Chili con carne
Detta recept på chili con carne är gott och förhoppningsvis lika nyttigt som det är mättande.
1 sats vita bönor:
4 dl vita bönor (cirka 300g)
1 lök skuren i klyftor
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
Täck de vita bönorna med vatten i minst 8 timmar. Häll av vattnet och häll över 1 lite kallt vatten. Lägg i löken, lagerbladet och vitlöksklyftorna. Låt koka i cirka 1½ timme.
Chili con carne
1 sats kokta vita bönor (se recept ovan)
400g nötfärs
4 hackade gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 finhackade chilifrukter
3 hackade paprikor
1 tärning köttbuljong
2 burkar krossade tomater (a 400g styck)
3 dl vatten
salt och peppar efter behov
Fräs nötfärsen i lite olja om du inte har nonstick-stekpanna (annars kan du skippa oljan också). Tillsätt löken och vitlöken. Blanda i chilin, buljongen och tomatkrosset. Låt blandningen puttra upp, späd eventuellt med vatten om det blir för torrt. Häll i de vita bönorna och låt alltihop koka upp i 5 minuter. Tillsätt paprikan sist och låt koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera rykande het med lantbröd och valfri grönsak.
|