Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-02-28, 03:31   #1
PowPow
Registered User
 
PowPows avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 2 482
Question Mat på konserv

Min undran är hur mat påverkas av att konserveras på konservburk.
Det händer att jag sätter i mig en burk konserverade vita bönor i tomatsås som komplemment vid lunchen, om den inte mättar tillräckligt. Och jag har alltid sett det som just en bukfyllare utan någon egentlig näring.

Men sen slog det mig - det är ju faktiskt bönor! (no shit, Sherlock!)
Och bönor är ju relativt näringsrika. Så jag tog en titt på burken och fann följande:

Protein: 5,1
Fett: 1,2
Kolhydrater: 11,5

Inte helt fy skam. Men hur är kvaliteten på näringen egentligen? Rent intuitivt så tänker jag att konservburksmat och näringsrikhet inte riktigt går ihop.

Upplys mig, den som kan.
PowPow är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 05:33   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av PowPow Visa inlägg
Min undran är hur mat påverkas av att konserveras på konservburk.
Det händer att jag sätter i mig en burk konserverade vita bönor i tomatsås som komplemment vid lunchen, om den inte mättar tillräckligt. Och jag har alltid sett det som just en bukfyllare utan någon egentlig näring.

Men sen slog det mig - det är ju faktiskt bönor! (no shit, Sherlock!)
Och bönor är ju relativt näringsrika. Så jag tog en titt på burken och fann följande:

Protein: 5,1
Fett: 1,2
Kolhydrater: 11,5

Inte helt fy skam. Men hur är kvaliteten på näringen egentligen? Rent intuitivt så tänker jag att konservburksmat och näringsrikhet inte riktigt går ihop.

Upplys mig, den som kan.
Faktum är att konservmat är ganska underskattad näringsmässigt, just det att maten är konserverad gör ju att inte en massa syre kommer åt och kan bryta ner syrekänsliga näringsämnen, exempelvis är karotenhalten hög i konserverade grönsaker. Att sedan mycket konservmat är dålig näringsmässigt är ju p.g.a. det är dåliga råvaror i sej, men så är det ju med den mesta billiga maten så det är inte p.g.a. konserveringen i sej.

Bra råvaror i konserverad form skulle jag inte tro är ett dugg sämre än bra råvaror framme i disken där dom ligger och blir för gamla.

Om detta är fel lär Sverker rätta mej, det här är hans expertområde.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 07:23   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 833
Ja, du ska bara veta vad jag stoppa i en autoklav Eddie Vedder

Många av B-vitaminerna är värmekänsliga och tar stryk när konservburken kokas i autoklaven. Sedan får många grönsaker dålig färg i burken, färgämnena tar stryk.

Tittar vi i SLVs databas ser vi på morötter att de innehåller 0.02 mg thiamin per 100 g. Färsk morot innehåller 0.038 mg thiamin. Det betyder 40 - 50 % förlust vid kokningen. Förluster vid infrysning ( och förkokning ) brukar vara kring 25 - 30 %.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 07:30   #4
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Just vita bönor i tomatsås lär ju inte få så stora förluster jämfört med traditionell tillagning av samma rätt. Upptaget av lykopen från tomaterna lär öka pga tillagningen och mineralerna och fibrerna i bönorna finns kvar.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 17:57   #5
PowPow
Registered User
 
PowPows avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 2 482
Tack för svaren!

Påverkas kvaliteten på proteinet vid konserveringen?
Om det beror på produkten, så låt oss hålla det vid bönor.
PowPow är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 19:38   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 833
I bönor så ÖKAR kvaliten eftersom den rejäla värmebehandligen denaturerar trypsininhibitorerna.

När det gäller brunfärgning så är det mer beroende på de andra ingredienserna i burken. Alltså stoppar man inte ned ämnen som gynnar brunfärgning när man autoklaverar.


Du kan se konserver som bra proteinkällor
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-02-28, 20:22   #7
PowPow
Registered User
 
PowPows avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 2 482
Tack igen. Nu har jag fått en helt ny syn på konservburksmat
PowPow är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)