dental arches."
Jag får i mig i snitt ungefär 3800 mikrogram retinol per dag. Men då intas allt tillsammans med fett samtidigt som jag i genomsnitt får i mig mer protein och vitamin D än den befolkning som värdet på 3000 mikrogram är satt för.
Retinol anses väl vara en av de huvudsakliga antioxidanterna. När det gäller karotenoider så är många dåliga eller till och med odugliga omvandlare av dessa till retinol.
Du får alltså i dig ca 4 ggr ditt dagsbeov av A-vitamin. Ett vitamin viktigt för färgseendet, slemhinnorna och immunsystemet. Jag tror själv inte att mer är bättre.
Jag fetmarkerade texten och tolkar det som att vårt behov av retinol inte är så stort;).
Eftersom de utvecklade missbildning när de gick över till den hälsoskadliga kost som européerna introducerade dem till. Vilket dokumenterades och som det finns en stor mängd fotografiska bevis för. När jägar- och samlarfolken gick över till jordbruket så ser vi en fysisk försämring även där.
Eller så dog de som hade missbildningarna tidigt, men överlevde lägre på den europeiska kosten.
Här är det ju viktigt att se hur stor % av befolkningen före och efter.
Off topic
Kan man vara allergisk/överkänslig mot typ animaliskt protein? Jag tror seriöst jag är det. Får inflammationssymytom direkt efter jag ätit animaliskt. Slår aldrig fel. Händer aldrig med vegetabiliska proteiner
Off topic
Kan man vara allergisk/överkänslig mot typ animaliskt protein? Jag tror seriöst jag är det. Får inflammationssymytom direkt efter jag ätit animaliskt. Slår aldrig fel. Händer aldrig med vegetabiliska proteiner
Iaf mot en kolhydrat som finns i kött.
https://ki.se/forskning/fastingbett-kan-ge-kottallergi
Uncle Joe
2022-12-16, 10:48
Du kan bläddra igenom den kanadensiska tandläkaren Weston Prices verk Nutrition and Physical Degeneration (https://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html) för att ta del av en stor mängd fotografier och förklaringar till den försämrade hälsa som uppvisas genom dessa.
Vi ser detta över hela världen och det räcker oftast med att man öppnar sin egen käft inför spegeln för att få syn på det.
Då borde ju de som fick i sig den processade maten ha utvecklats normalt medan de som livnärde sig på animalier blev deformerade, istället blev det tvärtom. Över vilka nivåer menar du blir vitamin A onödigt?
Även eskimåerna drabbades av en försämrad hälsa när de ändrade på sina kostvanor. Gällande tänder ur ovan nämnda bok:
"It is a matter of great significance that the Eskimos who are living in isolated districts and on native foods have produced uniformly broad dental arches and typical Eskimo facial patterns. Even the first generation forsaking that diet and using the modern diet, presents large numbers of individuals with marked changes in facial and dental arch form. In Fig. 12 (https://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h-images/Fig.12.jpg) will be seen four Eskimo girls who are of the first generation following the adoption of modernized foods by their parents. All have deformed dental arches."
Skummade igenom lite av den enorma Wall of Text men de visar bilder på kariesangrepp som orsakas av västerländsk kosthållning.
Vad har författarna för agenda?
Nej, skelettdeformiteter ser vi inte idag I väst förutom hos de som äter för lite vitamin C.
Faran jag ser med att pusha på en extremvariant av en kosthållning / diet är att nyanseringen försvinner. Man ser inte ev negativa följder med denna typ av enformiga diet som problematisk utan dessa försöker man bortförklara på olika vis. Förutom att lever innehåller mycket A vitamin riskerar man även att få i sig tungmetaller, t ex kadmium. Hur neutraliserar du det?
Off topic
Kan man vara allergisk/överkänslig mot typ animaliskt protein? Jag tror seriöst jag är det. Får inflammationssymytom direkt efter jag ätit animaliskt. Slår aldrig fel. Händer aldrig med vegetabiliska proteiner
Finns säkert en risk. Bäst exempel är att vissa personer som är allergiska mot ägg även är allergiska mot kycklingkött. Det är samma protein på cellytan de reagerar på.
Annars brukar de flesta vara toleranta mot rent kött.
Off topic
Kan man vara allergisk/överkänslig mot typ animaliskt protein? Jag tror seriöst jag är det. Får inflammationssymytom direkt efter jag ätit animaliskt. Slår aldrig fel. Händer aldrig med vegetabiliska proteiner
Har du några kryddor på köttet? Jag får typ det du beskriver av svartpeppar, min kropp hatar verkligen vissa kryddor.
Du får alltså i dig ca 4 ggr ditt dagsbeov av A-vitamin.Du syftar på rekommenderat dagligt intag. Jag får i mig betydligt mer protein än den genomsnittlige. Dessutom har jag redan visat att den mängd vitamin A jag får i mig knappt överstiger övre gräns värdet.
Jag fetmarkerade texten och tolkar det som att vårt behov av retinol inte är så stort;).Omvandlar man karotenoider ineffektivt till retinol så betyder det att man behöver få i sig mer karotenoider för att omvandla fram den mängd retinol kroppen behöver. Man kan alltså behöva äta oerhört mycket karotenoidrika grödor om man utesluter animalier.
Skummade igenom lite av den enorma Wall of Text men de visar bilder på kariesangrepp som orsakas av västerländsk kosthållning.
Vad har författarna för agenda?"The purpose is to glean data that will be applicable for use in correcting certain tragic expressions of our modern degeneration, including tooth decay, general physical degeneration, and facial and dental-arch deformities, and character changes." (kap 1 tredje stycket (https://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html))
Nej, skelettdeformiteter ser vi inte idag I väst förutom hos de som äter för lite vitamin C.Tänderna blir felplacerade hos i stort sett alla idag, vilket även påverkar ansiktets struktur. Och det tackar vi den moderna kosten för. Du får ta en extra titt i boken jag hänvisade till då den inte enbart behandlar karies.
Faran jag ser med att pusha på en extremvariant av en kosthållning / diet är att nyanseringen försvinner. Man ser inte ev negativa följder med denna typ av enformiga diet som problematisk utan dessa försöker man bortförklara på olika vis.Vad har jag förespråkat för som är extremt?
Förutom att lever innehåller mycket A vitamin riskerar man även att få i sig tungmetaller, t ex kadmium. Hur neutraliserar du det?Sädesslag innehåller också kadmium. Potatis likaså. Ris har arsenik. Fisk har kvicksilver. Och så vidare. I slutändan handlar det om halten tungmetaller. Animalier slår växter även här då de är mer näringsrika på ämnen som motverkar tungmetaller.
Hur motverkar vi tungmetaller ?
Vi har inga system för att eliminera tungmetaller ?
Kommer de in brukar vi lägga dem på hög. Borde vara samma sak i de flesta djuren ?
Hur motverkar vi tungmetaller ?
Vi har inga system för att eliminera tungmetaller ?
Kommer de in brukar vi lägga dem på hög. Borde vara samma sak i de flesta djuren ?
Det finns medicinska binders som binder tungmetaller i mag-tarmkanalen och förhindrar upptaget. Sök på Toxaprevent. Jag vet inte om man får länka till hemsidor men du kan gå in på deras co.uk-sida och läsa.
Jag har lite svårt att ta till mig argumenten i reklamen.
En jonbytare och komplexbindare som vi tar och hoppas att det binder till sig bly och kvicksilver ?
Jag är mer rädd för metalliskt eller organiskt bundna tungmetaller. Någon negativt laddad pollymerer fungerar inte på dessa. Sedan skulle jag nog vilja blockera upptaget i övre tarmen, där vi har det största upptaget generellt. Vad händer med järn, zink och andra mineral ?
Men det kanske finns mer där som inte framgår i reklamen.
Jag har lite svårt att ta till mig argumenten i reklamen.
En jonbytare och komplexbindare som vi tar och hoppas att det binder till sig bly och kvicksilver ?
Jag är mer rädd för metalliskt eller organiskt bundna tungmetaller. Någon negativt laddad pollymerer fungerar inte på dessa. Sedan skulle jag nog vilja blockera upptaget i övre tarmen, där vi har det största upptaget generellt. Vad händer med järn, zink och andra mineral ?
Men det kanske finns mer där som inte framgår i reklamen.
Mig veterligen är den testad för att selektivt binda tungmetaller och andra ämnen men inte järn, koppar och zink o.s.v. Det är inget hokus pokus utan används kliniskt i Storbritannien och Tyskland.
Verkar smartare att inte äta insjöfisk, äta på blyglaserad keramik eller köpa lödda konservburkar.
Tillbaka till grundorsaken med tungmetaller, är att inte få i sig dem från början.
Äter man lever från uppfödda djur är fodret kontrollerat. Förhoppningsvis är inte ängarna gödslade med okontrollerat slam.
Verkar smartare att inte äta insjöfisk, äta på blyglaserad keramik eller köpa lödda konservburkar.
Tillbaka till grundorsaken med tungmetaller, är att inte få i sig dem från början.
Ja, det är väl självklart.
Hur motverkar vi tungmetaller ?Genom ett näringsrikt födointag:
C-vitamin har en kelatterapeutisk inverkan mot järn och bly.
Vitamin B1 minskar mängden bly i lever och njurar.
Vitamin B6 minskar ackumulering av bly i vävnad.
Selen har en skyddande verkan mot kadmium- och blyförgiftning.
Zink konkurrerar med tungmetaller om olika receptorer i kroppen.
Järn konkurrerar med tungmetaller om att bli upptaget i tarmen.
Bland annat har lök, vitlök och bär som blåbär skyddande mekanismer mot kadmium och bly.
Vi har inga system för att eliminera tungmetaller ?Kroppen tillverkar glutation, en kraftig antioxidant som hjälper kroppen att föra ut tungmetaller.
Ok. Men föra ut hur då ?
Det närmsta jag kan tänka mig är att tungmetaller binder till proteiner i hårstrån och naglar ?
Det finns inte, vad jag kan komma på, några andra organ som kan eliminera tungmetaller. Njurarna fungerar inte eftersom t e x kvicksilver binder till proteinerna där.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.