Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
höstlov?
Då får du väl vänta länge eller?
|
Hahaha, det märks att jag skrivit prov i historia på fm, hjärnan hänger inte med riktigt i tidsförflyttningarna

. Självklart menar jag SPORTlovet, som vi sthlm:are har vecka 9.
Nåja, här kommer fullständigt recept:
Recept på grundsurdeg:
25 g jäst
3 dl vatten
3 + 1 dl grovt rågmjöl
Danskt rågbröd: [Två limpor]
3 dl krossad råg
1 dl hela linfrön
1 l vatten
1 msk salt
2 dl hela solroskärnor
1 dl brödsirap
25 g jäst
1 st grundsurdeg
14 dl fint eller grovt rågmjöl (cirka 770 g)
Gör så här:
Det här är en förenklad variant av surdegsbröd, där jäst tillsätts från början. Det går lite fortare och resultatet säkrare än om du gör en spontant startad surdeg med bara rågmjöl och vatten.
Grundsurdeg
Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37º och häll det över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt mjölet och rör om. Täck med folie. Låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Mata surdegen med ytterligare 1 dl rågmjöl och låt stå 1-2 dygn innan det är dags att baka. Ta av 1/2 dl surdeg till nästa gång du ska baka. Förvara grundsurdegen i burk med lock i kylen.
Danskt rågbröd
1. Koka upp krossad råg och linfrön i vatten och salt. Koka på svag värme ca 15 minuter. Häll i solrosfröna och sirapen. Häll över i en bunke eller köksmaskin. Låt svalna till 37º. Det tar ca 2 timmar.
2. Smula ner jästen i blandningen. Rör tills den löser sig. Ta av ca 1/2 dl och tillsätt grundsurdegen och det mesta av rågmjölet. Arbeta till en mjuk men ganska fast deg, men den är fortfarande kladdig. I köksmaskin ska man inte arbeta den för länge då blir den bara mer kladdig.
3. Låt jäsa ca 1 timme.
4. Smörj två 1 1/2 liters-formar väl med smör. Häll över degen i formarna och jämna till ytan. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 250º. Ställ in bröden på nedersta falsen och grädda 15 min, sänk temperaturen till 175º och grädda ytterligare 1 timme och 10-15 minuter. Ta ut och stjälp upp bröden. Linda in dem i handdukar och låt mogna till nästa dag.
//Kristin