Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-05-07, 04:36   #1
heljis
Registered User
 
heljiss avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Katrineholm
Inlägg: 306
Vitaminer i frysta grönsaker

Är det sant att vitaminerna i grönsaker försvinner när de fryses (och sedan tinas)?
Sanning eller myt...? Låter som en typisk myt
__________________
Mvh. Martin

Aldrig Vila!
heljis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-07, 06:02   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 843
Visst försvinner en del, 15 - 25 % kanske.

Alla frysta grönsaker är förkokta/blancherade. Det betyder att det kokas någon minut för att förstöra alla de enzymer i grönsaken som bryter och brunfärgar grönsaken.

Efter infrysningen står tiden stilla. Mycket lite händer vid -18 grader.
Nästa förlust sker när man tinar grönsakerna eller värmer på nytt. Ytterligare 10 - 20 % av vitaminerna försvinner då.
De vitaminer man refererar till är främst C-vitamin och folacin. Sedan kommer förluster av andra B-vitamin som thiamin och riboflavin.



Färskt är bäst men tänk på att det blir nästan samma förluster när du kokar grönsakerna hemma i köket.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-07, 17:58   #3
heljis
Registered User
 
heljiss avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Katrineholm
Inlägg: 306
Tack för ett bra svar!!!
__________________
Mvh. Martin

Aldrig Vila!
heljis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-08, 11:59   #4
Långeman
Registered User
 
Långemans avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 33
Det är ju samma som alla livsmedel som är frusna.. Upptining är det viktigaste, ser det allt för ofta att man slarvar med det o sen slänger den i micron eller i varmt vatten.. ( värst är det på restauranger, jag vet ) Sämre innehåll, smak och konsistens..
Långeman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-08, 19:09   #5
hasse36
Kolos egen språkpolis
 
hasse36s avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Inlägg: 2 154
Citat:
Ursprungligen postat av Långeman
Upptining är det viktigaste, ser det allt för ofta att man slarvar med det o sen slänger den i micron eller i varmt vatten.
Man lägger väl de frysta grönsakerna direkt i kokande vatten - ja, om man vill ha dem kokta förståss.
__________________
A man can't live by bread alone.
He needs something to spend them on.
hasse36 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-09, 11:32   #6
Lizzie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 650
Citat:
Ursprungligen postat av hasse36
Man lägger väl de frysta grönsakerna direkt i kokande vatten - ja, om man vill ha dem kokta förståss.
Jag har faktiskt slutat att koka grönsaker. Jag ångkokar dem istället, mycket godare och näringen finns kvar i grönsaken!
Lizzie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-05-09, 12:35   #7
heljis
Registered User
 
heljiss avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Katrineholm
Inlägg: 306
Citat:
Ursprungligen postat av Lizzie
Jag har faktiskt slutat att koka grönsaker. Jag ångkokar dem istället, mycket godare och näringen finns kvar i grönsaken!
Hur gör man då lite mer exakt?
__________________
Mvh. Martin

Aldrig Vila!
heljis är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)