Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2002-12-08, 16:27   #1
Lord_X
Guest
 
Inlägg: n/a
Råa havregryn!

Ger det något egentligen? Behöver man inte koka det för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig energin i det?
  Svara med citat
Gammal 2002-12-08, 18:48   #2
MIGGE
Registered User
 
MIGGEs avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: sweden, sthlm, solna
Inlägg: 579
Re: Råa havregryn!

undrar också det! så tyvär vet jag inte. för det e såå mkt enklare o äta rått, men magen blir dålkig då tycker jag
MIGGE är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-12-08, 19:01   #3
Lord_X
Guest
 
Inlägg: n/a
För mig är det enda sättet att få i mig gröt överhuvudtaget.
Ingen slags kokt gröt går i mig utan att komma upp strax efteråt igen och alla andra sorter råa, utom havregryn, är så jäkla äckligt så...
  Svara med citat
Gammal 2002-12-08, 19:09   #4
Patte
No Pain, No Gain!
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 529
Har för mig att okokta havregryn har högre GI än havregrynsgröt..
__________________
/ Patte
___________________________
Powder by Optimum Nutrition
Patte är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-12-09, 01:34   #5
Örjan
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 574
Jag har skrivit om denna drink förut, men den förtjänar att upprepas, om någon inte känner till den:

2dl havregryn, gärna fiberberikade
4dl mjölk
1 banan (kan i nödfall bytas ut mot t.ex. 1msk sylt)
Kör det hastigt i mixer.

Drick också ½ l vatten och du har laddat bra inför ett pass. Mina bästa pass har jag kört efter en sådan uppladdning.

Ja, okokt havre sägs ha högre GI än kokt.
Örjan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-12-09, 02:28   #6
Lellan
Ge mig en igloo
 
Lellans avatar
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
(vet inte om jag fick länkarna rätt, sök på havregryn på kost och näring annars)

Här står lite om okokta havregryn:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...ight=havregryn

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...&threadid=6070
Lellan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-12-09, 08:05   #7
Lord_X
Guest
 
Inlägg: n/a
Lellan:> Tack, då vet jag!

Örjan:> Tackar för tipset!
  Svara med citat
Gammal 2002-12-09, 09:12   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 22 257
" Råa havregryn!
Ger det något egentligen? Behöver man inte koka det för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig energin i det? "

Havregryn är inte råa utan redan värmebehandlade tidigare med ånga.
Ångan gör att havregrynen får lång hållbarhet och att stärkelsen förklistras, dvs stärkelsekornen sväller upp och att magens amylaser kommer åt stärkelsen och sönderdela den till maltos och glukos.

Man tar i princip upp all stärkelsen i havregrynen.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-12-09, 10:02   #9
Lord_X
Guest
 
Inlägg: n/a
Ok! Fel ordval av mig.. Okokta havregryn.
Tack för svaret!
  Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)