2005-07-13, 07:44
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 325
|
fruktos
nu har jag sökt manuellt men hittar fan inget vettigt om frutkos, visst det är låg GI men jag har för mig att frutkos ändå kunde bli snabbt eller åtminstone snabbare pga av att den slapp vissa processer i levern eller något liknande. någon som kan upplysa lite mer om fruktos?
|
|
|
2005-07-13, 07:57
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 435
|
Under t ex hård konditionsträning, när kolhydratbehovet är stort, kan tarmens olika transportvägar för fruktos och glukos göra att samtida intag av fruktos och t ex maltodextrin leder till 1.5 ggr högre exogen kolhydratoxidation än intag av enbart maltodextrin.
|
|
|
2005-07-13, 08:18
|
#3
|
Workaholic
Reg.datum: Jul 2004
Ort: farawayfromSweden
Inlägg: 1 368
|
enkelt förklarat, vad betyder högre exogen kolhydratoxidation?
|
|
|
2005-07-13, 08:21
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 435
|
Exogen betyder något som finns och är aktivt i organismen, men som har sitt ursprung utifrån, till skillnad från endogen.
|
|
|
2005-07-13, 08:27
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
|
Gäller det bara konditionsträning, eller är det bra med en blandning av maltodextrin och fruktos i styrketräningsgainer också?
|
|
|
2005-07-13, 08:39
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 325
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Under t ex hård konditionsträning, när kolhydratbehovet är stort, kan tarmens olika transportvägar för fruktos och glukos göra att samtida intag av fruktos och t ex maltodextrin leder till 1.5 ggr högre exogen kolhydratoxidation än intag av enbart maltodextrin.
|
jaha så den gör kollisarna ännue snabbare vid den blandningen?
något annat intressant med fruktos?
|
|
|
2005-07-13, 08:44
|
#7
|
Mr Assparade
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 11 129
|
Fruktos och leverns glykogendepåer? What's up with that? Bra, dåligt, undvika?
|
|
|
2005-07-13, 08:46
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 435
|
Citat:
Ursprungligen postat av Akilles
Gäller det bara konditionsträning, eller är det bra med en blandning av maltodextrin och fruktos i styrketräningsgainer också?
|
Inte bra alls. Styrketräning är inte glykogenkrävande i den utsträckningen under aktivitet och tömmer inte leverglykogen som konditionsträning. Fruktos i gainern sänker insulinsvaret och leder till långsammare glykogeninlagring, om det får ta plats från maltodextrinet.
Senast redigerad av King Grub den 2005-07-13 klockan 08:48.
|
|
|
2005-07-13, 15:59
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 325
|
för att uveckla min fråga lite, förutom vid träning, innebär käkande av fruktoskollisar någon speciellt eller är det bara äta (GI:t är ju rätt lågt annars), dvs som mellanmål?
|
|
|
2005-07-13, 16:20
|
#10
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 435
|
Citat:
Ursprungligen postat av Baan
för att uveckla min fråga lite, förutom vid träning, innebär käkande av fruktoskollisar någon speciellt eller är det bara äta (GI:t är ju rätt lågt annars), dvs som mellanmål?
|
Fruktos är bland dom sämsta kolhydratkällorna du kan hitta, mättar levern - inte musklerna, och leder till insulinresistens och det metabola syndromet.
|
|
|
2005-07-13, 19:06
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
|
Hur är det då med grönsaker, som broccoli, blomkål, morot, bönor? Om man köper dem frysta och kikar på näringsdeklarationen så står det att 100% av kolhydraterna är sockerarter. Betyder det att deras kolhydrat är fruktos? Vad annars ä det?
|
|
|
2005-07-13, 19:23
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 435
|
Glukos, fruktos och sackaros. Naturella grönsaker ger vanligtvis så lite kolhydrat att det absolut inte påverkar negativt. Det är fruktos i mer koncenterad form som inte är bra, om man inte äter kilovis med bananer per dag.  I juiceform är det också lätt att få i sig mer socker än man kanske vill ha,
|
|
|
2005-07-13, 19:35
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
|
Grönsaker har ju rekomenderats som kolhydratkälla vid kvällsmål. Men det kanske bara var som bukfylla då, för de hungriga. Några kalla makaroner borde ju vara bättre om man prioriterar stärkelse. Samt att ha lite mindre mängd käk i kistan.
|
|
|
2005-07-13, 20:03
|
#14
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 886
|
Kalla makaroner innehåller resistent stärkelse som sänker GI genom att det fungerar som ett kostfiber.
Grönsaker innehåller andra naturliga kostfibrer som också sänker GI på hela måltiden.
Varför utesluta det ena för det andra ?
Blanda i lite grönsaker till makaonerna och få med lite vitaminer/antioxidanter och mineraler.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-07-13, 20:46
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 325
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Fruktos är bland dom sämsta kolhydratkällorna du kan hitta, mättar levern - inte musklerna, och leder till insulinresistens och det metabola syndromet.
|
ok, antar att det är näringslära 101?
ställde mest frågan för jag hade en diskussion med en på jobbet angående fruktos, han har läst in sig på GI:t och är inte alls med på att fruktos kan vara onyttigt, och jag kunde inte förklara alltför bra att det inte är alltför perfekt att inta i höga mängder. Men aja får väl visa han svaren och se vad han säger
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:16.
|
    
|