hcan
2014-07-18, 20:30
Hej!
Jag vet inte om min fråga passar i det här forumet, men jag provar. Det verkar finns många med stor kunskap här!
Spendrups har lanserat en ny dryck, Locka crash, som ger intrycket av att vara ett nyttigare alternativ till läsk. Så kanske det är, men jag är tveksam. En av ingredienserna är något de kallar för "naturlig sötning från frukt".
Jag frågade deras konsumentkontakt vad de menar med den tillsatsen. Svaret jag fick var något luddigt -
"Det finns olika tillvägagångsätt hur en dryck får sin sötma. Vissa väljer att tillsätta raffinerad socker, andra artificiella sötningsmedel. Vi har valt en tredje väg och det är att låta frukten göra jobbet och ta sötman därifrån. Detta innebär att sockerarterna utvinns genom att juicen filteras. Därför deklarera vi just detta- sötning från frukt."
Och vidare -
"Ja, det är lite svårt att förklara.
Till skillnad från vitt socker och renframställd fruktos så är inte sötman raffinerad utan koncentrerad från juice."
Jag får känslan av ett det är någon sort fruktossirap som de försöker dölja på ett "snyggt" sätt. Är det någon som vet vad det är för tillsats?
Här är ingredienserna från en av dryckerna:
Kolsyrad fruktdryck med 14% juice: Kolsyrat vatten, juice från koncentrat (päron 8,4%, äpple 3,9 %, citron 1,2%, hallon 0,3%, fläder 0,3%), naturlig sötning från frukt, naturliga aromämnen med enbart vegetabiliskt ursprung.
Jag vet inte om min fråga passar i det här forumet, men jag provar. Det verkar finns många med stor kunskap här!
Spendrups har lanserat en ny dryck, Locka crash, som ger intrycket av att vara ett nyttigare alternativ till läsk. Så kanske det är, men jag är tveksam. En av ingredienserna är något de kallar för "naturlig sötning från frukt".
Jag frågade deras konsumentkontakt vad de menar med den tillsatsen. Svaret jag fick var något luddigt -
"Det finns olika tillvägagångsätt hur en dryck får sin sötma. Vissa väljer att tillsätta raffinerad socker, andra artificiella sötningsmedel. Vi har valt en tredje väg och det är att låta frukten göra jobbet och ta sötman därifrån. Detta innebär att sockerarterna utvinns genom att juicen filteras. Därför deklarera vi just detta- sötning från frukt."
Och vidare -
"Ja, det är lite svårt att förklara.
Till skillnad från vitt socker och renframställd fruktos så är inte sötman raffinerad utan koncentrerad från juice."
Jag får känslan av ett det är någon sort fruktossirap som de försöker dölja på ett "snyggt" sätt. Är det någon som vet vad det är för tillsats?
Här är ingredienserna från en av dryckerna:
Kolsyrad fruktdryck med 14% juice: Kolsyrat vatten, juice från koncentrat (päron 8,4%, äpple 3,9 %, citron 1,2%, hallon 0,3%, fläder 0,3%), naturlig sötning från frukt, naturliga aromämnen med enbart vegetabiliskt ursprung.