Citat:
Originally posted by zPHERE
Nitrit? Och får man fråga vad det är? :]
För jag köpte nyss plastinpackad rökt skinka från kyldisken med 3g fett 20g protein :]
|
Nitrit används som livsmedelstillsats huvudsakligen för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum. Det kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen och är bevisat tumörframkallande.
Nitrosaminer räknas till de kraftfullare carcinogenerna. De kan både finnas färdiga i födan och bildas i magsäcken vid tillförsel av nitrat/nitrit och aminosyror/protein. Ökad risk för cancer av nitrosaminer har påvisats av Bartsch et al (1). Förekomsten av dessa ämnen i mat har påvisats av andra författare (2, 3). Bildning av nitrosaminer i kroppen har likaså påvisats (4, 5, 6).
1. Bartsch H, Montesano R: Relevance of nitrosamines to human cancer. Carcinogenesis 5, 1381-1393, 1984.
2. Havery D C, Fazio T: Human Exposure to Nitrosamines from Foods. Food Technology 39, (1), 80-83, 1985.
3. Scanlan R A: Formation and occurrence of Nitrosamines in Food. Cancer Research (Suppl. 5) 43, 2435s2440s, 1983.
4. Bellander T et al: Formation of N-Mononitrosopiperazine in the Stomach and Its Ecxretion in the Urine efter Oral Intake of Piperazine. Toxicology and Applied Pharmacology 80, 193-198, 1985.
5. Bellander T et al: Excretion of N-Mononitrosopiperazine in Urine in Workers Manufacturing Piperazine. International Arehives of Occupational and Environmental Health, 60, 25-29, 1988.
6. Sander J, Seif F: Bacterielle Reduction von Nitrat im Magen des Menschen als Ursache einer Nitrosamin-Bildung. Arzneimittel-Forschung 19, 1091-1093, 1969.
Det är E250 det är frågan om, och det finns tillsatt i så gott som ALLA charkuterivaror, sanslöst nog.

Sådan skinka är inget man bör basera sitt proteinintag på.