Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-04-25, 22:30   #1
Maharadja
Registered User
 
Maharadjas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: LuleH
Inlägg: 142
Frysa mat? ångkoka?

En kort fråga bara. Försvinner näringsämnen när man fryser in mat? Och samma när man t.ex ångkokar grönsaker. Vet att lite näring försvinner då, men hur pass mycket egentligen? Obefintligt lite eller en rätt stor del?
Maharadja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-25, 22:51   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Beror på vilket näringsämne du talar om. Vissa är väldigt värmekänsliga, andra inte. Vissa blir t.o.m. mer tillgängliga efter uppvärmning, t.ex. blir upptaget av betakaroten betydligt bättre efter kokning.

Annars är just ångkokning det som anses bäst för att bibehålla värmekänsliga näringsämnen såsom C-vitamin, vissa B-vitaminer, järn etc.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-25, 22:54   #3
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...t=%E5ngkokning
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-29, 14:30   #4
CoolHandLuke
Registered User
 
CoolHandLukes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
Kan förtydliga lite att frysning i sig är stabilt när det gäller antioxidanter. Förlust på kanske några procent. De klarar sig bra under lång tid också. Problemet är, som vid köpta frysta grönsaker, när man förväller grönsaker innan frysning. Men det är priset man betalar för att få en jämnare kvalitet och undvika bakterier och andra ämnen som man inte vill ska vara aktiva.

När man skördar sina egna odlar-alster kan man naturligtvis välja att frysa utan förvällning. Har man intresset kan man dessutom prova lite traditionella konserveringsmetoder.
__________________
"The trouble with eating Italian food is that five or six days later you're hungry again." -George Miller
CoolHandLuke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-29, 15:04   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 824
Blanchering eller förkokning är till för att denaturera olika enzymer. Dels enzymer som ger brunfärgning av grönsaker, dels enzymer som verkligen bryter ned vitaminer som askorbinaser och tiaminaser. Genom att göra en förkokning bevaras en hel del vitaminer.


När vi själva fryser in färska grönsaker sker en cellsprängning pga vattenkristaller. När grönsakerna tinar så släpps enzymerna lösa och förstör grönsakerna mycket fort.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-30, 15:53   #6
CoolHandLuke
Registered User
 
CoolHandLukes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
När vi själva fryser in färska grönsaker sker en cellsprängning pga vattenkristaller. När grönsakerna tinar så släpps enzymerna lösa och förstör grönsakerna mycket fort.
Det är väl där själva förlusterna av infrysningen sker. Alltså bör man konsumera matvaran snabbt efter upptining. Men finns det något att vinna på olika upptiningsmetoder? Långsamtina i kylen eller snabbtina dirrekt i kastrullen?
__________________
"The trouble with eating Italian food is that five or six days later you're hungry again." -George Miller
CoolHandLuke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-30, 16:01   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 824
Långsam upptining i kyla är alltid bäst när det gäller att behålla vätskan i grönsakerna.

Hur det praktiskt blir på tallriken kan jag inte säga.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)