handdator

Visa fullständig version : kalorier och makaroner


paragon
2008-05-29, 20:32
jag brukar köra med 4dl makaroner till en normal måltid.

100g torr ger 350kalorier.

hur många kalorier ger då 4dl av detta kokt och färdigt?

Cohen
2008-05-29, 20:54
Det beror på vad 4 dl väger okokt.

Väg den okokta pastan på en matvåg. Använd sedan siffran på paketet för att räkna ut energiinnehållet. Den kokta pastan kommer att väga mer, men innehåller totalt sett lika mycket energi.

King Grub
2008-05-29, 20:55
Olika makaroner väger olika mycket per deciliter. Köp en matvåg.

paragon
2008-05-29, 21:08
jag har ingen matvåg. ni behöver inte säga exakt, bara ge ett hum om hur mkt det kan tänkas röra sig om?

Alfred Nobel
2008-05-29, 21:38
jag har ingen matvåg. ni behöver inte säga exakt, bara ge ett hum om hur mkt det kan tänkas röra sig om?

Vad är det för makaroner?

paragon
2008-05-29, 22:11
just det här exemplet snabbmakaroner kungsörnen. 4dl brukar väl bli en stor tallrik typ så är väl en hyfsat stor portion.

Alfred Nobel
2008-05-29, 23:11
just det här exemplet snabbmakaroner kungsörnen. 4dl brukar väl bli en stor tallrik typ så är väl en hyfsat stor portion.

Kan tänka mig att det är 250 g, kan väga imorgon.

martin_vbg
2008-05-29, 23:24
Eh? 4dl kokt. Lär ju vara 500gr iaf.

4dl okokt pasta kan du inte sätta i dig pöjk.

Eddie Vedder
2008-05-29, 23:24
Standardmått för 1dl okokta makaroner är 70g. Beroende på hur stora de är kan ju olika mängd få plats, fullkorn väger kanske lite mer än raffinerat mjöl o.s.v. men 70g/dl kan du definitivt utgå från.:)

martin_vbg
2008-05-29, 23:27
Så lite... När man häller upp 70gr på matvågen ser det ut som inget alls ju.

Kinsei
2008-05-30, 10:29
En annan variant om man saknar våg är att mäta hur många deciliter/muggar/glas/skedar av varan förpackningen innehåller. Näringsinnehållet för hela paketet kan man ju oftast räkna ut, och sedan kan man dividera det med önskat mått.

Eddie Vedder
2008-05-30, 11:53
Så lite... När man häller upp 70gr på matvågen ser det ut som inget alls ju.

1dl vatten är ju 100g. Knappast som att makaroner är tyngre än vatten.

martin_vbg
2008-05-30, 12:06
1dl vatten är ju 100g. Knappast som att makaroner är tyngre än vatten.

Nej men makaronerna binder upp vatten när man kokar men knappast så mycket som jag drog till med. :)

70 gr låter rätt vettigt såhär i efterhand.

Eddie Vedder
2008-05-30, 13:03
Nej men makaronerna binder upp vatten när man kokar men knappast så mycket som jag drog till med. :)

70 gr låter rätt vettigt såhär i efterhand.

Jag pratade visserligen om okokt vikt, något som jag nu ser var fel av mig.:em: Men pratar vi kokt vikt blir inte vikten per dl mer utan mindre. Du får helt enkelt plats med betydligt färre makaroner eftersom de nu tar så mycket större plats.

Gräv upp en dl ur paketet så får du ju i ett betydligt större antal makaroner än om du gräver upp en dl kokta ur gryten. De 70 grammen som jag nämnde gäller en standardportion vilket var fel av mig även det.:D

Enligt Mått för mat som är en mycket bra bok för den som vill ha koll på standardmått för mängder av livsmedel i både volymer och vikter, standardportioner o.s.v. så är 1dl kokta makaroner ca. 45g. Både för idealmakaroner och snabbmakaroner. I okokt vikt är det ca. 60g/dl idealmakaroner och ca. 50g/dl snabbmakaroner.

Det är som sagt standardangivelser och varierr ju förstås några gram hit och dit beroende på vilka makaroner man väger och hur pass rågat mått man har etc.

Swanson
2008-06-29, 22:57
Hur mycket mer väger kokt pasta än okokt? För jag la upp 300g okokt pasta på matvågen, kokade till de.

Sen när det var dags att äta, nollade jag vågen med tallriken och la upp 150g pasta, vilket var knappt 1/4 eller 1/5 del av den totala mängden pasta. Så, hur mycket är 150g kokt pasta, i okokt? Behöver veta för att räkna ut energimängden.

Tack på förhand. :)

Gnusram
2008-06-29, 23:13
Hur mycket mer väger kokt pasta än okokt? För jag la upp 300g okokt pasta på matvågen, kokade till de.

Sen när det var dags att äta, nollade jag vågen med tallriken och la upp 150g pasta, vilket var knappt 1/4 eller 1/5 del av den totala mängden pasta. Så, hur mycket är 150g kokt pasta, i okokt? Behöver veta för att räkna ut energimängden.

Tack på förhand. :)

Om du nu har en våg så får du väl väga dina kokta makaroner? Sen får du räkna.

trollduva
2008-06-29, 23:36
Hur mycket mer väger kokt pasta än okokt? För jag la upp 300g okokt pasta på matvågen, kokade till de.

Sen när det var dags att äta, nollade jag vågen med tallriken och la upp 150g pasta, vilket var knappt 1/4 eller 1/5 del av den totala mängden pasta. Så, hur mycket är 150g kokt pasta, i okokt? Behöver veta för att räkna ut energimängden.

Tack på förhand. :)

Men du behöver ju inte veta vad mycket 150 g kokt pasta väger som okokt. Du säger ju själv att du kokar och äter (?) 300 g (när du väger den okokt), och på förpackningen anges energimängden i okokt vikt. Alltså; 3*350 kcal = 1050 kcal.
Då vet du ju att dina 300 g makaroner innehåller 1050 kcal. Oavsett vad dom väger när du har kokat dom.

Swanson
2008-06-30, 17:22
Men du behöver ju inte veta vad mycket 150 g kokt pasta väger som okokt. Du säger ju själv att du kokar och äter (?) 300 g (när du väger den okokt), och på förpackningen anges energimängden i okokt vikt. Alltså; 3*350 kcal = 1050 kcal.
Då vet du ju att dina 300 g makaroner innehåller 1050 kcal. Oavsett vad dom väger när du har kokat dom.

Jag är gift, så min fru äter tillsammans med mig. Så det blir att jag väger den kokta pastan istället för att koka i seperata grytor. Men jag gör som Gnusram sa, nästa gång så väger jag all kokt pasta och räknar om sen. :)

Acquiescence
2008-06-30, 20:23
Absolut lättast nu när du äter ihop med någon är att äta i "delar"; Lassar du upp en fjärdedel till dig själv vet du att det är 1/4 av total kcal.

Tycker jag skulle vara lättast. Att väga färdigkokt mat som ska ätas varm är kanske ingen höjdare.

Floddan
2008-06-30, 20:36
jag brukar köra med 4dl makaroner till en normal måltid.

100g torr ger 350kalorier.

hur många kalorier ger då 4dl av detta kokt och färdigt?


Köp pasta med stora hål i. Då får de plats mindre pasta per dl.

Lycka till med bantandet!

Swanson
2008-06-30, 21:33
[QUOTE=Acquiescence;3070723]Absolut lättast nu när du äter ihop med någon är att äta i "delar"; Lassar du upp en fjärdedel till dig själv vet du att det är 1/4 av total kcal.QUOTE]

Det är svårt att uppskatta vad som är 1/4 osv. :P Men jag vägde idag, och 300g torr okokt pasta, väger lite över 600 gram (625gram mer exakt). Så nu är de problemet ur världen.

Cohen
2008-06-30, 23:59
Köp pasta med stora hål i. Då får de plats mindre pasta per dl.

Lycka till med bantandet!

Ett bra tips om man har som mål att äta mindre. Minns själv hur man under deff blir nöjd med mindre bara volymen är densamma. Små tallrikar har en liknande effekt.

Följdfråga:

Vilka pastasorter tycker ni ger bra volym i förhållande till dess vikt?