handdator

Visa fullständig version : Näringsvärde på buljong


tobias_
2008-09-28, 07:33
Om man gör egen buljong och kokar till exempel ett kycklingskrov eller oxben och sen tar bort det stelnade fettet på ytan efter att den stått i kylen, vad innehåller buljongen då egentligen?

Det är väl egentligen bara vatten nästan? Borde vara en del protein också i och för sig, i och med gelatinet. Finns det något fett kvar också som inte stelnat i kylen? Finns det några kolhydrater? Vad kan man dra ur det man kokar, så att säga?

Vet att det finns näringsvärden för buljong i Livsmedelsverkets databas, men den är ju baserad på pulverbuljong och det borde väl skilja en del mot en hemlagad.

tobias_
2008-09-30, 16:49
Ingen som vet eller?

bollio
2008-10-21, 19:51
Vet inte exakt men det står en hel del om det på weston a price
http://www.westonaprice.org/foodfeatures/broth.html

Sverker
2008-10-22, 06:11
Jag sökte i SLVs Livsmedelstabell.
Du kokar ut lite allt möjligt. Mest mineraler, lite vitaminer, lite protein, lite kolhydrat. Det mesta av mineralerna är koksalt. Du får även ut fett som mestadels lägger sig på ytan och stelnar när det blir kallt. I fettet sitter även lite fettlösliga vitaminer, antioxidanter och lite färgämnen.

Självklart kommer en liten del av fettet att vara finfördelat i vätskan men mängderna var ca 0.2 % på ätfärdig köttbuljong enligt SLV.