Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-06-11, 20:40   #1
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Vad är ett nyttigt bröd?

Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:44   #2
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Någorlunda grova och fiberrika bröd anses bättre än andra p.ga.

större mättnad pga fiberhalten (en del andra fördelar med fibrer i kosten också)
mer fullkorn->mer näring
något mer protein.

...jämfört med t.ex. formfranska eller storform.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:44   #3
Perramja
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark Visa inlägg
Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH
Ett grovt surdegsbröd tycker jag är att föredra. Rågkusar och rallarhalvor är bra grejor Sen är det här problemet med ordet "nyttigt" svårt att komma runt, men ovanstående är väl ur allmänhetens syn nyttigt bröd
Perramja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:49   #4
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Sockerarter. Är 10% av kolhydratsmängden för mycket?
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:52   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:00   #6
Sandra81
Registered User
 
Sandra81s avatar
 
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 841
http://www.wellnessguide.se/Nyheter/...tigaste-brodet
__________________
Enklare o verka smart genom å citera andra..
Sandra81 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:04   #7
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Citat:
Ursprungligen postat av Sandra81 Visa inlägg
Men suck. Fullkorn bra, vetemjöl dåligt...
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-16, 19:08   #8
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.
Är alltså ute efter riktlinjer som hjälper mig hitta ett bröd som är nyttigt. Något som kan klassas som "detta är alltid bra att äta" och inte "du kan äta det då och då" (nej man kan inte enbart basera sin kost på det, och ja "nyttigt" är svårdefinierat, osv osv).
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-16, 20:12   #9
Sheogorath
Förslag?
 
Sheogoraths avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark Visa inlägg
Är alltså ute efter riktlinjer som hjälper mig hitta ett bröd som är nyttigt. Något som kan klassas som "detta är alltid bra att äta" och inte "du kan äta det då och då" (nej man kan inte enbart basera sin kost på det, och ja "nyttigt" är svårdefinierat, osv osv).
Exempel då på "bra" sorter:
  • Alegrova
  • Solklar
  • Osötat medelhavsbröd
  • Osötat surdegsbröd
  • Kneipp
  • Pågen Energi
  • Pågen Lantbröd
  • Pågen Lantgoda
(Med reservation för att jag minns något namn fel). Dessa har sockerinnehåll från 0,5 till kanske 3,5 g / 100. Sirap och socker, i de fall de ens finns med, är bara som jästnäring. Mjuka/fluggiga färdigskurna sorter eftersom det är så jag vill ha det. Danskt rågbröd etc tittar jag inte ens på.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.

Citat:
Ursprungligen postat av eternallord Visa inlägg
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.

Senast redigerad av Sheogorath den 2012-06-16 klockan 20:13.
Sheogorath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-16, 21:40   #10
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Citat:
Ursprungligen postat av Sheogorath Visa inlägg
Exempel då på "bra" sorter:
  • Alegrova
  • Solklar
  • Osötat medelhavsbröd
  • Osötat surdegsbröd
  • Kneipp
  • Pågen Energi
  • Pågen Lantbröd
  • Pågen Lantgoda
(Med reservation för att jag minns något namn fel). Dessa har sockerinnehåll från 0,5 till kanske 3,5 g / 100. Sirap och socker, i de fall de ens finns med, är bara som jästnäring. Mjuka/fluggiga färdigskurna sorter eftersom det är så jag vill ha det. Danskt rågbröd etc tittar jag inte ens på.
Tack för tipsen! Tar med som inspiration nästa mathandlingsrunda.

Btw, hur kan Fazers rågform ha nästan 10% socker? Vilken typ är dessa sockerarter av?
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-16, 21:50   #11
Sheogorath
Förslag?
 
Sheogoraths avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark Visa inlägg
Tack för tipsen! Tar med som inspiration nästa mathandlingsrunda.

Btw, hur kan Fazers rågform ha nästan 10% socker? Vilken typ är dessa sockerarter av?
Det är nästan alltid sackaros (socker, sirap). Har nog aldrig sett ett bröd med malto eller dextro tror jag.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.

Citat:
Ursprungligen postat av eternallord Visa inlägg
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
Sheogorath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:05   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Och glukos blev den värsta sockerarten.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:13   #13
TREX
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2011
Inlägg: 1 181
TREX är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:14   #14
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Svårt att leva utan glukos, särskilt om kroppen inte kunnat producera det själv =)
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:47   #15
Holabandola
Registered User
 
Holabandolas avatar
 
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.
Holabandola är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)