handdator

Visa fullständig version : Filéa själv.


Snobbe
2011-11-22, 20:11
Har funderat på en sak ett tag, eftersom priserna är så låga på hela kycklingar och hel lax osv (t.ex. idag fanns det hel kyckling för 29spänn kilot). Är det någon här som filéar dessa själv?

Hur svårt är det? Kyckling känns inte så avancerat har sett det på något matprogram men att få bort alla ben på en lax känns lite halv svårt? Finns det något mer man kan köpa o filéa själv?

Sen tänkte jag också hur mycket av maten försvinner i ben osv i en kyckling borde det väl ändå vara en 20% kanske i ben om inte mer?

willtjam
2011-12-06, 18:43
Allting står i Rutiga kokboken ;) Vad gäller laxfiléer så skär man bort bukbenen, och dom andra drar man ut för hand.

Nils.R
2011-12-06, 18:55
En tång är att rekommendera till pinnbenen

Snobbe
2011-12-06, 18:55
Allting står i Rutiga kokboken ;) Vad gäller laxfiléer så skär man bort bukbenen, och dom andra drar man ut för hand.

Det låter jobbigt o få bort alla?:P

agazza
2011-12-06, 18:56
Det är två fileer, två inre fileer och två lår på en kyckling, jag har svårt att tro att du går så mycket plus på filea en fryst.

Däremot bör du göra en kyckling i ugnsfast påse i ugn, helvetes gott blir det. Eller en med en halv burk öl i röven så den får marinera inifrån.

joker560
2011-12-06, 23:20
Körde två hela kycklingar med fyllning och annat gojs runtom. 1,1kg vägde dom enligt förpackningen, kostade 29kr styck.

Efter tillagning i ugn och tagit bort skinn/div oätligt så vägde allt 750gram. Så 2,2kg kyckling blev 750g rent kött.

58kr för 0,75kg är inte jättebra men det är kul att laga mat så varför inte.

Kryss
2011-12-09, 05:33
Som joker säger så känns det sällan som man sparar pengar när man styckar kycklingen själv, men jäklar vad mycket trevligare köttet blir utan all "marinad" som de pressar in i de styckfrysta filéerna. (Sen om man är sån, så kan man ju göra en jättetrevlig kycklingsoppa/buljong på skrovet)

ed1234
2011-12-21, 00:57
Har aldrig försökt filea kyckling men många gånger fisk. Det är lite av ett hantverk. Man får träna på att hantera kniven och få bort alla ben men behålla så mycket kött som möjligt, tyvärr går alltid lite till spillo.

Opti-tips: 1. Köp frysta kyclingklubbor alternativt lår(24kr/kg) 2. Koka 2-3 timmar 3. Plocka bort ben och brosk. Köttet lossnar jättelätt. 4. Win

Blir förvånansvärt saftigt och är perfekt att göra stora mängder av för att spara till senare ;)

Degpekka
2011-12-21, 02:06
Körde två hela kycklingar med fyllning och annat gojs runtom. 1,1kg vägde dom enligt förpackningen, kostade 29kr styck.

Efter tillagning i ugn och tagit bort skinn/div oätligt så vägde allt 750gram. Så 2,2kg kyckling blev 750g rent kött.

58kr för 0,75kg är inte jättebra men det är kul att laga mat så varför inte.

Fast så funkar det ju inte riktigt... 1kg fryst kycklingfilé blir ju inte 1kg kött efter tillagning det heller.

Wikner89
2011-12-25, 21:17
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.

Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.

Bamse79
2011-12-27, 22:00
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.

Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.

Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.

Snobbe
2011-12-27, 22:11
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.

Fast färskkycklingfilé ligger ju inte på 59spänn kilot och om du köper fryst kan du ju räkna med minst +20% på priset eftersom det är vatten i kycklingen:)

Wikner89
2011-12-27, 23:25
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.

har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.

myggan
2011-12-29, 10:42
Jag köper ibland färska kycklingar och gör grytor på när jag har tid och lust.
En tia hit och dit på priset tycker jag spelar mindre roll med tanke på att slutresultaten inte går att jämföra.
Färsk kyckling blir så mör och en riktigt delikatess *drool*

Jag brukar stycka ner låren, brösten, ryggen och vingarna (enkelt gjort med en vettig kniv - se t.ex videon nedan) och koka i vitt vin, rejält med vitlök och schalottenlök sen är det bara att göra en enkel sås på fonden som blir med lite creme fraiche, färsk persilja eller något annat och det blir galet gott.

TZ1my0VSGNY

Bamse79
2012-01-11, 08:36
har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.

Ica Maxi. Icas egna kycklingfile ligger alltid på 55,62 kr/kg...

Fishtank
2012-01-11, 10:41
Körde två hela kycklingar med fyllning och annat gojs runtom. 1,1kg vägde dom enligt förpackningen, kostade 29kr styck.

Efter tillagning i ugn och tagit bort skinn/div oätligt så vägde allt 750gram. Så 2,2kg kyckling blev 750g rent kött.

58kr för 0,75kg är inte jättebra men det är kul att laga mat så varför inte.

Det är ju dock ganska bra pris på tillagad med tanke på att ett kilo file för 60 kronor blir ungefär 600-650 gram efter tillagning

StarkaUlf
2012-01-11, 10:45
Ica Maxi. Icas egna kycklingfile ligger alltid på 55,62 kr/kg...

Och Coops egna ligger alltid på 99kr/2 kilo, och 49:90 kr/1 kilo , ännu bättre :)
Och väldigt bra kvalité och stora bitar.