conundrum
2016-09-17, 14:04
Vince Gironda uttryckte
Never use a blender to mix protein. Blenders emulsify the fat in milk to a suspension too small for digestion.
Är det här påstående taget ur luften eller finns det undersökningar som kopplar ihop att väldigt mixade råvaror kan nå en punkt då kroppen inte längre förmår att uppta dem?
Varifrån kommer påståenden om att köra råvaror i en mixer inte är bra för näringsupptag?
Det man kan godta är att råvaror som tuggas ger bättre mättnadskänsla och jämnare insulinutsöndring. Det är förstås individuellt om man behöver en bättre mättnadskänsla eller om man vill få en effektivare konsumering av näringsämnen eftersom det är lättare att förtära en stor mängd mixad föda i jämförelse med hel form.
Vad kan man säga om att mixa fibrer? Har den mekaniska klyvningen någon effekt på lösliga/olösliga fibrer om dom mixas hårt?
Jag antar att dom här påståendena kommer från källor som Robert Lustig
The problem is that the shearing action of the blender blades completely destroys the insoluble fiber of the fruit. The cellulose is torn to smithereens. Whiles the soluble fiber is still there, and can help move food through the intestine faster, it now does not have the “latticework” of the insoluble fiber to help form that intestinal barrier. The sugar in the fruit will be absorbed just as fast as if the juice were strained with no fiber at all. You need both types of fiber to derive the beneficial effects.
And what that does is it number one prevents the absorption, number two it allows a lot of the calories that you're consuming to be delivered further down the intestine so that the bacteria in your intestine will consume it instead
Här (https://www.thermofisher.com/fi/en/home/life-science/protein-biology/protein-biology-learning-center/protein-biology-resource-library/pierce-protein-methods/overview-cell-lysis-and-protein-extraction.html#) skrivs att
Plant cell walls consist of multiple layers of cellulose. These types of extracellular barrier confer shape and rigidity to the cells. Plant cell walls are particularly strong, making them very difficult to disrupt mechanically or chemically.
Never use a blender to mix protein. Blenders emulsify the fat in milk to a suspension too small for digestion.
Är det här påstående taget ur luften eller finns det undersökningar som kopplar ihop att väldigt mixade råvaror kan nå en punkt då kroppen inte längre förmår att uppta dem?
Varifrån kommer påståenden om att köra råvaror i en mixer inte är bra för näringsupptag?
Det man kan godta är att råvaror som tuggas ger bättre mättnadskänsla och jämnare insulinutsöndring. Det är förstås individuellt om man behöver en bättre mättnadskänsla eller om man vill få en effektivare konsumering av näringsämnen eftersom det är lättare att förtära en stor mängd mixad föda i jämförelse med hel form.
Vad kan man säga om att mixa fibrer? Har den mekaniska klyvningen någon effekt på lösliga/olösliga fibrer om dom mixas hårt?
Jag antar att dom här påståendena kommer från källor som Robert Lustig
The problem is that the shearing action of the blender blades completely destroys the insoluble fiber of the fruit. The cellulose is torn to smithereens. Whiles the soluble fiber is still there, and can help move food through the intestine faster, it now does not have the “latticework” of the insoluble fiber to help form that intestinal barrier. The sugar in the fruit will be absorbed just as fast as if the juice were strained with no fiber at all. You need both types of fiber to derive the beneficial effects.
And what that does is it number one prevents the absorption, number two it allows a lot of the calories that you're consuming to be delivered further down the intestine so that the bacteria in your intestine will consume it instead
Här (https://www.thermofisher.com/fi/en/home/life-science/protein-biology/protein-biology-learning-center/protein-biology-resource-library/pierce-protein-methods/overview-cell-lysis-and-protein-extraction.html#) skrivs att
Plant cell walls consist of multiple layers of cellulose. These types of extracellular barrier confer shape and rigidity to the cells. Plant cell walls are particularly strong, making them very difficult to disrupt mechanically or chemically.