Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2003-03-18, 11:28   #1
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
Blodprovsresultaten har anlänt!

Hej hopp!

För er som funderat kring fettintaget på en ketogen diet har jag offrat mig och gjort ett blodprov med analys av blodfetterna. Jag låg på c:a 200g fett per dag, det mesta (150g kanske) kom från bacon, majonäs, ägg och feta såser. Så här såg det ut efter 4 veckor på den dieten, med referensvärden för normala personer inom parantes:

Kolestrol 4.6 mmol/L (normalt 3.5-7.9)
Triglycerid 0.5 mmol/L (normalt 0.9-2.2)
HDL-kolestrol 39% (normalt 15-35)
HDL-kolestrol 1.78 mmol/L (normalt 0.7-2.5)
LDL-kolestrol 2.6 mmol/L (normalt 2.0-5.0)
LDL/HDL-kvot 1.45 (normalt 1.0-5.0)

Som ni ser är värdena ruskigt bra trots att jag nästa bara åt "fula fetter". Var själv lite skeptisk till detta, men nu vet jag (och ni) hur det ligger till.

/ Doktor Munter
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 11:39   #2
Grahn
Registered User
 
Grahns avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
Fett är nyttigt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes Visa inlägg
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
Grahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 11:57   #3
adde
A de e adde
 
addes avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: gbg
Inlägg: 1 095
Re: Blodprovsresultaten har anlänt!

Citat:
Originally posted by Munter
Hej hopp!

För er som funderat kring fettintaget på en ketogen diet har jag offrat mig och gjort ett blodprov med analys av blodfetterna. Jag låg på c:a 200g fett per dag, det mesta (150g kanske) kom från bacon, majonäs, ägg och feta såser. Så här såg det ut efter 4 veckor på den dieten, med referensvärden för normala personer inom parantes:

Kolestrol 4.6 mmol/L (normalt 3.5-7.9)
Triglycerid 0.5 mmol/L (normalt 0.9-2.2)
HDL-kolestrol 39% (normalt 15-35)
HDL-kolestrol 1.78 mmol/L (normalt 0.7-2.5)
LDL-kolestrol 2.6 mmol/L (normalt 2.0-5.0)
LDL/HDL-kvot 1.45 (normalt 1.0-5.0)

Som ni ser är värdena ruskigt bra trots att jag nästa bara åt "fula fetter". Var själv lite skeptisk till detta, men nu vet jag (och ni) hur det ligger till.

/ Doktor Munter
Ser bra ut. Påpekar att det faktiska kolesterolvärdet inte är så viktigt som HDL och ffa LDL/HDL kvoten, det är ju HDL som transporterar tillbaka kolesterol till levern.

En liten parantes är att enligt någon fördelningskurva så är 3.5-7.9 normala värden, i betydelsen att det inte är onormalt att någon har dem. Dock skulle nog 7.9 klassas som moderat hypercholesterolemic (vad nu det kan bli på svenska)...

Hur lång fasta hade du före testet? Var du i ketosis?

/adde
adde är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 12:10   #4
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
En natts fasta före testet (9-10h), och jag var i ketosis.
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 12:13   #5
Lellan
Ge mig en igloo
 
Lellans avatar
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
Har knappast någon större pejl på blodfetter, men hade det inte varit smartare att jämföra dig själv före efter? Istället för normalvärden? (och bara för att det är normalvärden så ser man ju inte vilka siffror som är ultimat hälsosamt att ligga på?).

Nu vet man ju inte om du hade låga blodfettvärden innan och att höjningen pga det hamnar inom normala ramar..

Dessutom är kanske 4 veckor lite kort tid för kroppen att förändra värden på? Vore mer intressant (inte för att detta inte var intressant, för det var det ju! Alltid kul med dokumentation! ) att kolla någon som lever på ketodiet under en längre period och dessutom har "före"värden att jämföra mot.

Finns det inte andra saker som påverkar blodfetter också? (har ingen aning nämligen). Kondition, arv och sånt kanske spelar in..?

Nu låter jag sådär överkritiskt gnällig, men jag är bara nyfiken..
Lellan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 12:17   #6
Grahn
Registered User
 
Grahns avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
Lellan: det finns iofs sådana studier publicerade om du söker lite.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes Visa inlägg
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
Grahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 12:37   #7
Lellan
Ge mig en igloo
 
Lellans avatar
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
Citat:
Originally posted by Grahn
Lellan: det finns iofs sådana studier publicerade om du söker lite.
lat..

Det jag tänkte på var mest att det var ganska lösryckt, att jämföra resulta - inte mot de tidigare utan mot andras.. de säger inte så mycket i mina ögon..

Men vi kanske kan övertyga herr Munter att leva keto i några år och sedan redovisa dem resultaten..

(eller så stryper jag latmasken och letar upp de där studierna du pratar om! )
Lellan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-18, 12:49   #8
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
Äeh, jag tog mest dom där proverna för att (på)visa att man inte får skyhöga kolestrolvärden under CKD. Gör det inte till en större grej än så Än OM (tveksamt!) jag hade låga/lägre värden före denna diet så är dom ju inte i närheten av alarmerande efter 4 veckor. Ser man då till det faktum att man normalt går på CKD under kanske 16-20 veckor, så får man dra sina egna slutsatser och tillämpa vetskapen som man behagar. Jag blev glatt överaskad i alla fall!
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-19, 10:51   #9
Tanman
Registered User
 
Tanmans avatar
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Sollentuna
Inlägg: 564
Munter: Var tog du blodprovet med analys av blodfetterna? Skulle vara kul att göra ett sådant test, vad kostade det?
__________________
Ironman Certified Coach

You can quit if you want and no one will care,
but you will know for the rest of your life.
- John Collins, Founder of Ironman
Tanman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-03-19, 12:57   #10
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
Det kan du göra på vilket sjukhus som helst, är ju en himla vanlig grej att kolla. Pris vet jag tyvärr inte eftersom jag tar mina tester gratis genom kontakter på sjukhuset. Skulle tippa på några hundralappar kanske. ?
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-11, 23:19   #11
Latmasken
Registered User
 
Latmaskens avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 41
Citat:
Originally posted by Lellan


(eller så stryper jag latmasken och letar upp de där studierna du pratar om! )
Alla vill strypa mig
Latmasken är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-11, 23:22   #12
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 678
Citat:
Originally posted by Latmasken


Alla vill strypa mig


Dåligt val av nickname.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-14, 11:15   #13
autowah
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: Malmö
Inlägg: 408
Hur gammal är du, om man får fråga? Vad jag har hört så är det rätt meningslöst att mäta blodfetter på personer som är yngre än 35-40, eftersom man så gott som alltid har bra värden. När man är äldre, överviktig m.m så säger det däremot en del om man är i riskzonen.
Man ska jämföra flera personer, med värden före och efter diet, om man ska våga dra några slutsatser övehuvudtaget.
Du är väl också medeten om att provresultaten kan variera ganska mycket beroende på metod, provtaging och andra skillnader?
autowah är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-14, 11:28   #14
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
Autowah: Jag är 24 år, så de 90% som är yngre än mig här på forumet borde väl kunna se någon nytta i testerna enligt ditt resonemang. Såklart finns det variationer, det gör det vid alla tester, dock är de föreslagna felmarginalerna inget att tala om vid blodfettsmätning om har har en normalt fungerande kropp. Har hört att det kan ge lite knäppa värden om man är uttorkad bland annat.
Anledningen till att jag kallade det en lekmannastudie var just att det inte ska komma upp såna här frågor som du just ställde, likaså att jag skrev att resultaten får tolkas som de vill. En kul grej bara.

fidde
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-14, 11:30   #15
Munter
Butter
 
Munters avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
Ojsan, det här var ju en jättegammal post. Autowah, det finns en nyare blodprovstagning med titel "empirisk lekmannastudie" om du söker, där jag tagit nya värden. Trodde det var den du hade frågat i

Edit: http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...lekmannastudie
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
Munter är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)