Visa fullständig version : Mättade fettet täpper till blodkärlen.
jojjep91
2007-10-24, 13:42
En kompis mamma till mig sa att det kvittar om man tränar stenhårt, för om man äter mycket mättat fett så sätter de sig o blodkärlen och täpper till.
har för mej det var blodkärlen iaf.
stämmer det?
finns det trådar om detta så länka gärna,
mvh jåjje
King Grub
2007-10-24, 13:50
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=8298&epslanguage=SV
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=8298&epslanguage=SV
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖHHHHHHHHH och danskarna har såklart helt fel?
Eddie Vedder
2007-10-24, 18:15
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖHHHHHHHHH och danskarna har såklart helt fel?
Vad vill du ha sagt?
Vad vill du ha sagt?
Att SLV behöver uppdatera sig. Det är ju bland annat vistat att mjölkprodukter kan vara positivt för hjärtkärlhälsan. Det finns olika typer av transfetter som ger olika reaktioner mm. Danskar räknar med att de sparar ett antal hundra människorsliv varje år sedan de satte restriktioner på transfett innehållet, men SLV verkar blunda.
Det är kanske så att svenska oljeproducenter ( matolja alltså ) tidigt förstod att transfett är hett, och mycket tidigt sänkte halterna av transfett i margarin UNDER mängderna i smör;)
Eddie Vedder
2007-10-24, 18:37
Att SLV behöver uppdatera sig. Det är ju bland annat vistat att mjölkprodukter kan vara positivt för hjärtkärlhälsan. Det finns olika typer av transfetter som ger olika reaktioner mm. Danskar räknar med att de sparar ett antal hundra människorsliv varje år sedan de satte restriktioner på transfett innehållet, men SLV verkar blunda.
Det handlar inte om att SLV blundar för eventuella konsekvenser, det handlar om att SLV går på en annan linje där man istället uppmanar till bättre matvanor, vilka inte baseras på livsmedel rika på transfettsyror iaf, samt tror på en självreglering hos företagen.
Jag tycker det är rätt, delvis härdat fett i kosten är inget problem för den som äter enligt rekomendationerna iaf. Tillhör man målgruppen som skulle få i sig markant lägre halter så tillhör man samtidigt en grupp med fruktansvärt dåliga matvanor i vilket fall, d.v.s. att om man ska "tjäna på" att pommes frites friteras i olja fri från transfettsyror innebär det ju att man äter pomes frites, samma sak med t.ex. kakor och kex.
Så att plocka bort det från mat som ändå inte bör ingå som bas i en nyttig kosthållning tycker jag är fel väg att gå, då är det betydligt bättre att börja i (vad JAG anser vara) rätt ände och uppmana till en förändring av kostvanor.
Och du får dessutom gärna källhänvisa till något trovärdigt för att just danskarnas restriktioner mot delvis härdat fett skulle "spara hundratals liv". Mindre öl och cigaretter skulle nog göra större positiv inverkan på folkhälsan i Danmark.
jojjep91
2007-10-24, 19:42
okej så enligt dem ska man minska på det mättade fettet?
Är det inte så att kroppen kan skapa eget mättat fett genom kolhydrater?.
Eddie Vedder
2007-10-24, 19:49
okej så enligt dem ska man minska på det mättade fettet?
Ja intaget av mättat fett bör ligga lägre än omättat enligt rekommenadationerna. Detta innebär fortfarande inte att din kompis morsa hade rätt, hennes uttalande är skitsnack.
Att sträva efter en bra fettsammansättning i kosten är ju inte dumt, men givetvis är inte din träning bortkastad och givetvis kommer inte mättat fett täppa till dina kärl. Du är ung och aktiv och din kropp behöver energi, så oroa dig inte över såna småsaker och sträva efter en hälsosam kost generellt sett.:thumbup:
Är det inte så att kroppen kan skapa eget mättat fett genom kolhydrater?.
Omvandlingen av glukos till lipider kallas de novo lipogenes och inträffar i väldigt liten utsträckning vid en normal kosthållning. Kroppen kan syntetisera alla icke-essentiella fettsyror, både omättade och mättade.
jojjep91
2007-10-24, 19:58
Ja intaget av mättat fett bör ligga lägre än omättat enligt rekommenadationerna. Detta innebär fortfarande inte att din kompis morsa hade rätt, hennes uttalande är skitsnack.
Att sträva efter en bra fettsammansättning i kosten är ju inte dumt, men givetvis är inte din träning bortkastad och givetvis kommer inte mättat fett täppa till dina kärl. Du är ung och aktiv och din kropp behöver energi, så oroa dig inte över såna småsaker och sträva efter en hälsosam kost generellt sett.:thumbup:
Omvandlingen av glukos till lipider kallas de novo lipogenes och inträffar i väldigt liten utsträckning vid en normal kosthållning. Kroppen kan syntetisera alla icke-essentiella fettsyror, både omättade och mättade.
HAHA så hans morsa snackar skit! som vanligt då när jag alltid försöker förklara. och min kompis säger alltid, HAHA JOEY DU HADE FEEEEL när hans morsa säger annat. grrr*mini*
ok tack eddie u'r the best! :thumbup:!
Alfred Nobel
2007-10-24, 20:00
"...så sätter de sig o blodkärlen och täpper till"
Tänker direkt på tv-reklamen om hjärt&kärlsjukdommar. Dä någon drar in vätska genom ett sugrör och sedan "täpper det till" :)
Eddie Vedder
2007-10-24, 20:03
"...så sätter de sig o blodkärlen och täpper till"
Tänker direkt på tv-reklamen om hjärt&kärlsjukdommar. Dä någon drar in vätska genom ett sugrör och sedan "täpper det till" :)
"Vätskan" i den reklamen är en milkshake.;)
jojjep91
2007-10-24, 20:03
"Vätskan" i den reklamen är en milkshake.;)
hahah! den kommer jag ihåg nu :D:D
Är vi inte evolverade att leva på kött, fett, ryggmärg och organ (samt frukt, bär å den biten så klart...)? Mycket mättat fett där.
Det handlar inte om att SLV blundar för eventuella konsekvenser, det handlar om att SLV går på en annan linje där man istället uppmanar till bättre matvanor, vilka inte baseras på livsmedel rika på transfettsyror iaf, samt tror på en självreglering hos företagen.
Jag tycker det är rätt, delvis härdat fett i kosten är inget problem för den som äter enligt rekomendationerna iaf. Tillhör man målgruppen som skulle få i sig markant lägre halter så tillhör man samtidigt en grupp med fruktansvärt dåliga matvanor i vilket fall, d.v.s. att om man ska "tjäna på" att pommes frites friteras i olja fri från transfettsyror innebär det ju att man äter pomes frites, samma sak med t.ex. kakor och kex.
Så att plocka bort det från mat som ändå inte bör ingå som bas i en nyttig kosthållning tycker jag är fel väg att gå, då är det betydligt bättre att börja i (vad JAG anser vara) rätt ände och uppmana till en förändring av kostvanor.
Och du får dessutom gärna källhänvisa till något trovärdigt för att just danskarnas restriktioner mot delvis härdat fett skulle "spara hundratals liv". Mindre öl och cigaretter skulle nog göra större positiv inverkan på folkhälsan i Danmark.
Även bröd innehåller transfetter, som SLV så gladeligen rekomenderar.
Så här sa en av ledande experteran på området om SLVs minst sakt korkade text.
"Jag översätter livsmedelsverkets påstående till engelska och visar det för Dariush Mozaffarian. Han forskar om fett och sjukdomsrisker vid Harvard university. Han är också huvudförfattare till en stor sammanställning av det rådande vetenskapliga kunskapsläget om transfetter, som publicerades för två veckor sedan i världens ledande medicintidskrift New England Journal of Medicine.
"Mättat fett är ett större problem än transfett"
- Totalt felaktigt! Transfetternas effekter på hjärt- och kärlsjukdom verkar vara mycket större än effekterna av mättat fett. Dessutom, och viktigare: transfett är fullkomligt utbytbart mot andra fetter. Det är helt enkelt onödigt, säger Dariush Mozaffarian.
Jag översätter också de svenska näringsrekommendationerna från 2005 där det står att "intaget av mättade fettsyror och transfettsyror tillsammans bör begränsas till omkring tio procent av energiintaget".
- De (transfett och mättat fett) har olika effekter på risk, och rekommendationer bör inte kombinera dem, säger Dariush Mozafarrian.
Han ger inte heller mycket för "Nyckelhålsmärket" ett registrerat varumärke för mat som Livsmedelsverket anser är särskilt hälsosam."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=540829&previousRenderType=2
Danskarnas siffror hörde jag på P1, kommer nog i skriven form snart.
Jag är faktiskt böjd att tro att mättat fett är ett större problem ur folkhälsosynvinkel än transfetter, som det är i Sverige idag. Vilket inte är detsamma som att mättat fett skulle ha större skadeverkan (eller vad man nu vill kalla det) I SIG.
Jag är faktiskt böjd att tro att mättat fett är ett större problem ur folkhälsosynvinkel än transfetter, som det är i Sverige idag. Vilket inte är detsamma som att mättat fett skulle ha större skadeverkan (eller vad man nu vill kalla det) I SIG.
Ja, och du vet såklart bättre än experterna :D
Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women.Mozaffarian D, Rimm EB, Herrington DM.
Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts, USA. dmozaffa@hsph.harvard.edu
BACKGROUND: The influence of diet on atherosclerotic progression is not well established, particularly in postmenopausal women, in whom risk factors for progression may differ from those for men. OBJECTIVE: The objective was to investigate associations between dietary macronutrients and progression of coronary atherosclerosis among postmenopausal women. DESIGN: Quantitative coronary angiography was performed at baseline and after a mean follow-up of 3.1 y in 2243 coronary segments in 235 postmenopausal women with established coronary heart disease. Usual dietary intake was assessed at baseline. RESULTS: The mean (+/-SD) total fat intake was 25 +/- 6% of energy. In multivariate analyses, a higher saturated fat intake was associated with a smaller decline in mean minimal coronary diameter (P = 0.001) and less progression of coronary stenosis (P = 0.002) during follow-up. Compared with a 0.22-mm decline in the lowest quartile of intake, there was a 0.10-mm decline in the second quartile (P = 0.002), a 0.07-mm decline in the third quartile (P = 0.002), and no decline in the fourth quartile (P < 0.001); P for trend = 0.001. This inverse association was more pronounced among women with lower monounsaturated fat (P for interaction = 0.04) and higher carbohydrate (P for interaction = 0.004) intakes and possibly lower total fat intake (P for interaction = 0.09). Carbohydrate intake was positively associated with atherosclerotic progression (P = 0.001), particularly when the glycemic index was high. Polyunsaturated fat intake was positively associated with progression when replacing other fats (P = 0.04) but not when replacing carbohydrate or protein. Monounsaturated and total fat intakes were not associated with progression. CONCLUSIONS: In postmenopausal women with relatively low total fat intake, a greater saturated fat intake is associated with less progression of coronary atherosclerosis, whereas carbohydrate intake is associated with a greater progression.
PMID: 15531663 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Även den gode Bengt Vessby på SLV verkar ha gjort en några studier som visar att mättat fett är bättre en fleromättat fett under visa omständigheter :)
Polyunsaturated fatty acids may impair blood glucose control in type 2 diabetic patients.
Vessby B, Karlström B, Boberg M, Lithell H, Berne C.
Department of Geriatrics, Uppsala University, Sweden.
Fifteen patients with Type 2 diabetes were given two diets rich in either saturated fat or polyunsaturated fat in alternate order over two consecutive 3-week periods on a metabolic ward. Both diets contained the same amount of fat, protein, carbohydrates, dietary fibre, and cholesterol. The proportions of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the saturated fat diet were 16, 10, and 5%-energy and in the polyunsaturated fat diet (PUFA) 9, 10, and 12%-energy. The PUFA diet contained a high proportion of n-3 fatty acids. Metabolic control improved significantly in both dietary periods, due to both qualitative dietary changes and a negative energy balance. The serum lipoprotein concentrations decreased on both diets but the serum lipids were significantly lower after the PUFA diet (serum triglycerides -20%, p = 0.001; serum cholesterol -5%, p = 0.03; VLDL-triglycerides -29%, p less than 0.001; and VLDL-cholesterol -31%, p = 0.001) than after the saturated fat diet. Average blood glucose concentrations during the third week were significantly higher fasting (+15%, p less than 0.01), and during the day at 1100 h (+18%, p less than 0.001) and 1500 h (+17%, p = 0.002) on PUFA than on the saturated fat diet. Significantly higher blood glucose levels were also recorded with a standard breakfast, while the sum of the insulin values was lower (-19%, p = 0.01). HbA1c did not differ significantly between the two dietary periods.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS)
Du läste inte min post Knabb !
I Sverige fanns det en inriktning på att hålla mängden transfett lågt. Målet var att ligga under mängderna i smör.
Att använda amerikanska referenser är inte helt rätt när vi diskuterar svenska förhållanden 20 - 30 år tillbaka och fram till dagens datum.
Att föra in fleromättat fett i diskussionen är inte helt rätt det heller. Fleromättat fett bör vi inte äta för mycket av. Det är känsligt och härsknar lätt. Alltså risk för fria radikaler i kroppen.
Eddie Vedder
2007-10-25, 06:34
Varför fortsätter du att frångå det som är själva grunden i dom här bestämmelserna, d.v.s. att transfett inte är ett jätteproblem iom att folk inte äter den typen av mat i tillräckligt stor utsträckning för att det ska vara ett problem. Det handlar som sagt inte om vilket som i sig är minst hälsosamt utan vilket som de facto förekommer i störst mängd i den svenska kosten.
Och hur kan du säga "bröd innehåller transfett"? Det är ju ett direkt korkat påstående, det finns fortfarande några få brödsorter där delvis härdat fett ingår. Men det står ju på ingrediensförteckningen och således har ju knsumenten ett val att köpa ett annat bröd eller ej.
Studien du citerar förstår jag inte för fem öre vad du vill få fram. Diabetiker som får bättre värden av en nyttigare kost där dom ligger i negativ energibalans (viktnedgång som är den viktigaste faktorn för dom flesta typ 2 diabetiker), och med den försöker du bevisa att intaget av transfettsyror i den svenska kosten ligger på höga nivåer.*screwy*
Och hur tycker du man ska lösa det rent praktiskt? Fullhärdning innebär att fettet satureras helt och hållet, d.v.s. alla dubbelbindningar bryts. Men hur ska man veta rent tekninskt att varje liten enskild vätejon förekommer i cis-form i ett fett med hur många olika fettsyror som helst.
Det är väldigt lätt att bara skrika "förbud!" utan att egentligen ha koll på problematiken. Som konsument har man faktiskt ett ansvar för vad man äter själv också. Och äter man en nyttig kost är saken biff sen.
Det här utdraget ur din DN-länk säger ju det mesta om matvanorna man behöver ha för att det ska göra någon reell skillnad:
Jämförelsen visar att en svensk som sätter i sig en portion av pommes frites och friterade kycklingbitar och därefter några kex och 100 gram popcorn, får i sig nästan tio gram transfetter.
Skulle man leva på den kosten oavsett transfett eller ej så är den inte särskilt mycket att hänga i julgranen dierkt.
Alfred Nobel
2007-10-25, 06:49
Varför fortsätter du att frångå det som är själva grunden i dom här bestämmelserna, d.v.s. att transfett inte är ett jätteproblem iom att folk inte äter den typen av mat i tillräckligt stor utsträckning för att det ska vara ett problem. Det handlar som sagt inte om vilket som i sig är minst hälsosamt utan vilket som de facto förekommer i störst mängd i den svenska kosten.
Och hur kan du säga "bröd innehåller transfett"? Det är ju ett direkt korkat påstående, det finns fortfarande några få brödsorter där delvis härdat fett ingår. Men det står ju på ingrediensförteckningen och således har ju knsumenten ett val att köpa ett annat bröd eller ej.
Studien du citerar förstår jag inte för fem öre vad du vill få fram. Diabetiker som får bättre värden av en nyttigare kost där dom ligger i negativ energibalans (viktnedgång som är den viktigaste faktorn för dom flesta typ 2 diabetiker), och med den försöker du bevisa att intaget av transfettsyror i den svenska kosten ligger på höga nivåer.*screwy*
Och hur tycker du man ska lösa det rent praktiskt? Fullhärdning innebär att fettet satureras helt och hållet, d.v.s. alla dubbelbindningar bryts. Men hur ska man veta rent tekninskt att varje liten enskild vätejon förekommer i cis-form i ett fett med hur många olika fettsyror som helst.
Det är väldigt lätt att bara skrika "förbud!" utan att egentligen ha koll på problematiken. Som konsument har man faktiskt ett ansvar för vad man äter själv också. Och äter man en nyttig kost är saken biff sen.
Det här utdraget ur din DN-länk säger ju det mesta om matvanorna man behöver ha för att det ska göra någon reell skillnad:
Skulle man leva på den kosten oavsett transfett eller ej så är den inte särskilt mycket att hänga i julgranen dierkt.
Bra sagt Eddie! "Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet" Det är upp till var och en, varje enskild individ, hur man vill struktuera sina matvanor.
Hm har försökt läst igenom trådarna här o försökt skaffat mig en åsikt, men vet inte riktigt om jag blir övertalad om snacket om att : Om man tränar så hjälper det till att rensa kärlen och man kan då äta mer "ohälsosamt"
Är ni verkligen helt säkra på det? jag tvivlar starkt...
Även om man tränar bör man tänka på sin kost.....går inte att köra på dålig bensin hur länge som helst, hur mkt man än fixar med bilen i övrigt!
men vad vet jag :D
Varför fortsätter du att frångå det som är själva grunden i dom här bestämmelserna, d.v.s. att transfett inte är ett jätteproblem iom att folk inte äter den typen av mat i tillräckligt stor utsträckning för att det ska vara ett problem. Det handlar som sagt inte om vilket som i sig är minst hälsosamt utan vilket som de facto förekommer i störst mängd i den svenska kosten.
Och hur kan du säga "bröd innehåller transfett"? Det är ju ett direkt korkat påstående, det finns fortfarande några få brödsorter där delvis härdat fett ingår. Men det står ju på ingrediensförteckningen och således har ju knsumenten ett val att köpa ett annat bröd eller ej.
Studien du citerar förstår jag inte för fem öre vad du vill få fram. Diabetiker som får bättre värden av en nyttigare kost där dom ligger i negativ energibalans (viktnedgång som är den viktigaste faktorn för dom flesta typ 2 diabetiker), och med den försöker du bevisa att intaget av transfettsyror i den svenska kosten ligger på höga nivåer.*screwy*
Och hur tycker du man ska lösa det rent praktiskt? Fullhärdning innebär att fettet satureras helt och hållet, d.v.s. alla dubbelbindningar bryts. Men hur ska man veta rent tekninskt att varje liten enskild vätejon förekommer i cis-form i ett fett med hur många olika fettsyror som helst.
Det är väldigt lätt att bara skrika "förbud!" utan att egentligen ha koll på problematiken. Som konsument har man faktiskt ett ansvar för vad man äter själv också. Och äter man en nyttig kost är saken biff sen.
Det här utdraget ur din DN-länk säger ju det mesta om matvanorna man behöver ha för att det ska göra någon reell skillnad:
Skulle man leva på den kosten oavsett transfett eller ej så är den inte särskilt mycket att hänga i julgranen dierkt.
Barn och unga människor stoppar i ganska mycket skräpmat som innehåller transfetter, SLV blundar för problemet. Det är tämligen enkelt att plocka bort skiten men det kostar några få ören för företagen. Varför i all värld ska jag betala skatt till SLV eller ska barnen kunna ta ansvar för vad som serveras på dagis? Besök ett dagis så kanske du fattar problemet. Du lever i en naiv tro om brödet, du fattar inte att märkningen i Sverige inte säger någonting. Uppdatera dig Eddie.
Du missade poängen i studiern. De visade att mättat fett kan vara mycket positivt för hjärta, kärl och vid diabetes. SLV ger grymt dålig information i saken och blandar in transfetter på ett synnerligen korkat sett.
Eddie Vedder
2007-10-25, 11:53
Barn och unga människor stoppar i ganska mycket skräpmat som innehåller transfetter, SLV blundar för problemet. Det är tämligen enkelt att plocka bort skiten men det kostar några få ören för företagen. Varför i all värld ska jag betala skatt till SLV eller ska barnen kunna ta ansvar för vad som serveras på dagis?
Så det står mellan barnen själva eller SLV att bestämma vad som serveras på dagis? Dagisoersonal och föräldrar står helt utan ansvar menar du?
SLV: rapport om mat för skolan och mat för förskolan som riktar sig till alla inom sektorn från mattanter, till kostchefer, till rektorer och föräldrar har du förstås läst redan så den behöver jag ju inte gå in på. Såna där uttalanden gör man ju inte annars.
Och utveckla gärna på vilket sätt ingrediensförteckningen inte säger ett dugg.
Om man tränar så hjälper det till att rensa kärlen och man kan då äta mer "ohälsosamt"
Är ni verkligen helt säkra på det? jag tvivlar starkt...
Även om man tränar bör man tänka på sin kost.....går inte att köra på dålig bensin hur länge som helst, hur mkt man än fixar med bilen i övrigt!
Vem har sagt något annat?
Du läste inte min post Knabb !
I Sverige fanns det en inriktning på att hålla mängden transfett lågt. Målet var att ligga under mängderna i smör.
Att använda amerikanska referenser är inte helt rätt när vi diskuterar svenska förhållanden 20 - 30 år tillbaka och fram till dagens datum.
Att föra in fleromättat fett i diskussionen är inte helt rätt det heller. Fleromättat fett bör vi inte äta för mycket av. Det är känsligt och härsknar lätt. Alltså risk för fria radikaler i kroppen.
Jo läste din post, fattar inte vad du ville ha sagt med den. Skulle vanligt smöra vara farligt eller?
Ska en kontrollerad studie inte räknas för att den är gjord av en amerikan på amerikansk mark?
Det är väl högst aktuellt att se på hur olika fetter i vår kropp fungerar under olika omständigheter när det kommer till hjärtkärlhälsa. Trådskaparen undrade om mättat fett korkade igen kärlen.
Så det står mellan barnen själva eller SLV att bestämma vad som serveras på dagis? Dagisoersonal och föräldrar står helt utan ansvar menar du?
SLV: rapport om mat för skolan och mat för förskolan som riktar sig till alla inom sektorn från mattanter, till kostchefer, till rektorer och föräldrar har du förstås läst redan så den behöver jag ju inte gå in på. Såna där uttalanden gör man ju inte annars.
Och utveckla gärna på vilket sätt ingrediensförteckningen inte säger ett dugg.
Vem har sagt något annat?
Tycker jag läste det är i några trådar tidigare, att man kan äta "sämre" mat om man tränar och "rensa" ådrerna på det sättet. Tycker ganska generellt det verkar som att många pushar för att äta precis som man känner för, vilket kanske inte alltid blir så bra. Bara en röd tråd jag sett genom trådarna nu de senaste veckorna.... men men
Tycker jag läste det är i några trådar tidigare, att man kan äta "sämre" mat om man tränar och "rensa" ådrerna på det sättet. Tycker ganska generellt det verkar som att många pushar för att äta precis som man känner för, vilket kanske inte alltid blir så bra. Bara en röd tråd jag sett genom trådarna nu de senaste veckorna.... men men
Det är som vanligt en fråga om att varken överdriva det ena eller det andra. Det finns ingen poäng med att leva på skräp ens om man är maratonlöpare och alltså har råd med det rent energimässigt; mat är ju mer än energi. Å andra sidan finns det heller ingen poäng med att driva viljan att äta "hälsosamt" eller kalorisnålt till ett tvångsbeteende (vilket förekommer, det är inte ens ovanligt). Båda beteendena kommer i förlängningen att kosta fysisk och mental hälsa. ´
Sedan är det, tror jag, inte fråga om att träningen "rensar ådrorna" så mycket som att träningen förbrukar det överskottfett som man annars kunnat lagra in. Fett som förbränns kan inte ackumuleras på kärlväggen helt enkelt.
Så det står mellan barnen själva eller SLV att bestämma vad som serveras på dagis? Dagisoersonal och föräldrar står helt utan ansvar menar du?
SLV: rapport om mat för skolan och mat för förskolan som riktar sig till alla inom sektorn från mattanter, till kostchefer, till rektorer och föräldrar har du förstås läst redan så den behöver jag ju inte gå in på. Såna där uttalanden gör man ju inte annars.
Och utveckla gärna på vilket sätt ingrediensförteckningen inte säger ett dugg.
Vänta tills den dagen du har barn på dagis. "Alla andra barnen får goda mariekex och så har vi haft det i massa år vad är det för konstiga dumheter att det finns transfetter i dom, vi här på dagis har pratat med kommunens dietist och han säger att det inte är någon fara bla bla bla."
Det är SLV som är ansvariga att vi inte ska få i oss giftet
Kan citera SLV "Inget krav på märkning.
Det finns inget lagkrav att mängden transfettsyror ska framgå av märkningen på förpackningen, men det ska i ingrediensförteckningen stå om fettet/oljan som använts har härdats. Om en ingrediens anges vara ”härdad” eller ”delvis härdad” kan detta innebära att livsmedlet innehåller industriellt framställda transfetter."
Dvs. Vi vet inte om det finns transfetter i produkten vi köper.
Eddie Vedder
2007-10-25, 14:30
Tycker jag läste det är i några trådar tidigare, att man kan äta "sämre" mat om man tränar och "rensa" ådrerna på det sättet. Tycker ganska generellt det verkar som att många pushar för att äta precis som man känner för, vilket kanske inte alltid blir så bra. Bara en röd tråd jag sett genom trådarna nu de senaste veckorna.... men men
Vad är det för fel med att äta något man trivs med?
Lever man ett hälsosamt liv har man troligtvis inte plackbildningar i artärerna som behöver "rensas". Du nedvärderar människokroppen om du tror att man inte klarar av att hålla sig frisk trots att en del av kosten utgörs av lite mindre nyttig mat.
Det är en total livsstil som avgör hur kroppen mår, att vara fysiskt aktiv och låta basen i ens kost vara hälsosam räcker långt för en fungerande hälsa. Om man sen tror att man måste avhålla sig från allting där näringsvärdets siffror inte stämmer överens med vad man har fått för sig är "tillräckligt nyttigt" så är ju det ens eget beslut. Men knappast ett måste för att slippa sjukdomar.
Scratch89
2007-10-25, 14:37
Att hålla på o gnabba om vad experterna säger eller inte säger är väl inte så smart, Knabb. Det finns många forskare som hävdar att transfetter är ondskan själv, och lika många verkar säga samma sak om mättade fetter (eller kolhydrater som ett annat exempel).
SLV är förlegade (det har du ju iofs också kommit fram till) och de verkar inte uppdatera sig i första taget. Det var väl i en annan gammal tråd där det kom upp att de bara uppdaterar sig var åttonde år, eller nåt sånt.
Eddie Vedder
2007-10-25, 14:38
Vänta tills den dagen du har barn på dagis. "Alla andra barnen får goda mariekex och så har vi haft det i massa år vad är det för konstiga dumheter att det finns transfetter i dom, vi här på dagis har pratat med kommunens dietist och han säger att det inte är någon fara bla bla bla."
Det är SLV som är ansvariga att vi inte ska få i oss giftet
Nej det är inte SLV enligt mig, det är dagispersonalen och föräldrarna som sagt. Du tycker att barn ska äta massa kakor och kex men att det ska vara annat fett i dom och sen är allt frid och fröjd.
Själv tycker jag det är viktigare att barnen inte äter en massa kakor och kex och äter bra mat istället.
Båda våra alternativ innebär mindre transfett för barnen, mitt alternativ betyder dessutom en hälsosammare kost totalt sett.
Om en dietist har sagt sådär så är just den dietisten inte särskilt kompetent, du kan inte dra en yrkeskår över en kant för det. I vilken kommun var dietisten verksam och exakt vilken fråga ställdes till dietisten i fråga?
Alla vet att det är ohälsosamt med transfettsyror i kosten och därför bör sån mat utgöra en så liten del som möjligt.
Kan citera SLV "Inget krav på märkning.
Det finns inget lagkrav att mängden transfettsyror ska framgå av märkningen på förpackningen, men det ska i ingrediensförteckningen stå om fettet/oljan som använts har härdats. Om en ingrediens anges vara ”härdad” eller ”delvis härdad” kan detta innebära att livsmedlet innehåller industriellt framställda transfetter."
Dvs. Vi vet inte om det finns transfetter i produkten vi köper.
Mängden behöver inte nämnas nej, det är ptroligt invecklat om man ska veta den exakta mängden fettsyror där vätejoner bytt plats på kolvätekedjan. Hur skulle du själv göra den kemiska analysen? Jag frågade det i ett tidigare inlägg men du har fortfarande inte svarat på det.
I övrigt står det ju klart och tydligt att det ska stå i ingrediensförteckningen, precis som jag sagt. Alltså kan ju alla läskunniga avgöra själv. Då får föräldrar och dagispersonal avgöra vad barnet får eller inte får äta.
Nej det är inte SLV enligt mig, det är dagispersonalen och föräldrarna som sagt. Du tycker att barn ska äta massa kakor och kex men att det ska vara annat fett i dom och sen är allt frid och fröjd.
Själv tycker jag det är viktigare att barnen inte äter en massa kakor och kex och äter bra mat istället.
Båda våra alternativ innebär mindre transfett för barnen, mitt alternativ betyder dessutom en hälsosammare kost totalt sett.
Om en dietist har sagt sådär så är just den dietisten inte särskilt kompetent, du kan inte dra en yrkeskår över en kant för det. I vilken kommun var dietisten verksam och exakt vilken fråga ställdes till dietisten i fråga?
Alla vet att det är ohälsosamt med transfettsyror i kosten och därför bör sån mat utgöra en så liten del som möjligt.
Mängden behöver inte nämnas nej, det är ptroligt invecklat om man ska veta den exakta mängden fettsyror där vätejoner bytt plats på kolvätekedjan. Hur skulle du själv göra den kemiska analysen? Jag frågade det i ett tidigare inlägg men du har fortfarande inte svarat på det.
I övrigt står det ju klart och tydligt att det ska stå i ingrediensförteckningen, precis som jag sagt. Alltså kan ju alla läskunniga avgöra själv. Då får föräldrar och dagispersonal avgöra vad barnet får eller inte får äta.
ÄR DU TRÖG? Det kan stå delvis härdat på förpackning utan att det innehåller transfetter men det kan även innehålla transfetter när det står så.
Eddie Vedder
2007-10-25, 14:47
ÄR DU TRÖG? Det kan stå delvis härdat på förpackning utan att det innehåller transfetter men det kan även innehålla transfetter när det står så.
Nej jag är inte trög, du ska nog se upp med att ha sån taskig attityd bara för att du blir motsagd.
Jag håller med om att märkningen kan vara förvirrande, jag håller INTE med om att det är omöjligt att välja en annan produkt om man vill vara på den säkra sidan.
Och när ska du ge mig svar på hur man rent kemiskt vet att en fettsyra är HELT fullhärdat med total avsaknad av transisomerer? Jag har frågat tre gånger nu.
Nej det är inte SLV enligt mig, det är dagispersonalen och föräldrarna som sagt. Du tycker att barn ska äta massa kakor och kex men att det ska vara annat fett i dom och sen är allt frid och fröjd.
Själv tycker jag det är viktigare att barnen inte äter en massa kakor och kex och äter bra mat istället.
Båda våra alternativ innebär mindre transfett för barnen, mitt alternativ betyder dessutom en hälsosammare kost totalt sett.
Om en dietist har sagt sådär så är just den dietisten inte särskilt kompetent, du kan inte dra en yrkeskår över en kant för det. I vilken kommun var dietisten verksam och exakt vilken fråga ställdes till dietisten i fråga?
Alla vet att det är ohälsosamt med transfettsyror i kosten och därför bör sån mat utgöra en så liten del som möjligt.
Mängden behöver inte nämnas nej, det är ptroligt invecklat om man ska veta den exakta mängden fettsyror där vätejoner bytt plats på kolvätekedjan. Hur skulle du själv göra den kemiska analysen? Jag frågade det i ett tidigare inlägg men du har fortfarande inte svarat på det.
I övrigt står det ju klart och tydligt att det ska stå i ingrediensförteckningen, precis som jag sagt. Alltså kan ju alla läskunniga avgöra själv. Då får föräldrar och dagispersonal avgöra vad barnet får eller inte får äta.
Har aldrig nämnt något om vad jag tycker de ska äta. Gav bara exempel på hur det var när jag försökte prata med dagispersonalen om det.
Angående märkning mm. Tycker jag vi kan göra som danskarna.
Vad är det för fel med att äta något man trivs med?
Lever man ett hälsosamt liv har man troligtvis inte plackbildningar i artärerna som behöver "rensas". Du nedvärderar människokroppen om du tror att man inte klarar av att hålla sig frisk trots att en del av kosten utgörs av lite mindre nyttig mat.
Det är en total livsstil som avgör hur kroppen mår, att vara fysiskt aktiv och låta basen i ens kost vara hälsosam räcker långt för en fungerande hälsa. Om man sen tror att man måste avhålla sig från allting där näringsvärdets siffror inte stämmer överens med vad man har fått för sig är "tillräckligt nyttigt" så är ju det ens eget beslut. Men knappast ett måste för att slippa sjukdomar.
håller helt med men i många trådar som handlar om viktuppgång så ger ni dem tips att bara i princip äta allt som kommer i dess väg, gärna både pizza, korv o annan snabb kaloririk föda, vilket iaf jag tycker det finns mkt annat bättre att stoppa i sig dagarna i ända. Självklart ska man unna sig såna saker ibland om man vill det men inte dagligen.,
JAg tror att en varierad naturlig kost utan för mkt halvfabrikat och andra tillsatser är det bästa för hälsan, och det gör säkert du också, kanske?
Eddie Vedder
2007-10-25, 15:12
Har aldrig nämnt något om vad jag tycker de ska äta. Gav bara exempel på hur det var när jag försökte prata med dagispersonalen om det.
Vad är det som gör dagispersonalens berättelse helt fri från att kritiseras? Du tror inte det finns en liten risk att dom vrider sin historia till sin fördel i ett sånt läge?
Du borde frågat dom varför dom absolut måste ha kakor och kex på avdelningen, det tycker jag är sämre ansvarstagande från vuxna människor än SLV:s bestämmelser. Där handlar det iaf om frivilliga val som vuxna människor kan göra.
Så är det inte som dagispersonal, då gör man val åt barnen.
Angående märkning mm. Tycker jag vi kan göra som danskarna.
Berätta exakt hur den är för jag vet inte. Och om vi nu inför denna fläckfria märkning som kommer göra allting bra. Vad kommer skilja då? Vi har ett val idag och vi kommer ha ett val då också. Ingen skillnad. Det kommer finnas ett lägre gränsvärde självklart, men det innebär fortfarande inte att den typen av mat som inehåller hög andel transfettsyror blir "bra mat".
Jag förstår inte varför du ständigt slingrar dig ur det argumentet. Vid en hälsosam kost och en någorlunda uppmärksamhet mot vad som står i ingrediensförteckningen finns inte problemet.
Eftersom danskarnas gräns är 2 gram kan ju dessutom brödet som du påstår är så livsfarligt vara lika livsfarligt fortfarande, eller hur? Och då är vi återigen tillbaka till att man måste avgöra själv vilket bröd man köper.
Utöver det håller jag med om att det är dåligt fett, jag är också övertygad om att den påstådda hälsofaran med naturligt mättat fett är övrdriven, jag håller mied om att det kan vara en förvirrande märkning.
Men att skylla dåliga hälsovanor på ett statligt verk är bara ett sätt att bli av med dåligt samvete. På samma sätt som alla kolhydrathatare skyller sin övervikt på tallriksmodellen istället för sina dåliga vanor.
JAg tror att en varierad naturlig kost utan för mkt halvfabrikat och andra tillsatser är det bästa för hälsan, och det gör säkert du också, kanske?
Ja givetvis, jag vet inte vilken tråd du har läst. Jag har aldrig läst en tråd där någon påstått något annat.
Scratch89
2007-10-25, 15:15
Men att skylla dåliga hälsovanor på ett statligt verk är bara ett sätt att bli av med dåligt samvete. På samma sätt som alla kolhydrathatare skyller sin övervikt på tallriksmodellen istället för sina dåliga vanor.
Tänkte precis skriva det här själv. Problemet är väl att det är du och jag som får betala via skattesedeln för folk som blindtroget lyssnar på en del av SLV's rekommendationer (många mål om dagen + mycket kolhydrat) men inte lyssnar på den andra delen (60 min aktivitet om dagen).
Eddie Vedder,
Ber om ursäkt om uräkt om du tog illa vid dig för mitt påhopp om tröghet.
Det finns bra och dåliga människor inom alla yrkeskårer, drar verkligen inte alla dietister över en kam. Vet inte vad de frågade dietisten. Vill inte hänga ut någon kommun.
håller helt med men i många trådar som handlar om viktuppgång så ger ni dem tips att bara i princip äta allt som kommer i dess väg, gärna både pizza, korv o annan snabb kaloririk föda, vilket iaf jag tycker det finns mkt annat bättre att stoppa i sig dagarna i ända. Självklart ska man unna sig såna saker ibland om man vill det men inte dagligen.,
JAg tror att en varierad naturlig kost utan för mkt halvfabrikat och andra tillsatser är det bästa för hälsan, och det gör säkert du också, kanske?
Vilka är dessa "ni" som rekommenderar folk att äta allt som kommer i deras väg egentligen? Bara en stilla undran (för jag måste säga att jag har svårt att se Eddie, som du riktar dig till, som ingående i den gruppen).
Paltkoma
2007-10-25, 15:59
Skölj bara ned korven med rödvin, så håller ni hjärtattacken borta. ;) Allt enligt epidemiologiska data...
Paltkoma
2007-10-25, 16:06
WHO talar:
The relationship between dietary fats and CVD, especially coronary heart disease, has been extensively investigated, with strong and consistent associations emerging from a wide body of evidence accrued from animal experiments, as well as observational studies, clinical trials and metabolic studies conducted in diverse human populations...Saturated fatty acids raise total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol...The most effective replacement for saturated fatty acids in terms of coronary heart disease outcome are polyunsaturated fatty acids, especially linoleic acid. This finding is supported by the results of several large randomized clinical trials, in which replacement of saturated and trans fatty acids by polyunsaturated vegetable oils lowered coronary heart disease risk.
– World Health Organization, Population nutrient intake goals for preventing diet-related chronic diseases,5.4.4
machine gun
2007-10-25, 17:36
Tänkte precis skriva det här själv. Problemet är väl att det är du och jag som får betala via skattesedeln för folk som blindtroget lyssnar på en del av SLV's rekommendationer (många mål om dagen + mycket kolhydrat) men inte lyssnar på den andra delen (60 min aktivitet om dagen).
Ska jag vara ärlig så tror jag faktiskt att de allra flesta inte ens känner till SLV's rekommendationer och väldigt många vet inte ens vad en kolhydrat är.
Jo läste din post, fattar inte vad du ville ha sagt med den. Skulle vanligt smöra vara farligt eller?
Ska en kontrollerad studie inte räknas för att den är gjord av en amerikan på amerikansk mark?
Det är väl högst aktuellt att se på hur olika fetter i vår kropp fungerar under olika omständigheter när det kommer till hjärtkärlhälsa. Trådskaparen undrade om mättat fett korkade igen kärlen.
Jag trodde du var påläst och verkligen intresserad av härdning av fetter och transfetter. Men jag kan ta det från amöborna och framåt:
Det är lätt att härda en flytande olja till ett fast fett med en smältpunkt lite under kroppstemperatur. Perfekt för margarin, choklad, bagerifett, glass osv.
I den processen får du 20 kanske 30 eller t o m 35 % transfettsyror och ett fett som är utmärkt rent tekniskt. Billigt dessutom.
Transfetter är inget nytt. Frågan blommade upp på 70-talet och oljeproducenterna i Sverige tog smör som referens och gjorde lika bra oljor med bara några få procent transfettsyror. Tanken var att inte exponera oss för mer transfett än från smöret helt enkelt.
Hur rörelsen mot transfett verkade i USA under 70- och 80-talet kan jag inte någonting om men du kanske kan plocka fram dagsintaget för medelamerikanen några decenier tillbaka.
Idag finns härdade OCH transfria oljor:thumbup:
Eddie !
Det är lätt att fullhärda en olja så det inte finns en enda dubbelbindning kvar. Därefter omestrar du det härdade fettet med en vanlig rapsolja och med lite know-how får du en transfri margarinolja med bra smältpunkt.
Jag trodde du var påläst och verkligen intresserad av härdning av fetter och transfetter. Men jag kan ta det från amöborna och framåt:
Det är lätt att härda en flytande olja till ett fast fett med en smältpunkt lite under kroppstemperatur. Perfekt för margarin, choklad, bagerifett, glass osv.
I den processen får du 20 kanske 30 eller t o m 35 % transfettsyror och ett fett som är utmärkt rent tekniskt. Billigt dessutom.
Transfetter är inget nytt. Frågan blommade upp på 70-talet och oljeproducenterna i Sverige tog smör som referens och gjorde lika bra oljor med bara några få procent transfettsyror. Tanken var att inte exponera oss för mer transfett än från smöret helt enkelt.
Hur rörelsen mot transfett verkade i USA under 70- och 80-talet kan jag inte någonting om men du kanske kan plocka fram dagsintaget för medelamerikanen några decenier tillbaka.
Idag finns härdade OCH transfria oljor:thumbup:
Då fattar jag vad du menar :thumbup:
Problemet är att de naturligt förekommande transfetterna verkar ha positiv effekt på hälsan till skillnad från de kemiskt framställda.
Även omestringen verkar vara negativ ur hjärtkärl synvinkel.
Published: 15 January 2007
Nutrition & Metabolism 2007, 4:3 doi:10.1186/1743-7075-4-3
Received: 22 August 2006
Accepted: 15 January 2007
This article is available from: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/3
© 2007 Sundram et al; licensee BioMed Central Ltd.
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0),
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
Abstract
Background: Dietary trans-rich and interesterified fats were compared to an unmodified saturated fat for their relative impact on blood lipids and plasma glucose. Each fat had melting characteristics, plasticity and solids fat content suitable for use as hardstock in margarine and other solid fat formulations.
Methods: Thirty human volunteers were fed complete, whole food diets during 4 wk periods, where total fat (~31% daily energy, >70% from the test fats) and fatty acid composition were tightly controlled. A crossover design was used with 3 randomly-assigned diet rotations and repeatedmeasures
analysis. One test fat rotation was based on palm olein (POL) and provided 12.0 percent of energy (%en) as palmitic acid (16:0); a second contained trans-rich partially hydrogenated soybean oil (PHSO) and provided 3.2 %en as trans fatty acids plus 6.5 %en as 16:0, while the third used an interesterified fat (IE) and provided 12.5 %en as stearic acid (18:0). After 4 wk the plasma lipoproteins, fatty acid profile, as well as fasting glucose and insulin were assessed. In addition, after 2 wk into each period an 8 h postprandial challenge was initiated in a subset of 19 subjects who consumed a meal containing 53 g of test fat.
Results: After 4 wk, both PHSO and IE fats significantly elevated both the LDL/HDL ratio and fasting blood glucose, the latter almost 20% in the IE group relative to POL. Fasting 4 wk insulin was 10% lower after PHSO (p > 0.05) and 22% lower after IE (p < 0.001) compared to POL. For
the postprandial study the glucose incremental area under the curve (IAUC) following the IE meal was 40% greater than after either other meal (p < 0.001), and was linked to relatively depressed insulin and C-peptide (p < 0.05). Conclusion: Both PHSO and IE fats altered the metabolism of lipoproteins and glucose relative to an unmodified saturated fat when fed to humans under identical circumstances.
Intressant. Den omestrade oljan innehöll 40 % stearinsyra. Uppenbarligen är det INTE possitivt att stearinsyran flyttas runt på de olika possitionerna på triglyceriden. 21 % linolsyra som flyttas runt den med gör ju inte saken bättre.
Skulle vara intressant och se uppföljande studier med andra kompositioner på fettsyror. Ett fett med palmitinsyra och oljesyra kanske så det blir något som likna kakaosmör kanske ?
Vilka är dessa "ni" som rekommenderar folk att äta allt som kommer i deras väg egentligen? Bara en stilla undran (för jag måste säga att jag har svårt att se Eddie, som du riktar dig till, som ingående i den gruppen).
Lite Eddie men även många andra som verkar vara irriterad över att så många försöker äta lite nyttigare mat, men jag kan vara helt fel ute....jag kanske har tolkat en del inlägg felaktigt i andra trådar.
Inget ont om nån!!! Speciellt inte Eddie, han verkar schysst! :D
Eddie Vedder
2007-10-25, 19:34
Det är ingen som blir "irriterad", det handlar om att personer som tror att all träning är förgäves om man väljer en glass framför att dricka olja och käka tonfisk.
Den inställningen är verkligen inte ovanlig och att så mycket folk här på forumet är såpass avslappnade i sin inställning till kosten och träningen att det startas lite trådar hit och dit om godis, efterrättstrådar och att man försöker ge andra personer en lite lugnare syn är en av anledningarna till att jag trivs så sjukt bra på det här forumet.
Så antingen har du feltolkat grovt som sagt eller så hållr du helt enkelt inte med och tycker ett tonfiskalternativet gör en reell skillnad och att allt annat är fel.
jojjep91
2007-10-26, 20:18
+1 eddie :thumbup:!
HAHA sitter o skrattar åt nårra gamla trådar jag skapat när jag var först blev medlem här :D (då jag påstod att ja kunde det mesta :D:D)
du var inte så glad på mej i tråden Behöver man mycket underhudsfett för volym HAHAHA!!!!
Skulle vara intressant och se uppföljande studier med andra kompositioner på fettsyror. Ett fett med palmitinsyra och oljesyra kanske så det blir något som likna kakaosmör kanske ?
Kunde inte låta bli och leta lite:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17406926&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=12663272&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/4/777?ck=nck
Har jag förstått detta rätt så innebär omestringen att vissa fraktioner av fettet får en smältpunkt ÖVER kroppstemperaturen och leder till långsammare upptag av fettet. Blodets egenskap att koagulera sänks det en aning och det borde vara possitivt m a p blodproppsrisken:confused:
Kunde inte låta bli och leta lite:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17406926&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=12663272&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/4/777?ck=nck
Har jag förstått detta rätt så innebär omestringen att vissa fraktioner av fettet får en smältpunkt ÖVER kroppstemperaturen och leder till långsammare upptag av fettet. Blodets egenskap att koagulera sänks det en aning och det borde vara possitivt m a p blodproppsrisken:confused:
Bra jobbat Sverker:thumbup:
Inte helt lätta att förstå *cry* måste kolla upp några ord innan jag får ihop det. En nackdel är att det bara är en måltid, det brukar ta lite längre tid innan tydliga förändringar ses.
Förlåt för bumpen, men hittade en intressant studie från Harvard. En diet som är lägre i kolhydrater och högre i mättat fett tycks ha motsatt effekt på "postmenopausal women with established coronary heart disease" med avseende på förträngning av kranskärlen.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1175
"Conclusions: In postmenopausal women with relatively low total fat intake, a greater saturated fat intake is associated with less progression of coronary atherosclerosis, whereas carbohydrate intake is associated with a greater progression."
Kunde inte låta bli och leta lite:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17406926&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=12663272&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/4/777?ck=nck
Har jag förstått detta rätt så innebär omestringen att vissa fraktioner av fettet får en smältpunkt ÖVER kroppstemperaturen och leder till långsammare upptag av fettet. Blodets egenskap att koagulera sänks det en aning och det borde vara possitivt m a p blodproppsrisken:confused:
Har inte hunnit läsa referenserna, men det torde endast vara en effekt av upptaget eftersom TAG måste hydrolyseras till åtminstone DAG för att tas över membran och i entrocyten så tas det väl upp som 2-MAG och FA och således sker det en re-esterifiering innan chylomicronerna utsöndras (triglyceriderna har alltså inte samma sammansättning i kroppen som i kosten). Hade varit intressant att se vilka fettsyror som faktiskt togs upp i dessa studier.
Acquiescence
2007-12-28, 19:01
"Mättat fett är ett större problem än transfett"
- Totalt felaktigt! Transfetternas effekter på hjärt- och kärlsjukdom verkar vara mycket större än effekterna av mättat fett. Dessutom, och viktigare: transfett är fullkomligt utbytbart mot andra fetter. Det är helt enkelt onödigt, säger Dariush Mozaffarian.
Den överskrift ["Mättat fett är ett större problem än transfett"] du syftar på menar att man äter mer än 1000% mer mättat fett än transfetter och därför tycker dem [EFSA] att mättat fett är ett större hot än transfett i dagens samlhälle.
Sen får man också tänka på att detta pressmeddelande som ligger på SLV:s hemsida kom från EFSA år 2004 och kan vara lite ouppdaterat.
Förlåt för bumpen, men hittade en intressant studie från Harvard. En diet som är lägre i kolhydrater och högre i mättat fett tycks ha motsatt effekt på "postmenopausal women with established coronary heart disease" med avseende på förträngning av kranskärlen.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1175
"Conclusions: In postmenopausal women with relatively low total fat intake, a greater saturated fat intake is associated with less progression of coronary atherosclerosis, whereas carbohydrate intake is associated with a greater progression."
Har nog till stor del att göra med den försämrade kolhydratomsättningen i den åldern och hormonella tillståndet.
Doctor Snuggles
2007-12-28, 19:30
Orkar inte leta upp studier o dyl, men för de som är intresserade, kolla istället upp inflammatoriska effekter av mat på hjärt-kärl hälsan. Man är oense om mättat fett i sig har något med saken att göra (även om det kommer mer o mer rapporter att det snarare förhåller sig tvärtom till det man förut trott), men man vet att mer eller mindre kroniska inflammationer som uppstår efter födointag är en stor bov i det hela.
Har inte hunnit läsa referenserna, men det torde endast vara en effekt av upptaget eftersom TAG måste hydrolyseras till åtminstone DAG för att tas över membran och i entrocyten så tas det väl upp som 2-MAG och FA och således sker det en re-esterifiering innan chylomicronerna utsöndras (triglyceriderna har alltså inte samma sammansättning i kroppen som i kosten). Hade varit intressant att se vilka fettsyror som faktiskt togs upp i dessa studier.
Under Diskussion så framhåller författaren att det finns mindre stearinsyra i kroppen efter det omestrade fettet:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/4/777?ck=nck
Författaren gissar, vad jag förstår, att triglycerider med en mättad fettsya ( stearinsyra ) absorberas mycket sämre än en triglycerid som oftast i naturen har en omättad fett syra i mitten.
Under Diskussion så framhåller författaren att det finns mindre stearinsyra i kroppen efter det omestrade fettet:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/4/777?ck=nck
Författaren gissar, vad jag förstår, att triglycerider med en mättad fettsya ( stearinsyra ) absorberas mycket sämre än en triglycerid som oftast i naturen har en omättad fett syra i mitten.
Stämmer mycket bra med Bob Farese's observationer på MGAT-2 (som uttrycks i tarmen), som har mkt sämre affinitet på stearat (ännu sämre för 20:0) än övriga "vanliga" fettysyror i monoacylglycerol. (Yen, Farese, JCB 03 tror jag)
Stearat förekommer dessutom mycket mindre i triglycerider än fritt i plasma enligt mina egna observationer.
En fråga från en ovetande pöjk: Vad innebär härdat fett, samt transfetter? Vad är nackdelarna med att äta sånt?
Ursäkta spam, men vill ha svar någon gång ;P
Eddie Vedder
2008-06-25, 19:31
En fråga från en ovetande pöjk: Vad innebär härdat fett, samt transfetter? Vad är nackdelarna med att äta sånt?
Ursäkta spam, men vill ha svar någon gång ;P
Att härda ett fett innebär att man värmebehandlar det hårt i syfte att ändra dess egenskaper. Man bryter dubbelbindingarna i det omättade fettet och omvandlar alltså kolvätekedjan till ett fett med ett mättat fetts egenskaper, betydligt mer stabilt alltså.
En transfettsyra kan dels bildas under härdning men även i våmmen vid idissling hos djur som gör detta. Det innebär att ena väteatomen befinner sig i trans-form och den andra i cis-form på vardera sida om bindningen.
Dessutom kan jag tipsa om en liten sida som heter Google. Den är bra.:)
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14550&epslanguage=SV
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Att härda ett fett innebär att man värmebehandlar det hårt i syfte att ändra dess egenskaper. Man bryter dubbelbindingarna i det omättade fettet och omvandlar alltså kolvätekedjan till ett fett med ett mättat fetts egenskaper, betydligt mer stabilt alltså.
En transfettsyra kan dels bildas under härdning men även i våmmen vid idissling hos djur som gör detta. Det innebär att ena väteatomen befinner sig i trans-form och den andra i cis-form på vardera sida om bindningen.
Dessutom kan jag tipsa om en liten sida som heter Google. Den är bra.:)
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14550&epslanguage=SV
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Man tackar!:thumbup:
+1 eddie :thumbup:!
HAHA sitter o skrattar åt nårra gamla trådar jag skapat när jag var först blev medlem här :D (då jag påstod att ja kunde det mesta :D:D)
du var inte så glad på mej i tråden Behöver man mycket underhudsfett för volym HAHAHA!!!!
De var ju inte så fel. Att lägga på sig underhudsfett är ett lätt sätt att öka kroppens volym. Jag tror de flesta med stor kroppsvolym har mycket underhudsfett.
Eddie Vedder
2008-06-25, 21:27
De var ju inte så fel. Att lägga på sig underhudsfett är ett lätt sätt att öka kroppens volym. Jag tror de flesta med stor kroppsvolym har mycket underhudsfett.
Läser du tråden inser du vad jojjep91 pratar om. Den tråden var ganska rolig.:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.