handdator

Visa fullständig version : Protein


Metal_boy_
2004-01-11, 22:23
Hur är det egentligen...i Bk för ett tag sen så stod det att man inte skulle räkna med proteinet i kolhydratkällorna för de är inte fullvärdiga...och en del säger att man ska det??? vill ha svar:confused:

shirunai
2004-01-11, 22:31
varför skulle man inte räkna dem ?

de flesta kompletterar ju varandra om du äter varierat.

Sverker
2004-01-12, 06:53
150 g pasta till en måltid är inte omöjligt för många tränande.

150 g pasta är drygt 15 g protein. Skulle man inte räkna det ?

Visst , ensamt är proteinet av låg kvalite men tillsammans med 15 ( ja jag skriver 15 ! ) g animaliskt protein från mjölk, kött eller fisk så får du 30 g fullvärdigt protein. 30 g är en lagom dos för de flesta under 100 kg.

aliquis
2004-01-12, 14:12
jobbigt om jag inte skulle räkna några av mina proteinkällor :D

aliquis
2004-01-12, 14:16
Originally posted by Sverker
150 g pasta till en måltid är inte omöjligt för många tränande.
150 g pasta är drygt 15 g protein. Skulle man inte räkna det ?
Visst , ensamt är proteinet av låg kvalite men tillsammans med 15 ( ja jag skriver 15 ! ) g animaliskt protein från mjölk, kött eller fisk så får du 30 g fullvärdigt protein. 30 g är en lagom dos för de flesta under 100 kg.

Vad säger att förhållandet skulle vara just 1:1?
Vad säger att aminosyraprofilerna matchar varandra exakt så att man får "perfekt" protein?

Eftersom animaliskt protein redan har en bra sammansättning av aminosyror så antar jag att dom inte komplementerar vegetabiliskt protein lika bra som exempelvis en baljväxt skulle göra, men jag kan ha fel. Hur som helst blir ju det biologiska värdet för kombinationen oavsett vilken den är rätt ok och det är klart att man skall räkna det proteinet. Själv lever jag ju på protein ifrån sädesslag, baljväxter, grönsaker och nötter, och jag tänker då räkna det. Heter väl dock att vegetarianer behöver ca 10% mer protein eftersom det sammantaget inte blir riktigt lika bra som det animaliska, men det är ju marginellt, och för er som är allätare är det ju inget att fundera på.

Olsson
2004-01-12, 15:02
var kan man läsa mer om detta, vilka råvarors protein som kompleterar varandra?

z_bumbi
2004-01-12, 15:11
Olsson: Finns några trådar här på forumet annars är livsmedelsverkets listor över aminosyrainnehåll det man använder rent praktiskt.

Finns även en del vegan och vegetariansidor som har koll på detta att kombinera protein men jag är usel på sådana sidor då mycket annat inte stämmer med vad jag vet.

Olsson
2004-01-12, 15:25
okej tack, får snoka runt lite då :D

Sverker
2004-01-12, 15:45
Nej aliquis, det är inget som säger att 1 : 1 är en helt perfekt kombination men den ligger troligen ganska nära.

Om inte annat är veteproteinet uselt som protein pga den stora bristen på lysin. Alltså är det bättre att komplettera med en animalisk källa här.

aliquis
2004-01-12, 15:50
Originally posted by Olsson
var kan man läsa mer om detta, vilka råvarors protein som kompleterar varandra?

Som z_bumbi sade har livsmedelsverket en tabell över aminosyraprofiler för en massa livsmedel, den kostar dock en liten slant.

Annars är det rätt enkelt, genom att kombinera minst två utav livsgrupperna sädeslag, baljväxter samt nötter&frön så får du fullvärdigt protein. Exakt hur bra proteinet blir kan du ju dock inte få veta genom att bara göra så men det räcker finfint. Så...

Havregrynsgröt med sojamjölk
Ris med röda linser
Rågbröd med jordnötssmör

Är alla helt ok kombinationer utav proteinkällor. Sedan verkar det ju som att exempelvis vete har ett biologiskt värde på 50-60, sojabönor runt 85 och majs bara 15. Var andra baljväxter än sojabönor hamnar vet jag inte, men det man kan anta är att en baljväxt med biologiskt värde på runt 75 och ett sädesslag runt 75 borde komplementera varandra rätt ok om man får i sig ungefär samma mängd protein ifrån dessa. Nu brukar ju dock mitt proteinintag ifrån baljväxter överstiga det ifrån sädeslag rätt mycket.

Quinoa är något jag försöker äta mer utav, se http://www.quinoa.net/ för mer info.

"Quinoa's protein is of an unusually high quality. It is a complete protein, with an essential amino acid balance close to the ideal ... similar to milk!

Quinoa's protein is high in lysine, methionine and cystine. This makes it an excellent food to combine with, and boost the protein value of, other grains (which are low in lysine), or soy (which is low in methionine and cystine)."

Dels har det i sig ett biologiskt värde på en bit över 70 och dels komplementerar det aminosyrorna i mina främsta proteinkällor bra. Det ger dig även en liten hint om vilka aminosyror sädeslag och baljväxter brukar ligga lågt på.
Om jag inte minns helt fel har mjölk (kan ha varit något annat protein) ett väldigt stort överskott av lysin så det kan tänkas att mjölk tillsammans med sädeslag ger väldigt bra protein totalt trots att mjölken i sig redan är bra ifrån början.

aliquis
2004-01-12, 15:51
Originally posted by Sverker
Om inte annat är veteproteinet uselt som protein pga den stora bristen på lysin. Alltså är det bättre att komplettera med en animalisk källa här.

Frågan är dock om alla animaliska proteiner har ett stort överskott av lysin som kan hjälpa upp veteproteinet, eller är det bättre/lättare att hitta en vegetabilie med lysinöverskott?

z_bumbi
2004-01-12, 16:16
aliquis: Hela listan från livsmedelsverket kostar väl 60-70 kr om man nu skulle köpa den och inte kolla på den på nätet.

Livsmedelsverket har inte den stabilaste hemsidan men har man tur så är den öppen. :)

http://www.slv.se/

aliquis
2004-01-12, 16:26
Jag försöker hitta någon förteckning över hur mycket det skall vara av de essentiella aminosyrorna för att bli fullvärdigt protein men hittar det inte, tänkte kika upp mitt sojaproteinspulver.. Borde ju kunna jämföra med ägg rakt av men vad jag har uppfattat det som så iaf med två utav aminosyrorna är det den sammanlagda mängden utav båda som räknas eftersom kroppen kan omvandla emellan dessa fram och tillbaka. Så om någon vet hur det går till eller kan peka mig åt rätt håll så skulle jag vara mycket tacksam. Detta hittade jag dock i början av mitt sökande på google, http://www.sct.nu/traning/traningslara/proteiner.htm

Nu hittade jag http://helios.bto.ed.ac.uk/bto/biology/compneut/Notes/Requirements/NutrientBalance/AAratios/ProteinQuality/proteinquality.html också, men jag är inte en gris eller vad det nu är dom räknas Chemical Score för. Kanske var Chemical Score jag tänkte på där en del aminosyror adderades också, nåja. Någon får snabba sig med ett svar :D

fler mer eller mindre intressanta urler
http://interactive.usask.ca/ski/agriculture/food/foodnut/constit/constit_prot.html
http://www.nutrition.org.uk/information/energyandnutrients/protein.html
http://www.healthy.net/asp/templates/Article.asp?Id=2108
http://www.weightlossforall.com/protein_content_from_good_source.htm
http://www.thedoctorwillseeyounow.com/articles/nutrition/protein_2/

"Plant protein sources, although good for certain essential amino acids, do not always offer all nine essential amino acids in a single given food. For example, legumes lack methionine, while grains lack lysine. What is needed are complementary proteins, various protein food sources that, eaten together, enable a person to meet the standards of a high biologic protein diet."

http://musclemonthly.com/articles/0109/010901-haycock-howz-it-work.htm
http://www.tldp.com/issue/183/Protein%20Fundamentals.htm
http://www.tldp.com/issue/187-188/protein_fundamentals_3.htm

annat citat som ju är lite komiskt, men men, i en värld där pengar är lösningen på allt så är det inte så konstigt:

"The concept of limiting essential amino acids has been heavily applied in agriculture. Ideal diets have been investigated for many animals. Indeed it's been said that more is known about the nutritional requirements of a chicken than any other animal, and application of the limiting amino acid concept to the broiler chicken industry has yielded amazing economic benefits. Let's examine how this knowledge is applied. This information will give us insight into the value of the concept of limiting amino acids.

We find that the poor biological value of vegetable proteins is usually due to their low levels of essential amino acids tryptophan, methionine, and lysine. These are said to be their limiting amino acids. Corn, for instance, is limiting in lysine, and soybean is limiting in methionine. Because corn and soy make up the major source of protein in formulated broiler chicken diets, additions of lysine and methionine are required to optimize the growth of the chicken on a corn/soya diet. Diet formulators, now armed with this information, search for the least-expensive source of providing the additional nutrients. For many years this source has been fish meal, which is high in both lysine and methionine. It has also led to the development of strains of high-lysine corn and methods of producing synthetic methionine. Today, growers can consistently provide 4.2-pound market-ready broilers in only six weeks after hatching. And, incidentally, a pound of chicken can be produced with under two pounds of feed."

Gör med mig som med kycklingarna, jag ställer upp.. välj ut några proteinkällor och lägg till syntetiska aminosyror för att komplementera dessa och mata mig. Växer man som en broilerkyckling då?