DekeThornton
2014-08-14, 10:02
Jag tänkte att det kunde behövas en tråd för att diskutera denna eminenta maträttsfamilj, oavsett om man gillar chili som mer är som köttfärssås med bönor smaksatt med en kryddpåse från Santa Maria eller om man är en bönhatande chilifascist som gör sitt eget chilipulver.
Personligen är jag väldigt svag för texasvarianten av chili, som görs på helt kött som får koka tills det faller sönder och inte innehåller några bönor. Jag har väl inget perfekt recept ännu men jag brukar göra något ungefär så här:
2-3 kilo grytkött (högrev, märgpipa, bringa, jag brukar använda högrev)
Ett paket bacon eller 1-2 hekto rökt sidfläsk
1-2 gula lökar, finhackade
3-4 klyftor vitlök, finhackade
3-4 jalapenos, strimlade, med kärnorna kvar
1-2 chipotles
1 habanero, strimlad, utan körnor.
1 torkad anchochili
1-2 matskedar chilipulver
Salt och peppar efter smak
ett par matskedar mald spiskummin
ett par matskedar malda korianderfrön
5 dl god mörk köttbuljong, hemkokt är bäst men köpt funkar. Jag gillar de där podsen från Knorr.
5 dl mörk öl, exempelvis porter eller stout
Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter eller så. Strimla fläsket. Bryn köttet och fläsket ordentligt i omgångar i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Jag föredrar en gjutjärnsgryta, då jag kan använda den till kokningen också, vilket sparar disk. När köttet är brynt lägger du över det i en gryta. Släng i löken och låt den steka med ett tag i grytan på ganska svag värme, så att den inte bryns. Gör det samma med vitlöken strax innan du häller på kokvätskan.
Om du stekt i en stekpanna Se till att deglacera den för att få ut alla smaker från stekningen och häll på över spadet i grytan du använder för kokningen.
Kör sedan i alla chilisorter du har. Chipotlen och anchochilin, som är torkade, måste du först få mjuka, förslagsvis genom att sjuda dem i en liten gryta 5-10 minuter. När de är mjuka strimlar du dem innan de slängs i grytan. Släng sedan i chilipulver, spiskummin och koriander. Koriander och spiskummin är bäst om de köps hela och sedan mals i en mortel eller kryddkvarn direkt innan de ska användas. Rosta gärna kornen i en stekpanna innan de mals. Salta och peppra lite.
Häll på buljong och ölen. Vätskan ska täcka köttet. Gör den inte det, häll på mer vätska. Vatten funkar om du inte har mer öl eller buljong.
Låt nu allt sjuda på svar värme tills köttet faller sönder i trådar när du petar på det. Jag brukar köra in min gjutjärnsgryta i ugnen på 125 grader i en sådär 6-8 timmar. När det börjar bli sådär härligt sönderkokt och reducerad smakar du på grytan och tillsätter sedan mer salt och peppar efter behov. Tillsätt eventuellt mer chilipulver, om du vill ha den starkare. Rör runt lite med en slev så att köttet och kokspadet blir en tjock köttgröt.
Serveras med vad du tycker är gott. Ris, bröd, tortillas, sallad, whatever. Jag gillar att äta chilin med tortillas, guacamole, riven ost, hackad lök och rejält med finhackad koriander. Det som blir över funkar utmärkt att frysa, så det är en perfekt rätt för storkok till matlådor.
Finns det några andra chiliälskare på forumet? Vad har ni i så fall för favoritrecept?
Personligen är jag väldigt svag för texasvarianten av chili, som görs på helt kött som får koka tills det faller sönder och inte innehåller några bönor. Jag har väl inget perfekt recept ännu men jag brukar göra något ungefär så här:
2-3 kilo grytkött (högrev, märgpipa, bringa, jag brukar använda högrev)
Ett paket bacon eller 1-2 hekto rökt sidfläsk
1-2 gula lökar, finhackade
3-4 klyftor vitlök, finhackade
3-4 jalapenos, strimlade, med kärnorna kvar
1-2 chipotles
1 habanero, strimlad, utan körnor.
1 torkad anchochili
1-2 matskedar chilipulver
Salt och peppar efter smak
ett par matskedar mald spiskummin
ett par matskedar malda korianderfrön
5 dl god mörk köttbuljong, hemkokt är bäst men köpt funkar. Jag gillar de där podsen från Knorr.
5 dl mörk öl, exempelvis porter eller stout
Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter eller så. Strimla fläsket. Bryn köttet och fläsket ordentligt i omgångar i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Jag föredrar en gjutjärnsgryta, då jag kan använda den till kokningen också, vilket sparar disk. När köttet är brynt lägger du över det i en gryta. Släng i löken och låt den steka med ett tag i grytan på ganska svag värme, så att den inte bryns. Gör det samma med vitlöken strax innan du häller på kokvätskan.
Om du stekt i en stekpanna Se till att deglacera den för att få ut alla smaker från stekningen och häll på över spadet i grytan du använder för kokningen.
Kör sedan i alla chilisorter du har. Chipotlen och anchochilin, som är torkade, måste du först få mjuka, förslagsvis genom att sjuda dem i en liten gryta 5-10 minuter. När de är mjuka strimlar du dem innan de slängs i grytan. Släng sedan i chilipulver, spiskummin och koriander. Koriander och spiskummin är bäst om de köps hela och sedan mals i en mortel eller kryddkvarn direkt innan de ska användas. Rosta gärna kornen i en stekpanna innan de mals. Salta och peppra lite.
Häll på buljong och ölen. Vätskan ska täcka köttet. Gör den inte det, häll på mer vätska. Vatten funkar om du inte har mer öl eller buljong.
Låt nu allt sjuda på svar värme tills köttet faller sönder i trådar när du petar på det. Jag brukar köra in min gjutjärnsgryta i ugnen på 125 grader i en sådär 6-8 timmar. När det börjar bli sådär härligt sönderkokt och reducerad smakar du på grytan och tillsätter sedan mer salt och peppar efter behov. Tillsätt eventuellt mer chilipulver, om du vill ha den starkare. Rör runt lite med en slev så att köttet och kokspadet blir en tjock köttgröt.
Serveras med vad du tycker är gott. Ris, bröd, tortillas, sallad, whatever. Jag gillar att äta chilin med tortillas, guacamole, riven ost, hackad lök och rejält med finhackad koriander. Det som blir över funkar utmärkt att frysa, så det är en perfekt rätt för storkok till matlådor.
Finns det några andra chiliälskare på forumet? Vad har ni i så fall för favoritrecept?