2012-06-11, 20:40
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
|
Vad är ett nyttigt bröd?
Hejhej
Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".
Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.
Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).
MVH
|
|
|
2012-06-11, 20:44
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
|
Någorlunda grova och fiberrika bröd anses bättre än andra p.ga.
större mättnad pga fiberhalten (en del andra fördelar med fibrer i kosten också)
mer fullkorn->mer näring
något mer protein.
...jämfört med t.ex. formfranska eller storform.
|
|
|
2012-06-11, 20:44
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
|
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark
Hejhej
Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".
Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.
Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).
MVH
|
Ett grovt surdegsbröd tycker jag är att föredra. Rågkusar och rallarhalvor är bra grejor  Sen är det här problemet med ordet "nyttigt" svårt att komma runt, men ovanstående är väl ur allmänhetens syn nyttigt bröd
|
|
|
2012-06-11, 20:49
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
|
Sockerarter. Är 10% av kolhydratsmängden för mycket?
|
|
|
2012-06-11, 20:52
|
#5
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.
|
|
|
2012-06-11, 21:00
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 841
|
__________________
Enklare o verka smart genom å citera andra..
|
|
|
2012-06-11, 21:04
|
#7
|
Maaaaaaat!
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sandra81
|
Men suck. Fullkorn bra, vetemjöl dåligt...
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
|
|
|
|
2012-06-16, 19:08
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.
|
Är alltså ute efter riktlinjer som hjälper mig hitta ett bröd som är nyttigt. Något som kan klassas som "detta är alltid bra att äta" och inte "du kan äta det då och då" (nej man kan inte enbart basera sin kost på det, och ja "nyttigt" är svårdefinierat, osv osv).
|
|
|
2012-06-16, 20:12
|
#9
|
Förslag?
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
|
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark
Är alltså ute efter riktlinjer som hjälper mig hitta ett bröd som är nyttigt. Något som kan klassas som "detta är alltid bra att äta" och inte "du kan äta det då och då" (nej man kan inte enbart basera sin kost på det, och ja "nyttigt" är svårdefinierat, osv osv).
|
Exempel då på "bra" sorter: - Alegrova
- Solklar
- Osötat medelhavsbröd
- Osötat surdegsbröd
- Kneipp
- Pågen Energi
- Pågen Lantbröd
- Pågen Lantgoda
(Med reservation för att jag minns något namn fel). Dessa har sockerinnehåll från 0,5 till kanske 3,5 g / 100. Sirap och socker, i de fall de ens finns med, är bara som jästnäring. Mjuka/fluggiga färdigskurna sorter eftersom det är så jag vill ha det. Danskt rågbröd etc tittar jag inte ens på.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.
Citat:
Ursprungligen postat av eternallord
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
|
Senast redigerad av Sheogorath den 2012-06-16 klockan 20:13.
|
|
|
2012-06-16, 21:40
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sheogorath
Exempel då på "bra" sorter: - Alegrova
- Solklar
- Osötat medelhavsbröd
- Osötat surdegsbröd
- Kneipp
- Pågen Energi
- Pågen Lantbröd
- Pågen Lantgoda
(Med reservation för att jag minns något namn fel). Dessa har sockerinnehåll från 0,5 till kanske 3,5 g / 100. Sirap och socker, i de fall de ens finns med, är bara som jästnäring. Mjuka/fluggiga färdigskurna sorter eftersom det är så jag vill ha det. Danskt rågbröd etc tittar jag inte ens på.
|
Tack för tipsen! Tar med som inspiration nästa mathandlingsrunda.
Btw, hur kan Fazers rågform ha nästan 10% socker? Vilken typ är dessa sockerarter av?
|
|
|
2012-06-16, 21:50
|
#11
|
Förslag?
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
|
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark
Tack för tipsen! Tar med som inspiration nästa mathandlingsrunda.
Btw, hur kan Fazers rågform ha nästan 10% socker? Vilken typ är dessa sockerarter av?
|
Det är nästan alltid sackaros (socker, sirap). Har nog aldrig sett ett bröd med malto eller dextro tror jag.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.
Citat:
Ursprungligen postat av eternallord
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
|
|
|
|
2012-06-11, 21:05
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Och glukos blev den värsta sockerarten.
|
|
|
2012-06-11, 21:13
|
#13
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2011
Inlägg: 1 181
|
|
|
|
2012-06-11, 21:14
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
|
Svårt att leva utan glukos, särskilt om kroppen inte kunnat producera det själv =)
|
|
|
2012-06-11, 21:47
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
|
Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:52.
|
    
|