Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-04-15, 10:46   #1
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Glykogen i döda kossor

Ponera detta exempel:
Kossan Mu har för tillfället välfyllda glykogendepåer.
Mu blir slaktad.
Mu hamnar i din stekpanna.

Fråga: Vart tog glykogenet vägen?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av jewzie
Tycker fortfarande att mat som innehåller mycket GI är ganska nytt. Speciellt sånt som dem märker med [18% fibrer!].
DFL - Disco For Life
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 10:52   #2
Muaytudd
Registered User
 
Muaytudds avatar
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Söder om söder, Skurup
Inlägg: 1 189
Citat:
Ursprungligen postat av Jakobbus
Ponera detta exempel:
Kossan Mu har för tillfället välfyllda glykogendepåer.
Mu blir slaktad.
Mu hamnar i din stekpanna.

Fråga: Vart tog glykogenet vägen?

Fluger inte mu till himmelen?
Muaytudd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 10:58   #3
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Citat:
Ursprungligen postat av Muaytudd
Fluger inte mu till himmelen?
Nej.
Citat:
Ursprungligen postat av Jakobbus
Mu hamnar i din stekpanna.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av jewzie
Tycker fortfarande att mat som innehåller mycket GI är ganska nytt. Speciellt sånt som dem märker med [18% fibrer!].
DFL - Disco For Life
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 12:18   #4
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
En del av det kanske försvann med blodet?
(och diverse annan vätska, vad det nu kan vara)
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 13:49   #5
Styx
Registered User
 
Styxs avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Tror glykogenet bryts ned till laktat (mjölksyra) efter slakten,
men lita på att Sverker snart ger ett komplett svar.
__________________
"Tillväxthormonnivån kan tiodubblas under en halvtimme efter en cigarett"
Styx är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 16:42   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 837
Även om kon dör och hjärtat stannar dör inte muskeln

Det kommer inget blod så därför kommer det heller inget syre till kossans muskler och muskeln får köra anaerobt till den blir helt försurad av mjölksyra.
Muskeln uppfattar alltså inte att den är död utan den fortsätter och köra sin ämnesomsättning tills mjölksyran sätter stopp.


Nu är kosser mer den lugna typen av djur och kör sin ämnesmsättning mest på fett. Den behöver inte så mycket glykogen för att vandra runt och beta gräs så kossan har från början väldigt lite glykogen i musklerna också.
Grisen som har en ämnesomsättning som våran har mer glykogen och köttet blir alltså surare hos grisen pga mjölksyra.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-15, 17:36   #7
Lizard
Registered User
 
Lizards avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 1 643
Jag vill ge en eloge både till den underfundiga frågan och det klargörande svaret.

Lizard
__________________
Facts are meaningless - they can be used to prove anything!
Homer Simpson
Lizard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-16, 21:03   #8
Lizzie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 650
...Om glykogenet stannar i kossans/grisens muskler, sen hamnar den på tallriken och vi käkar upp det...räknas då den 'köttbiten' som protein eller som kolhydrat??... Nu är tankeverksamheten igång på högvarv!!
Lizzie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-17, 00:13   #9
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Citat:
Ursprungligen postat av Lizzie
...Om glykogenet stannar i kossans/grisens muskler, sen hamnar den på tallriken och vi käkar upp det...räknas då den 'köttbiten' som protein eller som kolhydrat??... Nu är tankeverksamheten igång på högvarv!!
Men den stannade ju inte, utan muskeln fortsatte ju förbränna trots att kon var död.
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-17, 02:15   #10
Loke
Registered User
 
Lokes avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
Citat:
Ursprungligen postat av Mental
Men den stannade ju inte, utan muskeln fortsatte ju förbränna trots att kon var död.
Men om man äter köttet direkt efter att djuret har dödats?
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
Loke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-17, 06:27   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 837
Det är kolhydrat.

Glykogenet bryts ned i tarmarna av samma amylaser som också tar hand om stärkelsen.

Kött innehåller alltid lite glykogen. Mest glykogen finns i alldeles färskt kött, sedan avtar det.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)