Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-11-20, 19:18   #1
Crystal
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 339
Kokt eller rökt skinka?

Som ni ser... min fråga är : kokt eller rökt skinka?

Vilken av dem är bättre vid olika tillfällen?

Någon skillnad på GI? vilken har lägst isf?

Övriga synpunkter?

tack.
Crystal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 19:29   #2
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
I en pastasås med grädde, lök och oregano skulle jag välja en rökt även om jag inte är så förtjust i rökt mat förövrigt, annars väljer jag nog kokt skinka. Snart är det jul och då ska jag frossa.

Ingen av skinkorna har nog något uppmätt gi värde då man måste få i sig 50 g kolhydrater av ett livsmedel för att kunna mäta ett sådant.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 19:40   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 424
Jag tycker rökt är godast. Om man köper plastinpackad skinka i kyldisken bör man vara medveten om att dessa innehåller nitrit.

GI används för att mäta kolhydraternas effekt på blodsockret. Skinka innehåller så gott som inga kolhydrater, och har därför inget GI.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 19:42   #4
Crystal
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 339
Citat:
Originally posted by King Grub
Jag tycker rökt är godast. Om man köper plastinpackad skinka i kyldisken bör man vara medveten om att dessa innehåller nitrit.
Nitrit? Och får man fråga vad det är? :]

För jag köpte nyss plastinpackad rökt skinka från kyldisken med 3g fett 20g protein :]
Crystal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 19:44   #5
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Rökt är betydligt godare!!
__________________
Don't worry, be happy!
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 19:51   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 424
Citat:
Originally posted by zPHERE


Nitrit? Och får man fråga vad det är? :]

För jag köpte nyss plastinpackad rökt skinka från kyldisken med 3g fett 20g protein :]
Nitrit används som livsmedelstillsats huvudsakligen för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum. Det kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen och är bevisat tumörframkallande.

Nitrosaminer räknas till de kraftfullare carcinogenerna. De kan både finnas färdiga i födan och bildas i magsäcken vid tillförsel av nitrat/nitrit och aminosyror/protein. Ökad risk för cancer av nitrosaminer har påvisats av Bartsch et al (1). Förekomsten av dessa ämnen i mat har påvisats av andra författare (2, 3). Bildning av nitrosaminer i kroppen har likaså påvisats (4, 5, 6).

1. Bartsch H, Montesano R: Relevance of nitrosamines to human cancer. Carcinogenesis 5, 1381-1393, 1984.

2. Havery D C, Fazio T: Human Exposure to Nitrosamines from Foods. Food Technology 39, (1), 80-83, 1985.

3. Scanlan R A: Formation and occurrence of Nitrosamines in Food. Cancer Research (Suppl. 5) 43, 2435s2440s, 1983.

4. Bellander T et al: Formation of N-Mononitrosopiperazine in the Stomach and Its Ecxretion in the Urine efter Oral Intake of Piperazine. Toxicology and Applied Pharmacology 80, 193-198, 1985.

5. Bellander T et al: Excretion of N-Mononitrosopiperazine in Urine in Workers Manufacturing Piperazine. International Arehives of Occupational and Environmental Health, 60, 25-29, 1988.

6. Sander J, Seif F: Bacterielle Reduction von Nitrat im Magen des Menschen als Ursache einer Nitrosamin-Bildung. Arzneimittel-Forschung 19, 1091-1093, 1969.

Det är E250 det är frågan om, och det finns tillsatt i så gott som ALLA charkuterivaror, sanslöst nog. Sådan skinka är inget man bör basera sitt proteinintag på.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2003-11-20 klockan 19:57.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 21:25   #7
Berry
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Linköping
Inlägg: 634
Där ser man. Fortfarande lär man sig något nytt varje dag. Och där rök min älskade rökta skinka
__________________
Evil is as evil does, what evil does to me

maktskifte06.nu
Berry är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-20, 23:30   #8
Diana
Källargymdelägare
 
Dianas avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: I en kebapbageri nära dej
Inlägg: 8 261
nitrit e juh fiskavföring? min syrra brukar mäta nitrithalten i akvariet för o se om fiskarna bajsar för mkt(får för mkt mat)hmmm..nu blir man förvirrad
Diana är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-21, 07:00   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 863
Det stämmer Diana. Det proteinet fiskarna äter från fodret blir till avföring och nitrit och nitrat.
Nitritet är ett gift och synnerligen effektivt mot bakterier som Clostridium. Det är därför man saltar charkvaror med nitritsalt så ingen skall få botulism av Clostidiun Botulinum eller matförgiftning av Clostridium perfringens.

Samtidigt är det nitriten som ger den ljus rosa färgen åt skinkan.

Nitrit tillsattsen är hårt reglerad och ni kommer inte att bli förgiftade så länge ni äter normala mängder skinka.

Extra C-vitamin hindrar bildningen av nitrosaminer från nitrit i magen. Kan vara nyttigt att veta.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-21, 08:22   #10
Ozz
Labråtta
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Ume
Inlägg: 294
Citat:
Originally posted by King Grub


Nitrit används som livsmedelstillsats huvudsakligen för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum. Det kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen och är bevisat tumörframkallande.
Men hellre cancerframkallande nitrit istället för botulingift eftersom det är den giftigaste man känner till. En tesked botulingift räcker för att döda hela sveriges befolkning (teoretiskt då).
Ozz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-21, 11:03   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 424
Citat:
Originally posted by Ozz


Men hellre cancerframkallande nitrit istället för botulingift eftersom det är den giftigaste man känner till. En tesked botulingift räcker för att döda hela sveriges befolkning (teoretiskt då).
Det är synd att allting slutar med ett val mellan pest och kolera.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2003-11-21 klockan 11:24.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-21, 11:54   #12
Diana
Källargymdelägare
 
Dianas avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: I en kebapbageri nära dej
Inlägg: 8 261
ahaa då blev man några kunnskaper rikare då
Diana är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)