Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-08-05, 17:03   #1
Johan86
Registered User
 
Johan86s avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Inlägg: 1 880
Dör bakterier i frysen?

Om man stoppar in bröd, bakverk, godis eller vad det nu kan vara i frysen. Försvinner eventuell bakterier när man fryser in dom eller kommer dom tillbaka när man tinat varan?
Johan86 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 17:14   #2
Apos78
Tar mig fram...
 
Apos78s avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
Tar paus kan man kanske säga.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
Apos78 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 17:37   #3
JoeyP
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 3 951
Hmm? Paus? Ide??
JoeyP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 17:46   #4
robztr14
Registered User
 
robztr14s avatar
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Oslo
Inlägg: 202
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=59981 <- Nu vet inte jag om det är specifikt för lax men det tror jag väl ändå inte.
robztr14 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 18:21   #5
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Bakterier dör normalt inte av kyla, utan kommer bara att gå i ide. Deras aktivitet stannar helt enkelt av. För att döda bakterier måste du värma upp maten.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 18:30   #6
Johan86
Registered User
 
Johan86s avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Inlägg: 1 880
Hur hög temp och hur länge bör maten vara i ugnen i så fall?
Johan86 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 18:33   #7
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Citat:
Ursprungligen postat av Johan86 Visa inlägg
Hur hög temp och hur länge bör maten vara i ugnen i så fall?
Runt 60 grader brukar man prata om. Har du en stektermometer som du stoppar in i mitten av köttet i ugnen är det lätt att läsa av. Om det inte är någon form av fisk (som faller sönder vid höga temperaturer) skulle jag låta det bli runt 70 grader varmt. Kyckling ska vara helt vit.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 19:17   #8
LindaS
Registered User
 
LindaSs avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Kista
Inlägg: 2 766
Citat:
bröd, bakverk, godis
Hur hamnar bakterierna där från början? Har inte hört talas om bakterier i varor som redan har tillagats.

Färska varor, som senare ska tillagas, är en annan sak med.
När maten, t ex kött, halvbakad pizza, korv etc ska lagas så ska innertemperaturen upp i minst 72 grader vid tillagningen. Varmhållningen ska sedan vara på minst 60 grader.
__________________
Blogg, typ!

STK
Citat:
Ursprungligen postat av Pansartax Visa inlägg
Sittande vadpress är asgött, man är alldeles vinglig i benen...(Så man känner sig som en redig jävla karl med andra ord)..
LindaS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 22:44   #9
Cohen
Registered User
 
Cohens avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Runt 60 grader brukar man prata om. Har du en stektermometer som du stoppar in i mitten av köttet i ugnen är det lätt att läsa av. Om det inte är någon form av fisk (som faller sönder vid höga temperaturer) skulle jag låta det bli runt 70 grader varmt. Kyckling ska vara helt vit.
Nötkött som gått till 70 graders innertemperatur är ju så gott som kremerat. Bäst tycker i alla fall jag att det blir om man tar ut köttet innan det nått 60 grader, då är det ofta precis lagom medium-rare.

Är detta alltså inte en "säker" temperatur?
Cohen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 22:47   #10
mattilainen
Registered User
 
mattilainens avatar
 
Reg.datum: May 2007
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 493
finns bakterier som lever i magma och liknande som tål en massa massa varma grader. Finns bakterier som vi läst om som klarar av kyla nära absoluta nollbunkten på 273.15 grader..
__________________
Knäböj: 160 kg
Bänkpress: 127.5 kg
Marklyft: 195
Journal - Gym och Brasiliansk Ju-Jutsu
mattilainen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 23:04   #11
LindaS
Registered User
 
LindaSs avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Kista
Inlägg: 2 766
Citat:
Ursprungligen postat av Cohen Visa inlägg
Nötkött som gått till 70 graders innertemperatur är ju så gott som kremerat. Bäst tycker i alla fall jag att det blir om man tar ut köttet innan det nått 60 grader, då är det ofta precis lagom medium-rare.

Är detta alltså inte en "säker" temperatur?
Till att börja med så tror jag att du underskattar/överskattar(vilket det nu blir) temperaturen lite, 70 grader är inte särskilt mkt.

Är köttet eller fisken färsk så är det ju skillnad än om det varit fryst, samt vad det är för kött.

Du bör nog inte göra sushi på fisk som varit fryst t ex.

Nötkött kan ju vara rött/rare, medan griskött och kyckling inte ska vara det t ex.
__________________
Blogg, typ!

STK
Citat:
Ursprungligen postat av Pansartax Visa inlägg
Sittande vadpress är asgött, man är alldeles vinglig i benen...(Så man känner sig som en redig jävla karl med andra ord)..
LindaS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 23:06   #12
C.E.J.
Korsordet
 
C.E.J.s avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Malmö
Inlägg: 5 410
Citat:
Ursprungligen postat av LindaS Visa inlägg
Hur hamnar bakterierna där från början? Har inte hört talas om bakterier i varor som redan har tillagats.
Bakterier är överallt, inkl över hela din kropp just nu.
__________________
"Det är verkligen inte lite omskolning det handlar om" http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...&postcount=285
C.E.J. är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 23:08   #13
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av LindaS Visa inlägg
Du bör nog inte göra sushi på fisk som varit fryst t ex.
Tvärt om. Sushi görs nästan alltid på fisk som varit fryst (om man inte är fiskkännare av stora mått och vet vad man ska titta efter och hur parasiterna ser ut), parasiterna dör inte annars.

http://www.svenskfisk.se/2719.aspx?c...size=20&page=1
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 23:17   #14
LindaS
Registered User
 
LindaSs avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Kista
Inlägg: 2 766
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Tvärt om. Sushi görs nästan alltid på fisk som varit fryst (om man inte är fiskkännare av stora mått och vet vad man ska titta efter och hur parasiterna ser ut), parasiterna dör inte annars.

http://www.svenskfisk.se/2719.aspx?c...size=20&page=1
Okej, då drog jag en felaktig slutsats i det här fallet. Försökte tänka logiskt.
__________________
Blogg, typ!

STK
Citat:
Ursprungligen postat av Pansartax Visa inlägg
Sittande vadpress är asgött, man är alldeles vinglig i benen...(Så man känner sig som en redig jävla karl med andra ord)..
LindaS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 23:19   #15
Loyndomsriss
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 31
Citat:
Ursprungligen postat av mattilainen Visa inlägg
finns bakterier som lever i magma och liknande som tål en massa massa varma grader. Finns bakterier som vi läst om som klarar av kyla nära absoluta nollbunkten på 273.15 grader..
I magma? Jag var tvungen att kolla på wikipedia och där stod; "Temperatures of most magmas are in the range 700°C to 1300°C"..
Loyndomsriss är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)