handdator

Visa fullständig version : Grillsommar 2015


benya
2015-04-15, 13:22
Hej,
Denna tråd vill jag tillägna grillning i sommar med allt vad det innebär.
- tips på bra grilla
-tips på bra och mobila grillar
- tips på finare grillar
-tips på grillverktyg som är privärda
- tips på bra grillbutiker
-marinadtips
-favoritkött att grilla och varför/hur det grillar och förbereds bäst
-vad dricker ni till? Endast drycker som går att införskaffa på systemet för förekomma
- när passar roséviner till grillköttet och vilket rosévin isf?
- favoritkorven på grillen
- hemlagat mos eller potatissallad till korven?

Vi kan väl börja med vad er absoluta favorit är att grilla, vad ni äter till, vad som ingår i salladen och vad ni helst dricker till?
=D

benya
2015-04-15, 13:23
Hur skapar man den bästa grillglöden? Vad är er hemlighet och vad använder ni för kol?

Tricce
2015-04-15, 13:46
Fråga skuggan om grilltips på kanin!

Alexton
2015-04-15, 13:59
Det känns som slöseri på bra råvaror om jag står vid grillen, riktigt kass.
Har inget problem att marinera, glasera kött och få bra mörhet men sen det tekniska momentet är bäst att lämna i andras händer.

Angående vin så tycker jag en helt ok röd granache fungerar både till fläsk och ox då det inte är så nichat vin men har rätt speciell karaktär i grunden. Rosé är fint men då vill jag nog ha något lättare som kyckling, fisk, räkor med kanske sallat och god sås.

Ska bli intressant att följa expertisens äventyr.

filmjölk
2015-04-15, 14:16
Grillspett med fläsk, nöt och kyckling. Skiva upp, mixa, lägg allt i samma marinad. Varva med ananas, tomat och champignon. Ingen jävla korv.

(Är du muslim så byt ut fläsket mot mer nötkött.)

Till det äts fruktsallad med vattenmelon, honungsmelon, päron och jordgubbar, kanske tzatziki och lättsaltade chips vid sidan av.

Ljus mellanöl till

(är du homosexuell så byt ut ölen mot rosévin)

Red Apple
2015-04-15, 14:28
Om man är veg då?

Olegh
2015-04-15, 14:41
Om man är veg då?

Potatissallad, bärs och gnisselost. Håll till godo!

filmjölk
2015-04-15, 14:42
Om man är veg då?

Då hamnar man tyvärr lite utanför :( särskilt om man är petig med att det grillas på samma grill. Det är jäkligt jobbigt att bjuda veganer på mat om man grillar, separat grill och tjaa...grillade majskolvar?

Men om man håller tillbehören fria från animaliska livsmedel och kompletterar med mer frukt och grönsaksstavar så får de käka nån slags rawfood-buffé.

Red Apple
2015-04-15, 14:58
Dåligt med gainz låter det som

Frantic
2015-04-15, 15:15
Var det nykropp som dominerade grilltråden för några år sedan?

BlötSnö
2015-04-15, 15:25
Om man är veg då?

Spett med quornbullar, champinjon, körsbärstomater, lök och annat.
Som nämnts tidigare även gnisselost.
Marinerade quornfiléer. Marinerade (eller bara rakt av) quornburgare.
Finns en del i frysdisken och numera finns även Astrid och Aporna på många ställen, men deras burgare tenderar till att vara lite torra enligt mig.

filmjölk
2015-04-15, 16:16
Dåligt med gainz låter det som

Jo tyvärr. Jag är uschel på veganmat. Alla soja-substitutgrejer ser ut att smaka skit, och massa bönor funkar ju inte att bjuda på om man skall vistas i samma rum, så hur gör man då för att få i dem adekvata mängder protein?

XXXL
2015-04-15, 17:07
http://mittkok.expressen.se/wp-content/uploads/2014/08/rydbergs.jpg

+

http://clients2.kaigan.se/scan/eb41e20e4610478d39bafda25f3fcf0e.png

+

http://alltommat.se/recept/potatissallad-med-bacon/

+

http://www.shelflife.ie/img/April%2012/softdrinks4.jpg

=

tmTZj0emGHw

jontexer
2015-04-15, 17:23
Grillar nästan varje dag, ibland två gånger per dag på sommarn! Allt från att slänga på ett par burgare(brukar bli lindströms angusburgare) till att marinera kycklingfile eller fläskfile och grilla helstekt. så jävla gött helt enkelt!

Favoriten är dock grillspett. Kycklingfile skuren i lagom stora bitar, fläskfile samma där men bort med fettet! Låt ligga i marinad, brukar ta santa maria all around för enkelhetens skull och att den är himmelskt god.
Varva kyckling och fläsk på spetten och medans du grillar dom penslar du på american bbq sauce.

Kolen läggs på sidorna av grillen så att det kan droppa utan att flamma upp. Grilla med stängt lock.

servera med några hemgjorda klyftpotatisar icas vitlöksbearnaise och en fin sallad.
Njut.

andeem
2015-04-15, 17:32
Ni som använder färdigbearnaise, har ni ens smakat hemslagen?

Menar inte att vara otrevlig, tycker bara själv att köpesåsen är så äcklig i jämförelse.

Arf Pingvin
2015-04-15, 18:14
Vad för typ av grill och bränsle kör ni? Gasol är smidigt men samtidigt charmigare med en riktig glöd. Bricketter/kol?

Nån som räknat på vad det kostar?

R Scarpa27
2015-04-15, 18:24
Grillad aubergine med tomat och mozarellaost.

chips tkr jag är gott ihop med grillat och speciellt pommes pinnes,
och jordnötter med såklart.

potatissallad är en klassiker som tillbehör som alltid funkar till grillat, gör alltid min egna med sourcream & onion smak.

dricka? iskall pepsi max eller öl!

kör även med webers smoking wood chips, verktyg & grill.
har även weber förkläde, hatt och tröja hehe.

G.W
2015-04-15, 18:42
Ni som använder färdigbearnaise, har ni ens smakat hemslagen?

Menar inte att vara otrevlig, tycker bara själv att köpesåsen är så äcklig i jämförelse.

Ja. Hemlagad är godare. Men det finns även färdig sås som är helt okej.

Vem orkar göra hemlagad sås 100% av tiden?

NickFisher
2015-04-15, 18:48
Epic Armageddon IPA och en flottig, grillad burgare i solnedgången. Epic!

R Scarpa27
2015-04-15, 18:52
garants chipotle bearnaise funkar kanonfint.
dock ingen sådan där super duper fan av bearnaise som de flesta svenskarna är :)

cafe de paris däremot är godare :P

Fuark
2015-04-15, 19:10
Flintastek! Tycker egentligen inte det är något speciellt gott men jag gillar stuket med grillning, det är en trevlig ritual

shadowfire
2015-04-15, 19:31
Fråga skuggan om grilltips på kanin!

hahahha!

shadowfire
2015-04-15, 19:40
Kolgrillning spöar gasol med hästlängder enligt mig, men det är nog inte smakmässigt, utan mer upplevelsemässigt. Jämför att titta på en braskamin mot för att titta på en IKEA-lampa och dess mysfaktor.

Att kolgrillen är så jobbig och så bökig är så mycket nonsens så jag vet inte var jag ska ta vägen. Med en skorstenständare och lite tändkuber, så går det riktigt fort att få upp primärglöden. Primärglöden duger utmärkt som den är, men sekundärglöden är gamla briketter och kolbitar i grillen också får liv är perfekt. Medan man väntar på skorstenen så är det bra med tid att duka, förbereda grillspetten eller vad som.

Så tjockt kött som möjligt är mitt grilltips, gärna direkt från en gårdsbutik och/eller slaktare. Köper jag kött på ICA så är de ofta inte ens en centimeter tjocka, medan en entrecote från gårdsbutiken kan vara 2,5 cm tjock. Vissa ICA-butiker har dock bättre köttdiskar sägs det...

Rökspån är ett måste, är galet förtjust i hickory. Blötläggs minst 12 timmar innan, gärna 24 timmar så de blir riktigt sura och avger rök länge.

Sedan rent grillmässigt vad gäller kol, så är det nästan aldrig direkt grillning för min del, utan 99% indirekt. En hel fläskfilé t.ex. brynes på delen i grillen som har kol runt om, sedan flyttas till indirekt och stektermometer kopplas in.

shadowfire
2015-04-15, 19:45
Vad för typ av grill och bränsle kör ni? Gasol är smidigt men samtidigt charmigare med en riktig glöd. Bricketter/kol?

Nån som räknat på vad det kostar?

Har inte räknat på vad det kostar, men jag gillar helt klart webers egna briketter långt mycket mer än billigare påsar från biltema och annat. Dyrare i inköp, men kräver färre briketter under grillning och brinner sjukt länge. Jag släcker ner grillen och låter briketterna som inte brunnit upp ligga kvar, så blir de sekundärglöd till nästa upptändning. Det är inte helt ovanligt att en och samma brikett har kunnat ligga kvar i grillen 5-6 grillningar innan den pulvriserats.

Menigar
2015-04-15, 19:56
tycker bäst om att röka oxbringa men det tar en del tid så det vanligaste är körsbärsrökta revbensspjäll.
endast kol efter några dåliga erfarenheter med briketter som gett bismak vid längre rökningstider. gasol är smidigt men det är en utomhusugn.

https://lh4.googleusercontent.com/-OthYDAxAsrE/VEAKkfVDl3I/AAAAAAAAOcM/IN1FM85ZgTc/w534-h712-no/20141011_193134.jpg

shut teh face
2015-04-15, 20:08
Oavsett kött så tycker jag grönsakerna alltid blir godast, självklart marinerade och penslade under grillning, brukar slänga ihop något själv med olja, soya, vitlök, kryddor och ev honung

Men grönsaker kräver så väldigt olika mycket stryk på grillen, så det kräver alltid mer skillz än köttet. Brukar köra paprika, tomat, sparris, championer, majskolvar, lök

mangemani
2015-04-15, 20:08
ett antal fläskarre och flintastekar slinker ned under sommarens gång, men dock nästan aldrig direkt från grillen då det är rent vansinne enligt mig att käka glödhet varm mat när det är tokvarmt ute.
de gånger man får pina i sig maten direkt från grillen då det är tokvarmt ute är när man är bjuden.

Oxe
2015-04-15, 20:11
Jag har fått grillförbud då det alltid slutat dåligt för mig, så jag sitter med nån ljusöl och får allt serverat så jag får gilla läget...

MasterChief
2015-04-15, 20:16
Att starta upp grillen och få den perfekta glöden är en njutning och inget skulle få mig att ersätta det med en könlös gasolgrill. Sedan är det rätt simpelt, bra kvalitetskött som man ger fan i. Lägg det på grillen, vänd en gång, på med locket och sedan är det klart några minuter senare. Tillbehör är såklart lättgrillade grönsaker, goda och enkla röror och helst färskpotatis från egna landet. Jag önskar att alla fick smaka på potatis som äts några minuter efter att de plockats. Det är magi och kan inte jämföras med blasket som säljs i affär. Enkel grillning och låta råvarorna tala är min melodi.

bear.flowertwig
2015-04-15, 21:43
Med en skorstenständare och lite tändkuber, så går det riktigt fort att få upp primärglöden. Primärglöden duger utmärkt som den är, men sekundärglöden är gamla briketter och kolbitar i grillen också får liv är perfekt. Medan man väntar på skorstenen så är det bra med tid att duka, förbereda grillspetten eller vad som.

Rökspån är ett måste, är galet förtjust i hickory. Blötläggs minst 12 timmar innan, gärna 24 timmar så de blir riktigt sura och avger rök länge.


Vad kör du för size på skorstenen och hur prejar du den? Jag köpte en mindre (fanns två att välja på) men övergav den nästan omgående tillförmån för eltändare med slingor (går inte att misslyckas med).

Rökspån antar jag bara är för indirekt grill? Vad kör du för grill då? Tycker min klotgrill är lite svårbedömd temperaturmässigt.

Oavsett kött så tycker jag grönsakerna alltid blir godast, självklart marinerade och penslade under grillning, brukar slänga ihop något själv med olja, soya, vitlök, kryddor och ev honung


Nygrillad majs, salladslök och paprika när de är så där härligt söta och rökiga i smaken är magiskt!

XXXL
2015-04-15, 21:48
Ni som använder färdigbearnaise, har ni ens smakat hemslagen?

Menar inte att vara otrevlig, tycker bara själv att köpesåsen är så äcklig i jämförelse.

Det är godare men inte så pass mycket godare så det väger över en smidig färdig köpbea.

Olegh
2015-04-15, 21:49
Själv grillar jag oftast korv eller någon färdigmarinerad grillskiva gjord på gris. Köpe-potatissallad som enda tillbehör. Ev. dryck.

shadowfire
2015-04-15, 21:57
Vad kör du för size på skorstenen och hur prejar du den? Jag köpte en mindre (fanns två att välja på) men övergav den nästan omgående tillförmån för eltändare med slingor (går inte att misslyckas med).
grilltändaren är en weber, provat biltemas små rackare skitbilliga, men nej, för låg volym av kol och briketter så köpte precis en ny weber. Tre tändkuber (
köpta på jula) underst och tändaren får gotta till sig. Jag kör 50/50 briketter/kol i den. Kolet brinner lite för fort men skapar samtidigt rätt värme.

shadowfire
2015-04-15, 21:59
skorstenständaren fungerar ju som en braskamin, men i början krävs extra syre och i slutet så brinner det så in åt h-e

shadowfire
2015-04-15, 22:01
bea köper man såklart, lägger hellre tiden på att grilla ett gott resultat

illiaca
2015-04-16, 14:50
Måste fråga. Vad är vitsen med en gasol-grill? Känns som man lika gärna kan stå framför spisen då eller?

G.W
2015-04-16, 18:25
Måste fråga. Vad är vitsen med en gasol-grill? Känns som man lika gärna kan stå framför spisen då eller?

Grejen är att det går fort på grund av att man inte behöver vänta på kol/briketter. Det också är smidigt då man bara vrider om en ventil, grillen alltid står på plats utomhus samt att man inte behöver göra sig av med aska.

Står man framför spisen står man inomhus. Själv grejen som folk verkar uppskatta med att grilla är att man gör det utomhus, gärna i fint väder, inte att det just är kol, gasol, eller annat som hettar upp maten.

Minimjölk
2015-04-16, 18:38
Denna tråden gör mig hungrig och hemmagjord Bearnaise är mycket godare än burk-bea men det är jobbigt att få till logistiken att fixa båda samtidigt därför blir det oftast köpevarianten.

filmjölk
2015-04-16, 19:54
Nån mer än jag som lessnat på Bea? Jag kör hellre tzatziki.

filmjölk
2015-04-16, 19:58
Jag har fått grillförbud då det alltid slutat dåligt för mig, så jag sitter med nån ljusöl och får allt serverat så jag får gilla läget...

haha, det måste du bara utveckla (förutsatt att det inte var för allvarligt) Vad brann upp?

Arf Pingvin
2015-04-16, 20:02
Koka ihop grädde och CajPs grillolja samt groteskt med svartpeppar. Blir alltid för stark/salt när jag gör den men det är gott:-)

R Scarpa27
2015-04-16, 20:03
den här mannen fick ju grillförbud haha, bästa avsnittet på solsidan av alla tycker jag...
får aldrig nog haha så jaevla bra...

V4FNEDarmuM


hahaha.

Jorgen
2015-04-16, 20:18
Måste fråga. Vad är vitsen med en gasol-grill? Känns som man lika gärna kan stå framför spisen då eller?

Vitsen med en gasolgrill är att det är mycket smidigare än kol och går fortare att bli klar till grillning.
Och ja, det smakar samma som med en kolgrill, alltså grillat, inte stekt som det skulle göra om du ställer dig framför spisen.

Oxe
2015-04-16, 20:51
haha, det måste du bara utveckla (förutsatt att det inte var för allvarligt) Vad brann upp?

Jag har eldat upp det mesta som läggs på grillen så det blir små kolbitar så blir jag sur och när jag blir sur så blir folk obekväma (det är mycket pga av att folk säger så mycket och så jäktar dom på, så ofta är det mitt fel genom att jag lyssnat på folk felaktigt), har tom lyckats få fyr på själva grillen en gång

Så efter noga övervägande runt om så har "några" kommit på att jag inte skall göra nåt när det skall grillas, jag skall sitta lugnt dricka och vara glad så sköter dom resten sen får jag mat ...

Kanske kan få dispans i år för att få grilla korv... men vi får se

Minimjölk
2015-04-17, 07:31
Vitsen med en gasolgrill är att det är mycket smidigare än kol och går fortare att bli klar till grillning.
Och ja, det smakar samma som med en kolgrill, alltså grillat, inte stekt som det skulle göra om du ställer dig framför spisen.

Jag är inte helt enig i detta resonemang. Gasolgrill är smidigt men smakmässigt vinner kolgrill 7dar i veckan om man frågar mig.

Hermit
2015-04-17, 08:05
Ahhh, i helgen skall grillen plockas fram. Grillar på en Weber klotgrill, 57cm. Har i år bombat på ordentligt med tillbehör såsom rotisserie, baksten och kycklinghållare.

Jorgen
2015-04-17, 08:21
Jag är inte helt enig i detta resonemang. Gasolgrill är smidigt men smakmässigt vinner kolgrill 7dar i veckan om man frågar mig.

Vilken smak avger glödande kol?
På vilket sätt påverkar värmekällan smaken?

AeternusRex
2015-04-17, 08:30
Vilken smak avger glödande kol?
På vilket sätt påverkar värmekällan smaken?

Det är icke värmekällan utan ämnet i den som ger smaken. trä slår gas alla dagar vad gäller smak imo. Ert grovt exempel kan vara hur whiskey smaksätts ned olika former av rök under olika lång tid. Detsamma gäller grillning. Jag har endå ätit professionellt tillredd gasgrillad mat och den där underliga undertonen i smaken var fortfarande kvar.

Menigar
2015-04-17, 09:41
Angående kol och gasol-debatten
http://amazingribs.com/BBQ_buyers_guide/grills/charcoal_grills_vs_gas_grills.html
http://amazingribs.com/tips_and_technique/zen_of_wood.html
http://amazingribs.com/images/pix/different_smokes.jpg

Personligen upplever jag en stor skillnad i smak vid grillandet med locket på till kols fördel där kolen inte förbränns helt rent, är det en genomtänd kolbädd som jämförs med gasol som är det ingen större skillnad.

benya
2015-04-17, 11:17
Var på första grillen för i år rätt nyligen. Det blev ett magert kött som blev lite för torrt och svårtuggat. För dålig/lite marinad antar jag och dålig timing vid grillen. Men första grillen på året brukar vara sådär, helt ok tycker jag att det inte blir bra. Men framöver kommer det in en hel del prestige för egen del..
Hur gör ni med kyckling? Det är likadant där, det är svårt att få till kycklingfiléer som är saftiga. Farsan är en mästare på att grilla kycklingfiléer men då dränker han också kycklingen i oljerik marinad ½ vecka i förväg...alla har inte sådan framförhållning.
Nästa projekt blir att investera i en bärbar grill, som förhoppningsvis ska användas flitigt i sommar! Några tips här? Engångsgrillarna blir det lite användning av denna sommar.


Har hittat dessa som fått bra omdömen och säljs till rimligt pris i närbutikerna - grillyta, ventilationsmöjligheter och praktiskhet är viktigast:

http://www.icahemma.se/barbar-grill-goanywhere-black-41x25cm-weber-p-27653-c-2034.aspx

http://www.icahemma.se/barbar-grill-piccolino-antracit-37cm-landmann-p-34041-c-2034.aspx

XXXL
2015-04-17, 11:54
Kycklingfilé kör du i stekpanna först.

benya
2015-05-11, 12:34
Vilka grillade i lördags? I stockholmsområdet hade vi fantastiskt fint grillväder!
Klev på ett fin fint rosevin till den honungsmarinerade kycklingfilén som grillades som jag vill passa på att lyfta fram lite. Gjort på Pinot Noir, lättdrucket, friskt och uppskattat av av alla som fick ett glas (ca 15 pers) - Undurruga TH från Chilé.
Begränsad utgåva på systemet:


http://ufe.alk.is/Sok-dryck/Dryck/?sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&combinedland=%5EChile%24&varugrupp=Ros%C3%A9vin&smakklockafruktsyramin=8&smakklockafruktsyramax=12&smakklockafyllighetmin=1&smakklockafyllighetmax=12&smakklockasotmamin=1&smakklockasotmamax=4&groupfiltersheader=DittRecept&groupfilters=varugrupp%2Csmakklockor%2C&groupfilterstext=Grekisk+sallad+&groupfilterstexturl=%2FMatDryck%2FRecept%2FRecept% 2FGrekisk-sallad-%2F&artikelId=909732&varuNr=98101&filters=varugrupp%2Csmakklockor%2Ccombinedland%2C

Tricce
2015-05-11, 13:35
Vilka grillade i lördags? I stockholmsområdet hade vi fantastiskt fint grillväder!
Klev på ett fin fint rosevin till den honungsmarinerade kycklingfilén som grillades som jag vill passa på att lyfta fram lite. Gjort på Pinot Noir, lättdrucket, friskt och uppskattat av av alla som fick ett glas (ca 15 pers) - Undurruga TH från Chilé.
Begränsad utgåva på systemet:


http://ufe.alk.is/Sok-dryck/Dryck/?sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&combinedland=%5EChile%24&varugrupp=Ros%C3%A9vin&smakklockafruktsyramin=8&smakklockafruktsyramax=12&smakklockafyllighetmin=1&smakklockafyllighetmax=12&smakklockasotmamin=1&smakklockasotmamax=4&groupfiltersheader=DittRecept&groupfilters=varugrupp%2Csmakklockor%2C&groupfilterstext=Grekisk+sallad+&groupfilterstexturl=%2FMatDryck%2FRecept%2FRecept% 2FGrekisk-sallad-%2F&artikelId=909732&varuNr=98101&filters=varugrupp%2Csmakklockor%2Ccombinedland%2C

Vad hade du mer i marinaden? Försöker pröva lite nya marinader här hemma!