Citat:
Ursprungligen postat av tristan
Är ju kanske värt att tänka på att trots att det står att livsmedlet innehåller si och så mycket av ett visst mineral så kan kroppen inte nyttja det utan man bajsar (?) istället ut det.
|
Ja, men så kommer det ju
alltid att vara, hur du än försöker "optimera" näringsupptaget. Kroppen behöver liksom inte mer mineraler än den behöver (och det rör sig med några undantag inte om någa mängder du kan väga upop på matvågen hemma, direkt; mineraler är inten bulkvara); det är inget som blir bättre av att du försöker trycka i den så mycket det går. Minerlaer är inga generella "energi- och prestationsboosters", även om hälsokostbranschen gärna framställer det så (med den oväntade baktanken att vi skall rusa till affären och handla tillskott ...

). När du har tagit upp så mycket som du behöver kommer du att skita ut resten, och det är BRA, eftersom du ju inte vill förgifta dig i onödan (inte så lätt, men det går om man går in för det). Äter du en hyfsat sammansatt kost kommer fytinsyra inte att var något problem, i alla fall inte om du är blandkostare, för som Sverker skrev så innehåller animaliska produkter lättillgängligt mineral i massor. Om matsmältningsapparaten skall utvinna dem ur växmaterial är det lite trixigare, men det är inte
omöjligt.
Citat:
Sedan så har en frågeställning till dykt upp och den är: ifall fytinsyran hämmar upptag av mineralämnen även från andra livsmedel? så att om du äter korngryn och köttfärs så gör korngrynen så att även mineralet från färsen spills?
|
Nej (se ovan, och tidigare svar från Sverker). Korngryn är dessutom väldigt nyttigt (gott också, för den delen), så att undvika dem av rädsla för fytaser vore att göra sig själv en björntjänst. Inget av de livsmedel du har nämnt hittills är något problem om man ser till fytasinnehållet. Det handlar ju också om vilka mängder man äter - en av orsakerna till att det kan blir problem för vegetarianer (f.a. veganer) är att de utöver fytaserna ofta får i sig en väldsam massa fibrer, som, också kan interferera med mineralupptaget (obs. att det är
nyttigt att äta mycket fibrer, men en grönsaksdiet ger ofta inte bara mycket, utan våldsamt mycket).
Här finns en liten skrift om vitaminer, mineraler och spårämnen.