Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-04-26, 18:52   #1
slicke
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: 24/7 hässleholm
Inlägg: 12
rekommendera ett bra bröd?

Någon som kan ge tips på riktigt nyttigt och gott bröd? Sen undrar ja om det finns någon länk eller info nånstans där man kan se hur mkt protein köttet eller fisken jag äter innehåller?
slicke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 18:54   #2
WHITEFOLKS
Registered User
 
WHITEFOLKSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 4 745
www.slv.se/ldb funkar för näringsinfo om matvaror. Smaken är som baken angående brödet
WHITEFOLKS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 18:58   #3
agahowa22
Adenosintrifosfat
 
agahowa22s avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 149
polar extreme lr axa balnasbröd yougurt är bra tycker jag

du kan ju alltid ladda ner exelprogammet på länken nedan

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...ad.php?t=27177

lr gå in här å söka hur mcyket de inehåller

http://www.slv.se/templates/LDB_Search____6242.aspx
agahowa22 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 19:35   #4
Mccartney
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2004
Inlägg: 1 423
Jag kör med Lockarps fina
Mccartney är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 19:38   #5
gf_
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 89
Letar efter ett bröd bakat på dinkel eller havre och inte vete i det, finns det något sådant bröd att köpa?
gf_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 21:30   #6
skeletron
Registered User
 
skeletrons avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 831
Polarkraft extrem?
__________________
Lyssna på min podcast "Andra kammaren"

En podcast om politik och nyheter
skeletron är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-26, 22:26   #7
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Ursprungligen postat av gf_
Letar efter ett bröd bakat på dinkel eller havre och inte vete i det, finns det något sådant bröd att köpa?
Varför duger inte råg?

Jag skulle också vilja ha ett schysst havrebröd, men det verkar ju inte finnas. Kanske inte går så bra att baka på enbart havre och mestadels vetemjöl o lite havre blir ju ingen gladare av.
Är verkligen dinkelmjöl så mycket bättre än vete? Råg borde väl vara bättre?


Annars är väl gott o nyttigt inte samma sak . Gamla polarkraft råg/lingon/äpple är gott och halvnyttigt, skovmand, rallarhalvor o liknande är väl nyttigt men det är ju inte direkt världens godaste, havregrynsgröt är väl godare
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 05:40   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Citat:
Ursprungligen postat av aliquis
Råg borde väl vara bättre?
Ja.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 08:57   #9
Lizzie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 650
Jag handlar mitt bröd oftast på ett bageri, danskt rågbröd utan vare sig vetemjöl, socker eller några konserveringsmedel i. Gott! Annars har det ju kommit jättemycket nytt & bra bröd ute i affärerna - det är bara till att lära sig läsa på innehållsförteckningen.
Lizzie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 09:02   #10
GymTT
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2004
Inlägg: 9 184
Polarkraft Extrem äger! Äter runt en påse om dagen
GymTT är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 11:01   #11
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Ursprungligen postat av GymTT
Polarkraft Extrem äger! Äter runt en påse om dagen
Jag åt motsvarande 2/3s påse men tarmen mår bättre utan.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 12:39   #12
Mac
Registered User
 
Macs avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Värnamo
Inlägg: 877
PolarExtrem är jättegott....men brödet blir dyrt i längden!
Mac är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 12:53   #13
Djens
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 62
Testade Axa sport idag, innehållsmässigt ser brödet finfint ut!
Dock så äre inte lika gott som polar extrem, men billigare!
Med mkt råg, fett och dessutom linfrön i kan jag tänka mig att det har ett lågt GI värde, kul med omega3 i oxå

Ingredienser: Sportbröd med Omega 3 vikt 330 g. Rågmjöl*, surdeg av råg*, vatten, vetemjöl, rågkärnor*, sirap, linfrö, sesamfrö, vetegluten, malt, jäst, salt, ättika, linfröolja, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra) *Fullkorn 43% av färskvikten, motsvarande 56% av torrvikten

Näringsvärde:
Genomsnittliga värden för 100 g
Energivärde 1000 kJ
Energivärde 240 kcal
Protein 9 g
Kolhydrat 38 g
- varav sockerarter 7,5 g
Fett 5,5 g
- varav mättat fett 0,6 g
- varav Omega3 fett 0,8 g
Kostfiber 8 g
Natrium 0,5 g
Tiamin 0,21 mg
Folacin 59 µg
Fosfor 190 mg
Magnesium 71 mg
Djens är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-27, 15:31   #14
gf_
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 89
Köpte ett gott nygräddat Dinkel bröd idag på Konsum. Vet inte om det är sådär jätte nyttigt men gott var det iaf!
gf_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-29, 00:09   #15
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 498
Citat:
Ursprungligen postat av slicke
Någon som kan ge tips på riktigt nyttigt och gott bröd? Sen undrar ja om det finns någon länk eller info nånstans där man kan se hur mkt protein köttet eller fisken jag äter innehåller?
Yngves Pumpernickel



ZMA är ett kosttillskott som innehåller mineralerna Zink och Magnesium, vilka anses extra viktiga för idrottare att täcka upp. Läs här, hur du kan baka ett bröd med 219 resp. 300% mer Zink och Magnesium än i formfranska.

Detta recept räcker till 4 st 500 g's bröd.

Först och främst behöver du surdegskultur, känner du ingen finne, skåning, dansk eller tysk, får du starta upp din kultur själv. Ta 6 dl fingervarmt vatten och rör därefter ner 3 dl grovt rågmjöl och 6 dl fint rågmjöl (obs. ej rågsikt). Täck över och låt stå i rumstemperatur 3 - 4 dygn + att du måste röra igenom blandningen 1 gång varje dygn, annars möglar ytan, därefter fryser du in 14 st 75g's portioner i 1 liters fryspåsar. Knyt igen påsarna, du klipper nämligen bara av ett bottenhörn och spritsar ut innehållet, när du skall använda dem.

Blötlägg 1,5 dl hela rågkärnor (hälsokosten) i 1/2 l vatten, ställ i kyl. Lös upp 75g surdeg i 4 dl vatten. Tillsätt 1,5 dl grovt rågmjöl och 3 dl fint rågmjöl (grovt och fint rågmjöl är bägge 100% fullkorn, men har olika bakningsegenskaper. Fint rågmjöl är alltså inte detsamma som rågsikt). Täck över med en assiett eller dyligt. Låt blötläggning och surdeg verka 1 dygn.

Skölj rågkärnorna och koka dem i 1l vatten med 1 tsk salt tills alla rågkärnor mjuknat (ca 5 minuter), häll upp i sil och spola av med kallt vatten och låt rinna av. Lös upp 1 1/2 tsk salt, 12,5g jäst och hela surdegen i nu nämd ordning i 4 dl vatten och rör ner rågkärnorna, 7 dl grovt rågmjöl och 7 dl fint rågmjöl. Låt jäsa 3 timmar. Knåda därefter in ca 6,5 dl fint rågmjöl under 15 minuter. När du knådat färdigt, så ska degen ha ganska låg klibbighet, men inte släppa helt. Råg är ett klibbigt sädesslag, så släpper det helt har du knådat in för mycket mjöl.

Sätt ugnen på 175 grader och sätt in gallret, ca 5-7cm från botten. Smörj brödformar (1,5 l's) med måttligt med olivolja. Gör två degkorvar lika långa som formarna och lägg dem i formarna, tryck inte på degen, för då blir brödet inte bra. Låt jäsa drygt 30 minuter under duk.

Ställ formarna på diagonalen i ugnen och grädda ca 74 minuter. Ta ut dem och banka formarnas undersida mot t.ex. en skärbräda, så att bröden släpper. Lägg bröden på rygg, invirade i en bakduk och låt svalna. Diska ur formarna, så fort de är hanterbara, så är det betydligt lättare att diska dem, än om du väntar en timme eller så.

Varför är det bra att äta mycket pumpernickel, istället för vanligt bröd?

1. Surdegen och de hela rågkärnorna, gör att brödet smälts långsammare, vilket är bra för att hålla blodsockernivån på en jämn och stabil nivå.(lågt GI)

2. 100% fullkornsbröd innehåller betydligt mer fibrer och mineraler än vitt bröd, men fibrerna gör att brödet blir kompakt och fytinsyra ett ämne i klit binder upp mineralerna, så man får svårt att tillgodogöra sig dem. Surdeg löser bägge dessa nackdelar. Surdegen mjukar upp fibrerna, utan att förstöra deras hälsoeffekter och aktiverar enzymet fytas, vilket bryter ner fytinsyran, så man kan tillgodogöra sig mineralerna fullt ut.


Näringsvärden per hg för pumpernickel:

Energi 850 kJ
Energi 203 kcal
Protein 5,4g
Fett 1,6g
Kolhydrat 41,1g
Fiber 9,9g


Pris

3:37 kr/500g resp. 0:79 kr/MJ
Motsvarande för butiksköpt är 14:90 kr/500g resp 3:51 kr/MJ


Viktiga skillnader mellan Pumpernickel och långfranska.

Glykemiskt Index (GI) 68 mot 100. (Lågt värde är bättre)
Fibrer 11,6 g/MJ mot 3,0 g/MJ (Högt värde är bättre)
Folsyra 64µg/MJ mot 34µg/MJ (ett vitamin)
Kalium 623 mg/MJ mot 130 mg/MJ (mineralämne)
Kalcium 91 mg/MJ mot 26 mg/MJ (mineralämne)
Fosfor 234 mg/MJ mot 107 mg/MJ (mineralämne)
Magnesium 88 mg/MJ mot 22 mg/MJ (mineralämne)
Järn 5,18 mg/MJ mot 0,85 mg/MJ (mineralämne)
Zink 2,71 mg/MJ mot 0,85 mg/MJ (mineralämne)

MJ = Mega Joule = 239 kcal
µg = miljondels gram.


Man hör ofta kosttillskottförespråkare, prata om hur utarmade jordarna är och att vi därför får i oss för lite mineraler, samtidigt glömmer de, att den största orsaken till mineralbrist, är all raffinerad mat vi äter, t.ex. oljor, smör, magariner, socker, vitt mjöl, vit pasta och polerat ris. Som du nu sett finns det stora vinster med att börja äta mer pumpernickel. Tillsammans med ett rikligt intag av frukt och grönt (ca 5-6 hg per dag) får man de mineraler man behöver. (Möjligtvis med undantag för järn, hos fertila kvinnor med extra hög omsättning av järn.)



Yngve
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)