2007-04-20, 16:14
|
#1
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 590
|
Dygnsbehovet av grönsaker i ett mål
Ja, tas mikronutrienter och antioxidanter upp lika bra om man äter allt på en gång? Om dom inte gör det, hur mycket sämre tas dom upp?
|
|
|
2007-04-20, 21:11
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Citat:
Ursprungligen postat av newb123
Ja, tas mikronutrienter och antioxidanter upp lika bra om man äter allt på en gång? Om dom inte gör det, hur mycket sämre tas dom upp?
|
Det är inte riktigt svar på din fråga, men ofta tas mikronutrienter upp bättre om de ätes tillsammans, finns däremot exempel där förhållandet är det omvända. Antioxidanter har visat sig effektivare genom att kombinera dem.
|
|
|
2007-04-20, 21:27
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av newb123
Ja, tas mikronutrienter och antioxidanter upp lika bra om man äter allt på en gång?
|
Det här är inte heller svar på din fråga men antioxidanter är mikronutrienter. Mikronutrienter skulle man kunna säga är ett samlingsnamn på essentiella och icke energigivande ämnen som behövs i väldigt små doser, d.v.s. vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Vart placerar man annars exempelvis C-vitamin och E-vitamin som ju är två antioxidanter?
Sen förstår jag inte hur du skall kunna få i dej alla på samma gång i en och samma måltid!?
|
|
|
2007-04-21, 06:00
|
#4
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 806
|
Upptaget är i de flesta fallen bra. Tarmarna är gjorda för att ta upp näring.
Det som brister är snarare att du mättar blodet och därmed kissar ut överskottet relativt snabbt.
Det finns alltså en anledning att fördela intaget av mikronäringsämnen över dagen i flera måltider. Detta gäller när du vill maximera intaget. Äter du näringsämnena för att må bra och undvika brist sker det sällan att du mättar blodet. Äter vi normala mängder tar vi upp det mesta.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-04-21, 06:34
|
#5
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
En annan detalj är att vissa saker som finns i grönsaker/frukt förbättrar upptaget av andra trevliga saker i icke-grönsaker. T.ex. förbättras upptaget av järn om man samtidigt äter något c-vitaminrikt.
Dessutom är det nog lättare att få i sig dygnsbehovet om man delar upp det lite, särskilt om man inte är så förtjust i grönsaker.
|
|
|
2007-04-21, 14:49
|
#6
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 590
|
Jag brukar ångkoka 500 g frysta grönsaker och sen trycka i mig det på en gång. Nu kanske dagsbehovet är 1 kg men oftast orkar jag inte koka två ggr (om jag trycker ner 1 kg i ångtillsatsen blir det ojämnt kokt).
Funkar det här ok med upptaget?
|
|
|
2007-04-21, 15:06
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Kramfors
Inlägg: 1 489
|
__________________
|
|
|
2007-04-21, 15:11
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av newb123
Jag brukar ångkoka 500 g frysta grönsaker och sen trycka i mig det på en gång. Nu kanske dagsbehovet är 1 kg men oftast orkar jag inte koka två ggr (om jag trycker ner 1 kg i ångtillsatsen blir det ojämnt kokt).
Funkar det här ok med upptaget?
|
Vilka grönsaker äter du och äter du enbart grönsaker? Tänk på att karotenoider och fettlösliga vitaminer kräver fett för att kunna tas upp oxå. Så en del lär du inte få i dej p.g.a. avsaknaden av fett om du nu inte äter grönsakerna som en del av en måltid utan bara grönsaker.
Ångkokning är för övrigt jättebra.
|
|
|
2007-04-21, 15:46
|
#9
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 590
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Vilka grönsaker äter du och äter du enbart grönsaker? Tänk på att karotenoider och fettlösliga vitaminer kräver fett för att kunna tas upp oxå. Så en del lär du inte få i dej p.g.a. avsaknaden av fett om du nu inte äter grönsakerna som en del av en måltid utan bara grönsaker.
Ångkokning är för övrigt jättebra. 
|
Ah, tänkte inte på att äta fett till. Har mest ätit det med kvarg och pollock på sistone.
|
|
|
2007-04-21, 16:00
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av newb123
Ah, tänkte inte på att äta fett till. Har mest ätit det med kvarg och pollock på sistone. 
|
Uteslut aldrig fett ur din kost, finns bara negativa saker med det. Visst kan du käka pollock och/lr kvarg, absolut, men häll på 2 tsk olivolja lr rapsolja lr smör etc. Nån fettkälla bör du inkludera, fett har ju dessutom fler essentiella funktioner i kroppen.
|
|
|
2007-04-21, 16:20
|
#11
|
Triatleten
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Uteslut aldrig fett ur din kost, finns bara negativa saker med det. Visst kan du käka pollock och/lr kvarg, absolut, men häll på 2 tsk olivolja lr rapsolja lr smör etc. Nån fettkälla bör du inkludera, fett har ju dessutom fler essentiella funktioner i kroppen. 
|
När det gäller upptag av karotenoider lär iofs fettet i kvargen räcka, det kräver endast mkt små fettmängder. Men i övrigt håller jag med. Fett är viktigt och underskattat.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne
It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
|
|
|
2007-04-21, 16:27
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av machine gun
När det gäller upptag av karotenoider lär iofs fettet i kvargen räcka, det kräver endast mkt små fettmängder. Men i övrigt håller jag med. Fett är viktigt och underskattat.
|
En burk blir ju ca. 2.5 gram iaf. Kanske räcker för upptaget som du säger, men fortfarande för lite fett för en välsammansatt måltid.
|
|
|
2007-04-21, 16:45
|
#13
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 590
|
Jag brukar äta tillräckligt med fett sett över längre tidsperioder. Är det så viktigt att ha fett i varje måltid? Förut när jag bulkade åt jag 600 g chips på en dag en gång. *whistle*
|
|
|
2007-04-21, 17:06
|
#14
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 806
|
Ska du ta upp beta-karotenet och andra fettlösliga antioxidanter KRÄVS fett samtidigt. Upptaget av beta-karoten utan fett är nästan noll.
Varför tveka ? Finns massor med goda dressingar och majonäser att ta till grönsakerna.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:15.
|
    
|