tobias_
2008-09-28, 07:33
Om man gör egen buljong och kokar till exempel ett kycklingskrov eller oxben och sen tar bort det stelnade fettet på ytan efter att den stått i kylen, vad innehåller buljongen då egentligen?
Det är väl egentligen bara vatten nästan? Borde vara en del protein också i och för sig, i och med gelatinet. Finns det något fett kvar också som inte stelnat i kylen? Finns det några kolhydrater? Vad kan man dra ur det man kokar, så att säga?
Vet att det finns näringsvärden för buljong i Livsmedelsverkets databas, men den är ju baserad på pulverbuljong och det borde väl skilja en del mot en hemlagad.
Det är väl egentligen bara vatten nästan? Borde vara en del protein också i och för sig, i och med gelatinet. Finns det något fett kvar också som inte stelnat i kylen? Finns det några kolhydrater? Vad kan man dra ur det man kokar, så att säga?
Vet att det finns näringsvärden för buljong i Livsmedelsverkets databas, men den är ju baserad på pulverbuljong och det borde väl skilja en del mot en hemlagad.