Visa fullständig version : Här optimerar vi smörgåstårta
http://i.imgur.com/q0RpW.jpg
http://i.imgur.com/Vrgvm.jpg
Den fina är den till vänster, missfostret (gul/brun mat är gott!) till tårta är den till höger. Vi har grupperat lagren i excel så det går att utläsa vad varje lager innehåller.
Jag är troligtvis inte ensam med att fullkomligt älska smörgåstårta. Som ett experiment igår gjorde jag och min fru tårta med kvarg och lättphiladelphia som bas. Det blev rejält jävla gott och jag ser nu ett enormt utvecklingspotential - Färre kalorier (vissa av oss är på diet nu...), mer protein, bättre smak etc. Jag är mycket förvånad att kvarg utblandat med lite smaksatt färskost kunde smaka så gott.
Nästa steg blir att byta ut brödlagren helt eller delvis med bröd som ger lite färre kalorier, alternativt något mer rikt på fiber. Vi lär förhoppningsvis se en kalkon-, skink- och osttårta om några dagar!
Dela med er av era verk! Tips? Vilka råvaror går bra ihop?
StrangeKraem
2012-08-19, 09:23
UNDERBAR idé! Det här måste man ju filura på!
..Glöm inte räkor!
Kommer göra en tårta nästa ätardag ,) nom nom !
JA! Fram med recepten, proteinrika och "nyttiga" ::)
Smörgåstårta är något av det absolut bästa som finns, skulle kunna leva på det, så släng upp recepten så börjar vi laborera och optimera fram den godaste och bästa tårtan! :)
Glöm inte bort lax! Tror att det hade kunnat gå fint ihop med den vänstra tårtan!
vicarious
2012-08-20, 07:14
Grym tråd. Har för mig att Reaper123 skulle slänga upp någon variant av smörgåstårta snart, hoppas han ser den här tråden :D
Jag hade en tanke med att testa något leangains-inspirerat för träningsdagar (lågt fett) men har inte riktigt hittat ett vettigt sätt att få ned fetthalten. När jag laborer i excel hamnar jag runt 50g på 1500 kalorier. Ägg och lite lättmajonäs (jag har tyvärr inte hittat någon fettfri variant i butik) känns som det gör sååå mycket för tårtan.
Nästa verk blir troligtvis en tårta med tunnbörd för att få ned kalorierna. Vi får se hur väl det fungerar, jag misstänker att man förlorar mycket av konsistensen. Det skadar dock inte att försöka, det lär inte bli äckligt.
Vad jag planerar just nu:
Dekorationslager:
Kalkon / Ost 10% / Skinka / Gurka / Paprika
[Tunnbörd]
Mellanlager:
1/5 Ägg och lättmajonäs
4/5 Kvarg
[Tunnbörd]
Mellanlager:
Paprika
1/5 Philadelphia paprika och lök
4/5 Kvarg
[Tunnbröd]
Botten:
Skinka
1/5 Philadelphia light
4/5 Kvarg
[Tunnbörd]
Enligt mina beräkningar landar tårtan på ungefär 1500 kcal varav 150g protein, 390g kolhydrater och 50g fett. Skippar man ägg och byter till en fettfri majonär har vi en total fettmängd på runt 25 g och som grädde på moset en tårta på strax över 1100 kalorier.
Funderar på Light Mozarella (8%), Lidls Mjukost(philadelphiaost) 0,4%.. krydda osten för paprika smak etc?
Jag ser ingen större mening med mozarellan (protein/fett-ration tror jag är lite väl låg), jag skulle bytt ut den mot kvarg. Om du nu är ute efter mozarellasmaken fungerar det nog fint som dekoration.
Om du tror du kan krydda fram paprikasmaken så kör på. 100g Philadelphia med smak är dock bara 150 kalorier (7,6g P, 10,5g F samt 5,8g K), ingen katastrof. 100g räcker till att blanda ut i runt 500g kvarg.
vicarious
2012-08-20, 12:05
Det finns fettfri majonnäs på tub men det smakar inte majonnäs.
Den här kanske vore nåt? Finns på Willys, 10-12kr. Finns i naturell och örter/vitlök. Finns ju annars en Philadelphia med 5% fett också.
http://2.bp.blogspot.com/-YnxdskdRLZU/Tl_E6GTOUPI/AAAAAAAAAUY/Y85tbysoSWY/s1600/IMG_1560+-+Windows+fotovisare.jpg
vicarious
2012-08-20, 12:06
http://www.100gram.se/findus/fettfri-majonnas/11909/produktbild
köpte en tub sån majonäs igår, smakade rätt skumt att äta enbart den (inte sp gott). men var helt ok att dra på burgarna :)
vicarious
2012-08-20, 15:40
köpte en tub sån majonäs igår, smakade rätt skumt att äta enbart den (inte sp gott). men var helt ok att dra på burgarna :)
Jo det smakar som sagt inte majonnäs. Tycker den är rätt kass om jag ska vara ärlig.
http://i.imgur.com/PEows.jpg?1?9753
http://i.imgur.com/4BfZr.gif
Morgondagens efterträningsmål får vila och gosa till sig över natten. Minskade ned på äggen och majonäsen den här gången. Testar även nu eldoradofärskosten för första gången, det blir intressant.
Ristretto
2012-08-20, 20:53
Jo det smakar som sagt inte majonnäs. Tycker den är rätt kass om jag ska vara ärlig.
Inte för sig. Men som ersättare för majonnäs i saker som ex. gurkmajonnäs och olika dressingar gör den sitt jobb, om man tänker på hur lite kalorier den ger.
Reaper123
2012-08-20, 20:59
Grym tråd. Har för mig att Reaper123 skulle slänga upp någon variant av smörgåstårta snart, hoppas han ser den här tråden :DHehe, räkna med det. Får se när jag tar mig i kragen och gör det... men NÅNGÅNG blir det iaf ;)
Reaper123
2012-08-20, 21:17
Letade lite i arkivet och hittade bild + stats på min födelsedagspresent till mig själv. Tar man bort ägg (gulan), majonäs (hade endast det under räkorna), leverpastej och snålar med låg%-ost så har vi en leangain-aktig tårta tror jag bestämt...
http://img.tapatalk.com/53bfe606-9b36-59e4.jpg
http://img.tapatalk.com/53bfe606-9b43-5437.jpg
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
http://i.imgur.com/PEows.jpg?1?9753
http://i.imgur.com/4BfZr.gif
Morgondagens efterträningsmål får vila och gosa till sig över natten. Minskade ned på äggen och majonäsen den här gången. Testar även nu eldoradofärskosten för första gången, det blir intressant.
Den hade behövt tjockare bottnar och mer fett. Men för att vara något jag gluffsat i mig efter träningen så var den helt okej.
En iakttagelse är att den första tårtan var betydligt större men mättade avsevärt mindre per kalori. Det var nästan dubbla mättnadsmängden på en något mindre bit från den andra tårtan.
Reaper123
2012-08-25, 13:53
Dödens take #1 på proteinrik smörgåstårta
Freestylade och räknade makros när jag var klar, följande ingredienser är skapelsen skapad av:
130g Pågen Kneipp
150g Tonfisk i vatten konserv avrunnen
200g Keso 1,5%
150g Soft cheese 0,2%
65g Kalkon (rökt) eldorado
25g Ost hårdost fett 10%
75g Grönsallat gurka tomat paprika u dressing
50g Felix Grill- & kebabsås
891 kcal
107 P
84 K
12 F
Nästa gång blir det en leangainsoptimerad, på tok för lite kollisar för min smak ;)
vicarious
2012-08-25, 14:02
Smakat på den än? Tonfisk är nog inget jag skulle stoppa i en smörgåstårta, alldeles för speciell smak.
Reaper123
2012-08-25, 14:16
Smakat på den än? Tonfisk är nog inget jag skulle stoppa i en smörgåstårta, alldeles för speciell smak.Skulle kunna lura vem som helst att detta var en vanlig smörgåstårta, förutsatt att personen inte hatar tonfisk. Tonfisksmaken går för övrigt trolla bort med lätthet, bara man använder rätt kryddor! ;)
Dietsmak: 5 av 5
Vanlig smörgåstårtesmak: 3 av 5
Vevade ihop denna på 10 min och var cp-hungrig så hade inte riktigt tid att låta den stå, men tror den blir riktigt fin om den får stå över natten (blir så nästa gång jag gör en)
vicarious
2012-08-26, 09:48
Skulle kunna lura vem som helst att detta var en vanlig smörgåstårta, förutsatt att personen inte hatar tonfisk. Tonfisksmaken går för övrigt trolla bort med lätthet, bara man använder rätt kryddor! ;)
Dietsmak: 5 av 5
Vanlig smörgåstårtesmak: 3 av 5
Vevade ihop denna på 10 min och var cp-hungrig så hade inte riktigt tid att låta den stå, men tror den blir riktigt fin om den får stå över natten (blir så nästa gång jag gör en)
Kul att du blev så nöjd. Jag hade dock kört med något annat än tonfisk :) Leverpastej tycker jag passar i smörgåstårta. Apropå det så finns det en light-lepa som ligger runt 9% fett har jag för mig (vanlig någonstans +20%)
Reaper123
2012-08-27, 09:08
Kul att du blev så nöjd. Jag hade dock kört med något annat än tonfisk :) Leverpastej tycker jag passar i smörgåstårta. Apropå det så finns det en light-lepa som ligger runt 9% fett har jag för mig (vanlig någonstans +20%)Helt klart något som ska provas, för brukar själv köra det med grädde, majonäs & cremefraiche m.m. när jag gör en icke dietanpassad variant. Lutar dock åt något extremt fettsnål fyllning även nästa gång för tänkte toppa den med bland annat ägg!
Får se om jag orkar försöka mig på en hemmagjord mimosasallad, vill dock minnas att fettfri majonäs smakar skit? Får klura lite mer på detta och sedan göra ett nytt försök framöver!
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/246523_10150921855790665_1480485949_n.jpg
Min tårta från när jag fyllde 40 år i somras. Mycket ägg, lax (rökt och gravad) och räkor.
Smakat på den än? Tonfisk är nog inget jag skulle stoppa i en smörgåstårta, alldeles för speciell smak.
Min mormor brukade göra lite olika smörgåstårtor tilll kalas osv. och hon hade en återkommande modell med tonfisk. Den var inte speciellt vacker, men god var den. Man dissar inte mormors mat innan man smakat. *slap*
vicarious
2012-08-27, 16:26
Får se om jag orkar försöka mig på en hemmagjord mimosasallad, vill dock minnas att fettfri majonäs smakar skit? Får klura lite mer på detta och sedan göra ett nytt försök framöver!
Nä den smakar inge vidare tycker jag.
Min mormor brukade göra lite olika smörgåstårtor tilll kalas osv. och hon hade en återkommande modell med tonfisk. Den var inte speciellt vacker, men god var den. Man dissar inte mormors mat innan man smakat. *slap*
Där ser man :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.