Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-09-27, 12:20   #1
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Paleolitisk föda - recept

Ser gärna en tråd som inriktar sig på utbyte av recept och inte en tråd om vad paleolitisk kost innebär.

För bakgrundsinformation se vidare tex. Staffan Lindebergs hemsida:
http://www.staffanlindeberg.com

Gutes nötgröt
100 gram cashewnötter
5-6 små päron
Lite pressad lime
½ msk honung
½ vaniljstång

Skala päronen och ta bort kärnhus och blomfästen. Skiva päronen och placera dem tillsammans med nötterna i en mixer. Mixa tills gröten påminner om mannagrynsgröt. Pressa i citron och tillsätt honungen. Dela vaniljstången* och skrapa ut innandömet. Tag fram en matsked och rör omsorgsfullt om i gröten. Servera!

OBS! Tänk på att smakarom från en vaniljstång kan återanvändas flera gånger om genom att exempelvis lägga "använd" stång i honungslösning. Detta gör att man enligt mig absolut bör unna sig och handla vaniljstänger trots att de ligger på ungefär 20 kr i handeln. Tänk på att Vanillinsocker endast är syntetiskt framställd vanillin blandat med florsocker. Vaniljsocker innehåller däremot äkta vanilj från vaniljstång men jag personligen väljer alltid bort socker till förmån för honung som sötningskälla.

*Äkta vanilj utvinns från den jästa och torkade frukten på en orkidé, Vanilla planiflora.

Amazongryta

500 gram små champinjoner
4 skivade tomater
4 små salladslökar
1 msk oregano eller mejram
1 msk basilika
1 tsk rosmarin
1 dl grönsaksbuljong
100 gram malda paranötter
Peppar

Varva svamp, tomater och lök i en ugnsfast form och strö örtkryddor och peppar mellan lagren. Häll över buljongen. Blanda i nötter och strö över. Grädda i ugn, 200 grader värme, i 20-30 minuter tills rätten är ljusbrun. Serveras rikligt varm.

Äpple/päron med mandel och honungsglasyr

8 färska äppel- och/eller päronhalvor (väl mogen)
1 dl sötmandel (flagad)
Stekolja (rapsolja)
Mild flytande honung (ex. Acasia)
Kanel (valfri mängd)
Kokosflingor (valfri mängd)

Lägg frukthalvorna på ett ugnssäkert fat. Hacka eller flaga mandeln. Häll rapsolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och slå glasyren över frukten. Grädda i mitten av ugnen tills ytan fått vacker färg (c:a 10 minuter).

Alla dessa rätter är kalorika främst genom nötterna. Med Gutes nötgröt till frukost passeras nog 1000 kcal/strecket med god marginal!

Näringsindex 100 gram
Cashewnötter: 581 kcal
Paranötter: 657 kcal
Mandel: 595 kcal
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 12:23   #2
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Frukträtter & desserter

Persikodröm med mandel
3 färska persikor
100 gram mandel
5-10 tärnade dadlar
1 tsk naturligt vaniljextrakt
2 tsk kanel

Tvätta persikorna och skär varje i 8 delar. Blanda med mandeln och dadlarna, och stänk över vaniljextrakt. Pudra med kanel och servera.

Cantaloupemelon fylld med björnbär och pecannötter
1 cantaloupemelon
2 dl björnbär
1 dl hackade pecannötter
Mynta

Skär melonen i två halvor och ta bort fröna med en sked. Fyll melonens håligheter med björnbär och pecannötter. Garnera med att strö på lite mynta eller några färska myntablad.

Melon- och hallongodis
1 dl hallon
1 dl färsk melon i bitar
1/2 dl hackade hasselnötter
1/2 tsk kanel

Blanda hallon, melon och hasselnötter i en serveringsskål. Pudra med kanel och servera.

Blåbärs- och jordgubbsdessert
2 dl jordgubbar
2 dl blåbär
1/2 mandarin
1 msk pressad apelsin
1 tsk vaniljextrakt
Malen muskot
Mynta

Blanda jordgubbar, blåbär och mandarinklyftor i en skål. Droppa över apelsinsaften och vaniljextraktet och pudra med muskot. Garnera med mynta och servera kyld.

Frostat bananmos
3-4 mogna bananer
1 tsk vaniljextrakt

Mosa bananerna med en gaffel eller potatisstamp och rör omsorgsfullt ner vaniljextraktet. Sätt in blandningen i frysen i ungefär 20-30 minuter, så att den blir frostig och tjock men inte djupfryst.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 12:25   #3
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Torsk- och koljarecept

Ugnsbakad torsk
500 gram torskfilé
1 dl vitt vin
1/4 skivad gul lök
2 msk pressad citron
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja

Skölj fisken noga i kallt vatten och lägg den i en ugnsfast form med låga kanter. Häll vitvinet över fisken. Fördela lökskivorna jämt över fisken och stänk på citronsaften. Strö över med dill och gurkmeja. Tävk formen med folie och stek i ugnen på 175-200 grader i 20 minuter, eller tills fiskköttet delar sig lätt med en gaffel och är helt ogenomskinligt.

Grillad torsk med citrusmarinad
500 gram torskfilé
1/2 dl färskpressad apelsin
1 1/2 msk pressad citron
3 msk pressad lime
1/2 krm cayennepeppar
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3/4 dl vatten
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad färsk timjan

Blanda en marinad av saften från citrusfrukterna och cayennepeppar, vitlök, olivolja och vatten. Lägg fisken i en skål och häll över nästan all marinad (spara 1/2 dl marinad till serveringen). Låt fisken stå kallt i 15-30 minuter. Grilla eller halstra fisken i 3-4 minuter på varje sida och ös ofta med marinaden. Lägg upp fisken på tallrikar och häll återstoden av marinaden över. Strö över med gräslök och timjan.

Ugnsbakad kolja Italiano
1 kg kolja
6 msk olivolja
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd lök
1 hackad paprika
4 tärnade tomater
6 msk hackad persilja
1 msk torkad basilika
1 tsk dill
1/2 krm svartpeppar
2 msk pressad citron

Skölj först fisken i kallt vatten. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs rödlöken och vitlöken tills den blivit mjuk. Tillsätt paprikan och låt den fräsa med tills den blir mjuk. Tillsätt tomater, persilja, basilika, dill och svartpeppar och rör om. Dra bort stekpannan från värmen och häll hälften av röran i botten på en ugnsfast form med måtten 23x33 cm eller däromkring. Lägg i fiskfiléerna och häll sedan resten av röran över. Stänk över citronsaften. Täck formen med folie och baka på 175-200 grader i 15-20 minuter.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 12:32   #4
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Äppeldesserter

Äppelfrukost
1 stort äpple, skuret i munsbitar
1 morot, riven
1 handfull russin
Kanel

Blanda äpple. morot och russin i en skål och pudra över med kanel.

Färsk äppelmos med kanel

6 äpplen
2-3 msk pressad citron
1 tsk kanel

Kärna, skala och skiva äpplena. Blanda med citronsaften och kör i en mixer tills det blir en jämn blandning. Krydda med kanel och servera.

Grillade kaneläpplen med valnöt
4 äpplen
2 dl russin
1/2 dl valnötter
1/4 tsk kanel
1/2 tsk vaniljextrakt
1 dl vatten

Värm ugnen till 175 grader. Kärna äpplena utan att dela dem. Stick hål i skalet med en gaffel på flera ställen runt äpplet så att det inte spricker av värmen. Blanda russin, nötter, kanel och vanilj i en liten skål. Fyll äpplena med blandningen. Placera äpplena i en ugnsfast glasform och häll vatten i botten. Täck med folie och ugnsbaka i c:a 30 minuter eller tills äpplena blivit mjuka.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 12:35   #5
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Indiska räkor i curry
4 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
4 tomater, passerade
2 tsk hackad ingefära
300 gram skalade räkor
2 msk pressad lime
kummin, koriander, gurkmeja

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken och vitlöken tills den är mjuk. Rör ner tomaterna och kryddorna, och låt sjuda några minuter. Tillsätt räkorna i den sjudande såsen och koka på svag värme i cirka 10 minuter. Dra bort kastrullen från värmen och stänk över med lime.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 12:43   #6
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Stekt kycklingfilé i ugn
Krydda filéerna med saltfri curry och cayennepeppar.
Servera med råstekta rotfrukter (proportionerna: 1 medelstor potatis, 1 morot, ½ fänkål, en bit selleri, en bit kålrot)
Färsk tomat med lite silverlök

Om man vill ha lite sås:
½ - 1 lök (purjo eller gul lök)
½ paprika
(svamp, squash, rotselleri)
ananas 2 skivor
tomatpuré (saltfri)
mald mandel eller nötter (15 – 20 st)
vatten
kryddor (svartpeppar, oregano, vitlök, basilika)

Hacka löken och paprikan och eventuellt de andra grönsakerna. Värm i en gryta med lite olja tills de är lite mjuka. Häll på vatten så att det täcker. Koka lite och tillsätt tomatpurén, malda mandeln och ananasen. Krydda efter smak.

Köttfärs med mandeltäcke
10 % köttfärs 300 g
1 morot
1 medelstor potatis
1 bit rotselleri
100 g krossade tomater
svartpeppar, oregano, timjan, basilika

Mandeltäcke:
20 g finhackad mandel
1 ägg
½ vitlöksklyfta
finklippt persilja
Stek köttfärsen och tillsätt tomatkrosset.
Skala och skiva eller strimla rotfrukterna.
Lägg rotfrukterna i en form och bred köttsåsen över. Sätt in i 200 graders ugn (ca 40 min).

Blanda ägg och mandel med pressad vitlök och persilja. Bred mandelgröten över köttfärsen och sätt in i ugnen ytterligare en stund. Servera med ”mättande” sallad. T ex tomat, gurka, paprika, sockerärtor, salladsblad och några lökringar.

Marinerad kycklingfilé
Stek kyckling filé och krydda med peppar eller curry.

Marinad:
1 del rapsolja
1 del balsamvinäger
1 del honung
peppar
färsk timjan

Skiva kycklingbitarna i cm-bitar och häll över marinaden medan de är varma. Vänd dem ett antal gånger. Kan serveras kallt eller värmda. Servera med kokt broccoli eller blomkål. Mättande sallad m råriven morot.

Fyllda paprikor
1 paprika
300 g 10% köttfärs
valfria kryddor (ej salt)

Blanda färsen med kryddorna och lägg i paprikahalvorna. Strö någon örtkrydda över och stek i ugnen. Servera med bladspenat, rotfrukter och färsk sallad

Kåldolmar
10 % köttfärs blandas med rivna morötter och riven lök. Färska bladkryddor i mängd. Till 1 kg färs ca 1 stor morot och 1 lök.

Tillagas som traditionella kåldolmar. Pensla ev med lite honung.
Servera med rotfrukter, kokt brysselkål och lingonsylt. Färsk sallad.


Köttsoppa
5 potatisar
1 purjo
2 gula lökar
1 morot
1 palsternacka
selleri och/eller andra rotfrukter
500 g fläskkotlettkött
örtkryddor
peppar

Skala, skiva och koka grönsakerna och rotfrukterna. Koka ca 10 minuter. Tärna kolettköttet i småbitar och bryn dem i stekpanna. Lägg över dem i soppan och koka tills rotfrukterna är mjuka. Krydda och strö över t ex persilja.

Fisksoppa
Använd liknande grönsaker och rotfrukter som till köttsoppan. Krydda även med vitlök och/eller saffran, färsk ingefära eller chili.
Lägg i 500 g laxbitar och/eller vitfiskbitar och kanske 100 g räkor och musslor.

Lax med grön sås
300 g lax/person

Stek laxen i stekpanna. Det behövs ingen olja, laxen är fet tillräckligt. Krydda med grovmalen svartpeppar. Servera med rotfrukter, kokt fänkål och ev kokta morötter.

Sås:
Mixa 1 avocado, ½ gurka, 1 vitlöksklyfta, 1 liten röd chili, ½ citron samt 1 tsk socker.

Panerad fisk
300 g valfri fisk
1 ägg
malda nötter eller mandel
svartpeppar, vitlök
2 tomater
½ squash
citron eller lime

Skär fisken i bitar.
Vispa ägg och krydda med grovmalen svartpeppar och pressad vitlök. Doppa fisken i smeten och sedan i de malda nötterna/mandeln.
Lägg i en form tillsammans med skivade tomater, squash och pressad citron eller lime.
Sätt in i ugn tills fisken är mjuk.

Servera med rivna morötter, spenat och kokta ägghalvor. Ev 1 potatis.

Laxspett
Gör en marinad av lök, vitlök, basilika, dragon (eller andra örter), citron och lite olja.
Skär laxen i bitar och lägg dem i marinaden någon timme.
Trä upp dem på spett och grilla i het ugn eller på utegrill. Pensla även squash eller auberginebitar och grilla även dem.

Servera med potatissallad:

2 potatisar, sockerärtor, purjolök.
Marinad av lite olja, vatten och citron eller balsamvinäger. Häll över marinaden medan potatisen är varm.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 14:06   #7
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Salsa

Tomatsalsa
* passerade tomater som kokas upp
* hackad paprika
* hackade tomater och
* massa paprikapulver
* Ev lite honung
* Ev lite balsamvinäger

Kan variera smaken lite med:
* ev hackad chili/jalapeno el liknande
* EV spiskummin
* Ev vitlök och el hackad lök
* Ev ananas

Det går att tillsätta ett ägg om man vill för lite mer krämig smak. Bara att koka upp och smaka av, krydda tills du är nöjd.

Avokadosalsa
* En väl mogen mosad avocado blandas med
* kokosfett (en msk)
* Vitlök
* Paprikapulver
* Ev hackad lök, paprika el tomat också för att variera.

Mosa allt i en skål och rör runt, klart!

Pico de Gallo
- Lika delar finhackad silverlök (funkar med gul lök också) som
- Hackad tomat.
- Färsk koriander (efter smak och färg - färgen skall efterlikna Mexicos flagga, grön, röd och vit)
- Finhackad jalapeño om man vill
- Pressa över rikligt med färsk lime, skall vara riktigt syrlig

Pico de Gallo ska vara ganska grov och inte särskilt rinnig. Var från början mer sallad än sås. Därför den fick namnet efter tupp istället för att heta salsa. Suverän att ha som bas till guacamole.
(Två avokado, 1 dl Pico de Gallo, kanske lite mer koriander).

Senast redigerad av Gute den 2009-09-27 klockan 14:08.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-27, 14:31   #8
malfunction
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 402
Nu är jag vegan så kan inte äta några av varmrätterna men de olika fruktdesserterna låter galet goda.
Angående gröten med cashews och päron, vad innebär ett litet päron ungefär? Är det som ett litet äpple eller? Ska man äta gröten kall (troligtvis dum fråga)?
malfunction är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-28, 18:01   #9
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Den som är intresserad av att diskutera om VAD som är paleotolitisk kost och hur vi minsann åt/inte åt då får gärna starta en ny tråd eller spinna vidare på en redan befintlig tråd om samma sak.

Låt det här vara en recepttråd.

För övrigt verkar det vara supergod mat Gute!
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-28, 18:07   #10
Frumpish
Registered User
 
Frumpishs avatar
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 699
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Den som är intresserad av att diskutera om VAD som är paleotolitisk kost och hur vi minsann åt/inte åt då får gärna starta en ny tråd eller spinna vidare på en redan befintlig tråd om samma sak.

Låt det här vara en recepttråd.

För övrigt verkar det vara supergod mat Gute!
Du kunde väl kapat av halva mitt inlägg istället för att ta bort hela

Kudos till Gute för de grymma recepten!
__________________
Nyfiken på meditation utan religion?

Spana in Mindfulness!
Frumpish är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 10:11   #11
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av malfunction Visa inlägg
Nu är jag vegan så kan inte äta några av varmrätterna men de olika fruktdesserterna låter galet goda.
Angående gröten med cashews och päron, vad innebär ett litet päron ungefär? Är det som ett litet äpple eller? Ska man äta gröten kall (troligtvis dum fråga)?
Prova gärna.
Nötgröten serveras kall. Beroende på hur du vill ha gröten anpassar du mängden päron. Riktigt kompakt = få päron. Mer flytande = öka mängden päron. Vill du använda rätten som "vaniljsås"- ersättning och hälla ovanpå en fruktsallad bör den vara ganska flytande.

Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Den som är intresserad av att diskutera om VAD som är paleotolitisk kost och hur vi minsann åt/inte åt då får gärna starta en ny tråd eller spinna vidare på en redan befintlig tråd om samma sak.

Låt det här vara en recepttråd.

För övrigt verkar det vara supergod mat Gute!
Citat:
Ursprungligen postat av Frumpish Visa inlägg
Kudos till Gute för de grymma recepten!
Tack Eddie & Frumpish!

Må väl
/Gute
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 10:16   #12
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Paleomarinad till kycklingfilé/fläskfilé

I ärlighetens namn har denna marinad ej prövats på fläskfilé däremot på kycklingar men den är riktigt enkel och trevlig.

I kort och gott bygger den på en lite annorlunda företeelse. Man marinerar både före och efter.

1. Ta fram två skålar, en till marinad före och en till marinad efter.

2. Gör i ordning 2 marinader:

1 del rapsolja
1 del balsamvinäger
1 del honung
peppar
färsk timjan

3. Plaska igenom filéerna rikligt innan stekning. Låt dem ta ett julbad.

4. Stek filéerna och bada dem rejält i skål nummer två.

5. Servera (gillar du nötter så kan du strö på lite som strössel)

Lycka till!
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 10:18   #13
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Gutes kålsallad

1. Strimla valfri mängd vitkål eller spetskål och lägg i en skål
2. Fyll vattenkokaren med vatten och börja kokningen
3. Slå det varma vattnet i skålen
4. Efter några minuter har kålen mjuknat något
5. Slå bort vattnet
6. Hacka upp röd paprika och gurka
7. Lägg i skålen
8. Peppra och på med vitvinäger/vit balsamvinäger och lite olivolja
9. På med kryddan SUMAC.
10. Rör om och ät minst två fyllda tallrikar
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 10:35   #14
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Bilder från paleoinspirerade köket

http://www.kolozzeum.com/forum/attac...4&d=1238153924

http://www.kolozzeum.com/forum/attac...9&d=1238267151

(vänster) Kokta morötter, palsternackor, gröna ärtor, tomat, squash, aubergine.
(höger) Stek på savojkålsbädd med russin och persilja.

http://www.kolozzeum.com/forum/attac...2&d=1238104119
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 10:38   #15
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Lammfärsbiffar

RECEPT 1
400 gram lammfärs
1 ägg
1 morot
Kryddning: Sambal Oelek, vitlök

RECEPT 2
500 gram Lammfärs
1 Lök (gul eller silver)
1 Morot
1 Palsternacka
2 Ägg
Kryddning: Persilja, Senap (osötad)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)