Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-05-05, 18:56   #1
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 931
Vilket sötningsmedel? ^^

Det som innehåller maltodextrin + sucralose
Eller maltodextrin + aspartam + acesulfam K ?

Samma storlek på produkterna, 75g. Fast sucralose är lite billigare.
StarkaUlf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-05, 19:00   #2
Sheogorath
Förslag?
 
Sheogoraths avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
Citat:
Ursprungligen postat av StarkaUlf Visa inlägg
Det som innehåller maltodextrin + sucralose
Eller maltodextrin + aspartam + acesulfam K ?

Samma storlek på produkterna, 75g. Fast sucralose är lite billigare.
Värnar mest om din kropp? Sucralos
Värnar mest om naturen? Aspartam
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.

Citat:
Ursprungligen postat av eternallord Visa inlägg
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
Sheogorath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-05, 19:00   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 433
Aspartam+acesulfam k ger en "naturligare" sötma, smakmässigt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-05, 19:19   #4
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 931
Citat:
Ursprungligen postat av Sheogorath Visa inlägg
Värnar mest om din kropp? Sucralos
Värnar mest om naturen? Aspartam
Okej, I see

Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Aspartam+acesulfam k ger en "naturligare" sötma, smakmässigt.
Okej, då får det nog bli den. Men har jag förstått rätt om sucralose är sötare? alltså behövs inte samma mängd.
StarkaUlf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 11:31   #5
inter
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Gävle
Inlägg: 392
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Aspartam+acesulfam k ger en "naturligare" sötma, smakmässigt.
Vet du hur Stevia smakar i jämförelse med socker?
inter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-05, 19:16   #6
fotbollrap
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 166
Vilket tros vara skadligast?
fotbollrap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-05, 19:19   #7
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Citat:
Ursprungligen postat av fotbollrap Visa inlägg
Vilket tros vara skadligast?
Vid vilket intag menar du då?

Ett "normalt" intag av sötningsmedel verkar inte så skadligt... Då kanske socker är värre?
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 11:35   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 433
Ja.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 11:58   #9
inter
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Gävle
Inlägg: 392
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Ja.
Kan man använda det som ett smaksubstitut för socker, eller skiljer sig smaken för mycket för det?
inter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 17:08   #10
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 881
Stevia är inte tillåtet i EU. http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-...or-livsmedel-/

Bara för att något är naturligt betyder det inte att det är bättre eller säkrare. Problemet med Stevia är tydligen att det finns andra ämnen i extraktet som inte är dokumenterade. Ett klassiskt problem med alla extrakt.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 17:19   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 433
Problemet är nog på det ekonomiska planet...

I USA anses stevia som GRAS.

http://www.accessdata.fda.gov/script.../grn000282.pdf

WHO har utvärderat stevia och funnit att det inte är genotoxiskt, vare sig in vivo eller in vitro.

http://whqlibdoc.who.int/publication...660546_eng.pdf
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 18:14   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 881
Då kommer nästa fråga. Behöver vi ett nytt sötningsmedel.
Vad kan Stevia tillföra som inte aspartam, acesulfam K eller sukralos inte kan göra ?



Toxiskt verkar det OK. Det passerar genom tarmen opåverkat. Det som absorberas utsöndras relativt snabbt i urinen. Måste finnas ett säkert alternativ med syntetisk glykosid. Då slipper vi allt annat tjafs som finns i ett extrakt.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 18:51   #13
inter
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Gävle
Inlägg: 392
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Då kommer nästa fråga. Behöver vi ett nytt sötningsmedel.
Vad kan Stevia tillföra som inte aspartam, acesulfam K eller sukralos inte kan göra ?



Toxiskt verkar det OK. Det passerar genom tarmen opåverkat. Det som absorberas utsöndras relativt snabbt i urinen. Måste finnas ett säkert alternativ med syntetisk glykosid. Då slipper vi allt annat tjafs som finns i ett extrakt.
Rent etiskt skulle det kännas bättre för mig att använda ett växtextrakt som sötningsmedel än ett kemiskt framställt dito (utan att veta hur etisk odlingen av stevia är). Sen tycker jag inte att smaken av aspartam + acesulfam K är riktigt tillfredsställande vid bakning.
inter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 18:57   #14
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Behöver vi ett nytt sötningsmedel.
Behövs ens de vi har? Alla kom ju inte samtidigt utan har dykt upp ett efter ett så varför inte ytterligare ett att välja mellan?
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-05-06, 19:39   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 881
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Behövs ens de vi har? Alla kom ju inte samtidigt utan har dykt upp ett efter ett så varför inte ytterligare ett att välja mellan?
Klart att sötningsmedel behövs. Hur kul var det på 1970-talet för oss diabetiker. Citronvatten eller mineralvatten gör inget barn glad.


Sackarin och cyklamat har fått på pälsen tidigare. De var knappt tillåtna på 1970-talet. Nu är det renässans för sackarinet. Det har kommit starkt de sista åren.

Aspartam är inte stabilt vid upphettning och det faller sönder relativt lätt med tiden.

Sukralos är lite tveksamt m a p den långsamma nedbrytningen i naturen.

Vad som är bra eller dåligt, rent tekniskt, med acesulfam K vet jag faktiskt inte.


Vad kan Stevia tillföra ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)