2009-01-03, 04:16
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2008
Inlägg: 13
|
Såser för olika måltider?
Vet inte hur ni har det, men jag har ALLTID problem med att hitta såser att ha till mina måltider. Så jag tänkte be om lite hjälp  . Sitter ni och gömmer en smaskig sås så släng gärna upp receptet och vad ni brukar använda den till!
Letar just nu efter såser man kan ha till kokt potatis, kött, ris, pasta etc. Är van vid att köra på blå bands såser, men dom är inte speciellt nyttiga och väldigt dyra om man ska dra 2 såser om dagen(ligger inför bulk, 2 middagar per dag). Som sagt, sitter ni på en saftig sås så lägg gärna upp recept och(om ni har ork) vad det är för E% på den! Tack för mig
|
|
|
2009-01-03, 11:37
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2008
Ort: sölvesborg, blekinge
Inlägg: 170
|
lätt creame fraiche
pressa ut saften ifrån vitlöken
och lägg i lite småbitar vitlök
(Y)
|
|
|
2009-01-03, 11:56
|
#3
|
Regustered Abuser
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 3 350
|
Stek kött, ta ut kött ur pannan. Lått skyn vara kvar. Tillsätt grädde, peppar och buljong/salt. Red såsen.
Gräddfil, olivolja, vitlök, salt, peppar och gurka. Riv gurkan, salta och låt den rinna av. Blanda allt.
Gott gott
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av hurril
Men vad fan, ersätt fet med klen era jävla sopor och berätta för oss alla varför er existens är värd mer än de fetas.
|
Konventionell styrketräning
|
|
|
2009-01-03, 11:59
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 1 025
|
Jag är ingen såsfantast egentligen, men det här är nog mina favoriter.
Tsatziki med grekisk yoghurt som bas. I med riven gurka och lite vitlök. Då har du näringsvärde på burken också.
Rödvinssås, valfritt recept, finns många på internet.
Currysås. Enkelt att hitta i en baskokbok. Består i princip av smörklick, curry, mjöl, buljong och en skvätt grädde.
Svampsås. Fräs svamp i smör tillsammans med lite lök, pudra över mjöl, späd med buljong och grädde.
__________________
RandomC är snygg.
|
|
|
2009-01-03, 12:18
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Stockholm, Traneberg!
Inlägg: 74
|
Här är några enkla favoriter:
Creme fraiche + thai sweet chili sås + en klyfta vitlök, salt & peppar.
Ädelostsås:
Går att hitta billig ädelost, grönmögel.
Hetta upp några msk grädde i en kastrull, smula i osten.
När osten är smält så slå på önskad mängd grädde, peppra och tillsätt ev cayenne.
Kall Chevrésås
Mosa chevrén, tillsätt gräddfil, lite åt gången medens du rör om, peppra rikligt.
|
|
|
2009-01-03, 13:09
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 27
|
viktväktarnas creme fresh och sen indisk mango chutney, bara röra om, blir en kanongod kall sås som passar till mkt.
|
|
|
2009-01-03, 14:24
|
#7
|
Geekboy
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Örebro
Inlägg: 1 003
|
Tzatsiki:
Vasslad 3% yohhurt, hackad gurka och en pressad vitlöksklyfta
Brukar ätas till kött, gärna grillat med klyftpotatis.
|
|
|
2009-01-03, 14:30
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 949
|
Köttsås ala studentkille.
En köttbuljongtärning, hackade kantareller, lite pressad vitlök och grädde.
stek kanterellerna tillsammans med lite pressad vitlök i smör ett litet tag, häll i grädde, smula ner köttbuljongtärningen ordentligt, rör om och värm till önskad konsistens.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
|
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
|
|
|
2009-01-03, 17:38
|
#9
|
Regustered Abuser
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 3 350
|
Citat:
Ursprungligen postat av regus
Gräddfil, olivolja, vitlök, salt, peppar och gurka. Riv gurkan, salta och låt den rinna av. Blanda allt.
|
Dum jag var. Gregisk/turkisk/whateva yogurt menade jag så klart.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av hurril
Men vad fan, ersätt fet med klen era jävla sopor och berätta för oss alla varför er existens är värd mer än de fetas.
|
Konventionell styrketräning
|
|
|
2009-01-03, 20:51
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 83
|
Basen för såser jag käkar är krossade tomater eller fettfri kvarg.
Gör salsa på krossade tomater; stek lök och paprika, häll på tomatkrossen, lägg till pressad vitlök, chilifrukt och eller kryddning.
Fettfri kvarg med riven ingerfära, japansk soja och pressad vitlök gillar jag....ingen annan verkar göra det i och för sig.
|
|
|
2009-01-03, 21:38
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
|
Varför steker du inte kryddorna?
__________________
Salt och Peppar!
|
|
|
2009-01-03, 21:51
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 83
|
Framgick kanske inte men jag låter kryddorna puttra några minuter i såsen i stekpannan som löken,paprikan och chilifrukten (okej jag skrev chilifrukten på slutet, fel av mig) stekts i.
|
|
|
2009-01-03, 22:48
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Har du sherry hemma kan du göra en sås som är sjukt god till fisk, tycker jag. Oklart hur billigt det blir i och för sig, med tanke på sherryn, men det blir avsevärt mycket godare än blå band, och det är ju lite annorlunda också.
Det här brukar räcka till 3-5 personer (beroende på hur mycket man gillar sås  ):
1-1,5dl sherry
en burk creme fraiche
en fiskbuljongtärning
lite smör
Häll i sherryn i en kastrull och smula ner buljongtärningen. Reducera till typ hälften, det går ganska fort (alltså koka så att det blir mindre kvar i kastrullen). Kör i creme fraichen och puttra nån minut. När det är nice slänger du i en klick smör (hyfsat rejäl sådan helst) så att såsen blir sådär mysigt blank, samtidigt som det ger lite extra sälta.
Till detta kan du ju äta till exempel någon form av ugnsbakad lax, kanske stekt lax och gärna lite kokta sparrisar till, och kokt potatis. Kör du laxen i ugnen kan jag tipsa om att göra snitt i laxfiléerna och strö gorgonzola över dem. Lägg filéerna på en form bara och pensla med lite olivolja, strö på gorgonzolan och låt det ligge inne på typ 200 grader i kanske 5-10 minuter beroende på laxbitarnas storlek. Servera med kokt potatis, sparris och sherrysås.
Supergott!
EDIT: Men döda inte laxen med osten, utan använd kanske max ett par matskedar per halvkilo lax, och köp inte alltför stark ost. Det går bra med någon billigare variant, annars smakar hela talriken gorgonzola.
|
|
|
2009-01-03, 23:20
|
#14
|
Stark
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 9 035
|
Citat:
Ursprungligen postat av Toobbee
viktväktarnas creme fresh och sen indisk mango chutney, bara röra om, blir en kanongod kall sås som passar till mkt.
|
Stort +1 på denna, creme fraiche och mango chutney är riktigt lätt att fixa iordning och smakar i synnerhet gott i kombination med nötkött
|
|
|
2009-01-04, 02:43
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
|
Är det enkla såser du är ute efter är som sagt creme fraiche, matlagningsyoghurt eller liknande bra baser. Krydda eller smaksätt som du vill, finns egentligen hur många kombinationer som helst.
Tomatsåser med olika smaksättning är heller inte speciellt avancerat. Dessutom blir de ofta ganska billiga.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:52.
|
    
|