handdator

Visa fullständig version : Kyld potatis vs pommes


ozzian
2022-02-25, 07:43
Kyld potatis så omvandlas en del stärkelse men hur är det med pommes frites?
Kanske måste man tillaga pommes först sen kyla och sen värma upp igen.

Onödigt vetande????

MasterChief
2022-02-25, 07:54
Kyld potatis så omvandlas en del stärkelse men hur är det med pommes frites?
Kanske måste man tillaga pommes först sen kyla och sen värma upp igen.

Onödigt vetande????

Potatis som kylts och sedan värms igen förlorar sin resistenta stärkelse. Bör ju även gälla pommes, men jag har ingen källa på det.

ozzian
2022-02-25, 10:22
Potatis som kylts och sedan värms igen förlorar sin resistenta stärkelse. Bör ju även gälla pommes, men jag har ingen källa på det.

Ok, så tror jag med, men hur är det med frysta pommes?
är dom förlagade?
tänker de som är formade borde ju vara pressad potatismos?

Nån som vet hur det är om pasta funkar likadant, koka kula koka igen?

Anledning?
Äldre gubbe som älskar god mat men har inte samma energiomsättning som för 25 år sedan?

Tar hellre tre potatis som varit kylda än två vanligt kokta!

Sverker
2022-02-25, 14:37
Skillnad ligger i att potatis innehåller mer amylos som är raka kedjor av glukos. De raka kedjorna packar sig lättare. Majs är i andra ändan och innehållet mest amylopektin som är kraftigt förgrenad och vägrar att packa sig. Antar att vete ligger där någonstans emellan. Ger mindre resistent stärkelse än potatis.

ozzian
2022-02-25, 16:11
Skillnad ligger i att potatis innehåller mer amylos som är raka kedjor av glukos. De raka kedjorna packar sig lättare. Majs är i andra ändan och innehållet mest amylopektin som är kraftigt förgrenad och vägrar att packa sig. Antar att vete ligger där någonstans emellan. Ger mindre resistent stärkelse än potatis.

Hmm, så majs går inte koka kyla koka för att slippa stärkelse, eller betyder dina ord att majs är stärkelse som inte kroppen tar upp.

Ursäkta min okunskap.

King Grub
2022-02-25, 16:24
Majsstärkelse https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8935440/

ozzian
2022-02-25, 17:05
Majsstärkelse https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8935440/

Nu har jag lyssnat på dina utubefilmer , styrkelabbet, väldigt bra info.
Men
På Svenska
Kan man sänka stärkelsen på allt eller är det bara vissa saker?
Hur mycket sjunker potatis, pommes,, majs struntar jag i men pasta sötpotatis mm.

Jag kan inte säga 100% men för mig så mår jag bättre av kokt-kyld.kokt potatis än bara vanlig kokt.
svårt när bara JAG testat min kost.

Är det massa stärkelse i annat, bröd? kött o fisk är väl ej aktuellt.