2004-09-27, 09:54
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 736
|
Val av rå grönsak?
Jag tar ett par frukter med mig varje dag till jobbet, men slarvar konstant med grönsaker (både hemma och på jobbet).
För att bättra på det lite i alla fall, tänkte jag ta med någon grönsak också. Vore morot ett bra val, eller finns det någon annan som vore bättre (näringsmässigt), om ambitionen är en rå grönsak, som man lätt kan knapra i sig varje dag i samband med lunchen?
//Jim
__________________
Jim Gahnfelt
|
|
|
2004-09-27, 10:03
|
#2
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av jimcg
Jag tar ett par frukter med mig varje dag till jobbet, men slarvar konstant med grönsaker (både hemma och på jobbet).
För att bättra på det lite i alla fall, tänkte jag ta med någon grönsak också. Vore morot ett bra val, eller finns det någon annan som vore bättre (näringsmässigt), om ambitionen är en rå grönsak, som man lätt kan knapra i sig varje dag i samband med lunchen?
//Jim
|
Jag äter morötter och kålrot varje dag. Hur bra det är vet jag inte.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-09-27, 10:14
|
#3
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Broccoli! Kraftfullt antioxadantisk, men betydligt mer av de aktiva sulforafanproducerande enzymerna behålls om man äter den okokt.
New Scientist 5 April 2003.
Senast redigerad av King Grub den 2004-09-27 klockan 10:16.
|
|
|
2004-09-27, 10:30
|
#4
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Broccoli! Kraftfullt antioxadantisk, men betydligt mer av de aktiva sulforafanproducerande enzymerna behålls om man äter den okokt.
New Scientist 5 April 2003.
|
Sen kan man ju fråga sig om man vill äta broccoli i någon form.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-09-27, 10:33
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 736
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Broccoli! Kraftfullt antioxadantisk, men betydligt mer av de aktiva sulforafanproducerande enzymerna behålls om man äter den okokt.
New Scientist 5 April 2003.
|
Okej!
Då ska jag testa broccoli i rå form. Om det av smakmässiga skäl skulle visa sig omöjligt att pressa i sig, är morot ett schysst andrahandsval?
//Jim
__________________
Jim Gahnfelt
|
|
|
2004-09-27, 10:56
|
#6
|
Världens Största Kyk®
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av jimcg
Okej!
Då ska jag testa broccoli i rå form. Om det av smakmässiga skäl skulle visa sig omöjligt att pressa i sig...
//Jim
|
Kanske ingen kulinarisk upplevelse att tugga rakt av men skär den i småbitar och blanda den i en sallad alternativt i maten så är det helt ok!
|
|
|
2004-09-27, 11:46
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 736
|
Citat:
Ursprungligen postat av MasterChief
Kanske ingen kulinarisk upplevelse att tugga rakt av men skär den i småbitar och blanda den i en sallad alternativt i maten så är det helt ok!
|
Tackar! Jag ska ha det tipset i minnet ifall broccolin tenderar att studsa upp igen.
//Jim
__________________
Jim Gahnfelt
|
|
|
2004-09-27, 11:20
|
#8
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
|
Humm.. okokt broccoli har jag inte provat.
Vitkål går ju bra att äta rå, men du får äta en jäkla massa för att få i dig någon "mat". I princip gratis är det också.
Morot är ju enkelt, paprika är ju lätt att äta rå också.
|
|
|
2004-09-28, 12:43
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 175
|
Citat:
Ursprungligen postat av jimcg
Okej!
Då ska jag testa broccoli i rå form. Om det av smakmässiga skäl skulle visa sig omöjligt att pressa i sig, är morot ett schysst andrahandsval?
//Jim
|
Broccoli ligger på drygt 900 TE, morot på drygt 200 TE. Ett mellanhandsval (som jag själv aldrig skulle få för mig att äta i någon form) är blomkål, som enligt tabellerna jag har sett landar på nästan 400. Samtliga värden gäller 100 g grönsak.
Om du inte gillar broccoli, så tvinga i dig ändå... Det började minsann jag göra för inte så länge sedan, och det går så bra så!
(Vill passa på att föra fram blåbär i ljuset, även om jag då måste lämna grönsaksspåret. Ligger på runt 800 TE, och ett par hundra gram sådana slinker ju lätt ner.)
Senast redigerad av Anki den 2004-09-28 klockan 12:45.
|
|
|
2004-09-27, 11:18
|
#10
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 838
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Broccoli! Kraftfullt antioxadantisk, men betydligt mer av de aktiva sulforafanproducerande enzymerna behålls om man äter den okokt.
New Scientist 5 April 2003.
|
De där enzymerna ! Vad gör de ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2004-09-27, 11:38
|
#11
|
Fetförbrännarn
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sthlm
Inlägg: 2 268
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
De där enzymerna ! Vad gör de ?
|
sulforafan skyddar ju mot cancer, kanske inte var din fråga men.
|
|
|
2004-09-27, 15:42
|
#13
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
hade tänkt föreslå vitkål
men annars är ju tomater gott.
Jag kan lätt proppa i mig en hel ask med körsbärstomater
Gurka är också gott men mycket vatten.
|
|
|
2004-09-27, 19:55
|
#14
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 838
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
|
Tack King Grub. Det var något nytt för mig.
Är själv lite sparsam med olika kålsorter. Skyller på nitraten som kan ge nitrosaminer och cancer fast egentligen är det smaken
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:03.
|
    
|