Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-10-25, 16:07   #1
Loke
Registered User
 
Lokes avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
Äppelmos

Hur länge håller äppelmos om man konserverar det genom att lägga det varmt i glasburkar och låta det kylas med locket på, och sedan förvarar det svalt i källaren? Jag tycker det är så opratiskt att frysa ner.
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
Loke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-25, 17:49   #2
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Har du socker i är min erfarenhet att det håller "hur länge som helst". Jag har plockat fram burkar märkta -92 från mor och fars förråd ett par gånger
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-25, 18:17   #3
Loke
Registered User
 
Lokes avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
Nice! Då ska jag tillverka äppelmos, synd bara att man inte har sparat en massa glasburkar genom åren...
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
Loke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-25, 21:31   #4
emmzan
SL-Kirurg
 
emmzans avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 10 830
Kör med röd melatin också som innehåller konserveringsmedel. Gör rent burkarna nogrannt och skölj med atamon innan du häller i moset också så det är optimala förhållanden. Låt svalna och paraffinera gärna också.

Äppelmos brukar ha en dum förmåga att mögla lätt tycker jag.
__________________
Cardiologer gör det underifrån
emmzan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-25, 21:41   #5
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Jo, jag frågade mor om hemligheten med årgångs-äpplemoset. Det var precis som Emmzan säger konserveringsmedel i, och "inte särskilt mycket socker".
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-25, 23:29   #6
Loke
Registered User
 
Lokes avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
Ok, tack så mycket. Min mamma var inne på linjen att bara ha i socker, men så trodde hon inte det gick att konservera äppelmoset utan att frysa, så det kanske hänger samman
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
Loke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-26, 11:30   #7
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
Tror det inte är någon bra ide att kyla ner det med locket på, kommer ta år och dar. Iallafall lång tid och det känns inte så optimalt för mig.
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-26, 12:24   #8
The_RobRoy
Living the good life
 
The_RobRoys avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Hongkong
Inlägg: 1 788
parafin är ju äckligt
__________________
Iron addict for life
The_RobRoy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-26, 14:39   #9
tuffe_viktor11
Registered User
 
tuffe_viktor11s avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 22
Jag kokade en jä_la massa äpplen för ett par dagar sedan. Gott mos!
Inte en gnutta socker i, utan endast mosade äpplen.
Brukar lägga det i fryspåsar och in i frysen i lagom stora mängder. Sedan är det bara att ta upp en påse och tina den i kylen.
Gör man lagom mängd så att det räcker max en vecka så är det inga problem med att det blir dåligt.
Samma sak med päron.
tuffe_viktor11 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-29, 10:13   #10
Loke
Registered User
 
Lokes avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
Idag åt jag äppelmos på gröten, jättegott!

Jag hade i röd melatin, atamon, citronsyra och socker. Sedan hällde jag på lite paraffin. I receptet stod det 500 g socker per kg mos, jag körde bara med 300 g på 1,5 kg mos och det blev tillräckligt sött ändå... Vissa människor gillar verkligen socker, verkar det som

Mamma sa att man skulle ha i askorbinsyra, men hittade inte det och tog citronsyra istället i hopp om att det skulle gå lika bra. Jag vet inte, det blev i alla fall väldigt syrligt mos. För övrigt ser jag på wikipedia att askorbinsyra och natriumbensonat skapar bensen, ett canserogent ämne. Så det kanske var bra att jag använde citronsyra istället, för nåt av konserveringsmedlena innehåller natriumbensonat.
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
Loke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-10-29, 21:25   #11
emmzan
SL-Kirurg
 
emmzans avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 10 830
Citat:
Ursprungligen postat av Loke
Idag åt jag äppelmos på gröten, jättegott!

Jag hade i röd melatin, atamon, citronsyra och socker. Sedan hällde jag på lite paraffin. I receptet stod det 500 g socker per kg mos, jag körde bara med 300 g på 1,5 kg mos och det blev tillräckligt sött ändå... Vissa människor gillar verkligen socker, verkar det som

Mamma sa att man skulle ha i askorbinsyra, men hittade inte det och tog citronsyra istället i hopp om att det skulle gå lika bra. Jag vet inte, det blev i alla fall väldigt syrligt mos. För övrigt ser jag på wikipedia att askorbinsyra och natriumbensonat skapar bensen, ett canserogent ämne. Så det kanske var bra att jag använde citronsyra istället, för nåt av konserveringsmedlena innehåller natriumbensonat.

På baksidan av förpackningen med röd melatin står vilka proportioner man behöver ha. Låter iaf som du kan få en sjujäkla konservering med både röd melatin och atamon.
__________________
Cardiologer gör det underifrån
emmzan är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)