handdator

Visa fullständig version : Kan man lita på innehållsdeklarationer?


Nitrometan
2008-04-11, 12:12
Jahapp. Här går man och läser på innehållsförteckningar för att veta vad man stoppar i sig.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=759952

Men tydligen inte...

Av 37 granskade produkter var det 32 som hade mer fett än vad som angivits i innehållsdeklarationen. 4 produkter hade mindre fett och en hade exakt så mycket som angivits.

King Grub
2008-04-11, 12:21
50% mer är för mycket, men att det bara är genomsnittssiffror där skillnaden mot det faktiska värdet i just en enskild produkt kan variera med tvåsiffriga procentsiffor är välkänt.

Nitrometan
2008-04-11, 12:55
*cry*

Man kan inte lita på nån!

50% mer är för mycket, men att det bara är genomsnittssiffror där skillnaden mot det faktiska värdet i just en enskild produkt kan variera med tvåsiffriga procentsiffor är välkänt.
"tvåsiffriga procentsiffor"?? 10-99% skillnad?

Stackars oss.

Ny analys på gång.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=759992

Sverker
2008-04-12, 07:30
Vem har sagt att fettanalyser är enkelt. Det är stora skillnader mellan olika analysmetoder på samma prov:confused:

När man sedan funnit en metod som fungerar på ett livsmedel betyder inte det att metoden fungerar på ett annat livsmedel:Virro

Är man nörd så får man läsa hela rapporten för att kontrollera HUR analysen gjordes och vilka referensmaterial som användes ( prov med känd fetthalt ).

Eddie Vedder
2008-04-12, 07:33
Är man nörd så får man läsa hela rapporten för att kontrollera HUR analysen gjordes och vilka referensmaterial som användes ( prov med känd fetthalt ).

Vilket du kan göra här:;)

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=111944

Sverker
2008-04-12, 12:43
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?

Eddie Vedder
2008-04-12, 13:16
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?

Jag förstår inte alla termer riktigt. Framgår det ingenstans på sida 5-6 så nämner dom det nog inte i detalj tyvärr.

Yankeee
2008-04-17, 17:39
Uppenbarligen kan man det.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=761865

Riktigt idiotiskt av slv att gå ut i media utan några egentliga skäl. Lite får man väl ändå tänka efter? Om man får fram ett resultat som skiljer sig så pass mycket som slv's gjorde kan man inte ala gråsousse ringa aftonbladet direkt och grina. Kanske ska man istället se över sina tester och gå igenom allt mer noggrant. Dessutom bjöd Göteborgs kex in slv för att kontrollera tillverkningen och hur mycket av varje ingrediens som var i.

Detta upprör mig.

Acquiescence
2008-04-17, 18:32
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?

Jadå [s6 under "Calculations and control of nutrient values"]

Fatty acids (g) were calculated from analytical results given in percent with the algorithm “Conversion factor * total fat(g) * percentage fatty acid/100”. The conversion factor is the estimated content of fatty acids of the total fat content in different types of foods. For mixed foods, the conversion factor for the main fat source was used. In this project the factor for “Fats and oils, coconut fat excluded” (=0,956) was used for all products.

samt analyserades fettsyrorna med gaskromatografi (gas liquid chromatography)

Sverker
2008-04-17, 18:40
Men den texten berättar inte vilken metod som används för att bestämma total fat content .


I Yankees länk framkommer dock att SBR använts för att bestämma fetthalten i kexen. Där står också att tillverkaren modifierat metoden en aning för att passa till kex.







Nu har jag aldrig kört SBR på kex:D Min erfarenhet är att SBR passar bättre till kött och kör man SBR på stärkelserika livsmedel så blir det mesta knäck*grr27*

Yankeee
2008-04-17, 18:49
Vilken metod man än har använt och även om slv har rätt så är det helt åt skogen att gå ut i media innan man har allt helt klart för sig.

Acquiescence
2008-04-18, 12:47
total fat content .

Nu är jag med. Metoden var NMKL 131.

Sverker
2008-04-18, 18:58
Ja, SBR. Betyder sur hydrolys och extraktion med dietyleter/petroliumeter.

Acquiescence
2008-04-18, 19:02
Ja, SBR

Ja, men tyckte de är av extra vikt att påpeka att de utförde metoden NMKL 131 och kexindustrin använder modifierad NMKL, även skillnaderna är små. (Nu när Göteborgskex utfört egen undesrökning som totalsågat Livsmedelsverkets analyser)

Sverker
2008-04-18, 19:16
Min erfarenhet är att SBR passar bättre till kött och kör man SBR på stärkelserika livsmedel så blir det mesta knäck*grr27*


Det går att få till metoden...men jag skulle prova någon annan metod först;)

Eddie Vedder
2008-04-18, 19:24
Livsmedelsverket skall hursomhelt se över sina analysmetoder nu och undersöka vad, om något, som gjordes fel.

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=21428&epslanguage=SV