Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-02-18, 21:58   #1
wintersnowdrift
special snowflake
 
wintersnowdrifts avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Obygden
Inlägg: 3 172
Bra bröd?

Tvekade mellan att lägga denna tråd här eller under recept, om den nu hamnade fel så får väl någon söt moderator flytta den.

Tänkte försöka mig på att baka detta surdegsbröd så snart jag får höstlov och har lite tid över, undrar bara om någon skulle vilja kommentera det näringsmässigt? Min farmor brukar baka det och jag kan garantera att det är GOTT, så om någon vill ha beskrivning för utbak osv. kan jag infoga det .

Recept på grundsurdeg:

25 g jäst
3 dl vatten
3 + 1 dl grovt rågmjöl

Danskt rågbröd: [Två limpor]

3 dl krossad råg
1 dl hela linfrön
1 l vatten
1 msk salt
2 dl hela solroskärnor
1 dl brödsirap
25 g jäst
1 st grundsurdeg
14 dl fint eller grovt rågmjöl (cirka 770 g)

//Kristin
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Studien kanske bör utökas till en hel hög äpplen under soffan som tas ut under olika stadier av föruttnelsen/förtorkningen. Även wintersnowdrifts lukt och städförmåga kanske bör undersökas med kontrollgrupper.
Brevis esse laboro, obscurus fio
wintersnowdrift är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-18, 22:02   #2
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Citat:
Ursprungligen postat av wintersnowdrift
så om någon vill ha beskrivning för utbak osv. kan jag infoga det .
Jättegärna, ser gott ut.
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-18, 22:11   #3
Cilia
Kolos egen surtant
 
Cilias avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
Citat:
Ursprungligen postat av wintersnowdrift
Tänkte försöka mig på att baka detta surdegsbröd så snart jag får höstlov och har lite tid över,
höstlov?
Då får du väl vänta länge eller?
Cilia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-18, 22:15   #4
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Talking

Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
höstlov?
Då får du väl vänta länge eller?
Surdegen ska väl stå ett tag i kylen kanske, gäller att börja i tid.
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-19, 12:37   #5
wintersnowdrift
special snowflake
 
wintersnowdrifts avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Obygden
Inlägg: 3 172
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
höstlov?
Då får du väl vänta länge eller?
Hahaha, det märks att jag skrivit prov i historia på fm, hjärnan hänger inte med riktigt i tidsförflyttningarna . Självklart menar jag SPORTlovet, som vi sthlm:are har vecka 9.

Nåja, här kommer fullständigt recept:

Recept på grundsurdeg:

25 g jäst
3 dl vatten
3 + 1 dl grovt rågmjöl

Danskt rågbröd: [Två limpor]

3 dl krossad råg
1 dl hela linfrön
1 l vatten
1 msk salt
2 dl hela solroskärnor
1 dl brödsirap
25 g jäst
1 st grundsurdeg
14 dl fint eller grovt rågmjöl (cirka 770 g)

Gör så här:

Det här är en förenklad variant av surdegsbröd, där jäst tillsätts från början. Det går lite fortare och resultatet säkrare än om du gör en spontant startad surdeg med bara rågmjöl och vatten.

Grundsurdeg

Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37º och häll det över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt mjölet och rör om. Täck med folie. Låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Mata surdegen med ytterligare 1 dl rågmjöl och låt stå 1-2 dygn innan det är dags att baka. Ta av 1/2 dl surdeg till nästa gång du ska baka. Förvara grundsurdegen i burk med lock i kylen.

Danskt rågbröd

1. Koka upp krossad råg och linfrön i vatten och salt. Koka på svag värme ca 15 minuter. Häll i solrosfröna och sirapen. Häll över i en bunke eller köksmaskin. Låt svalna till 37º. Det tar ca 2 timmar.

2. Smula ner jästen i blandningen. Rör tills den löser sig. Ta av ca 1/2 dl och tillsätt grundsurdegen och det mesta av rågmjölet. Arbeta till en mjuk men ganska fast deg, men den är fortfarande kladdig. I köksmaskin ska man inte arbeta den för länge då blir den bara mer kladdig.

3. Låt jäsa ca 1 timme.

4. Smörj två 1 1/2 liters-formar väl med smör. Häll över degen i formarna och jämna till ytan. Låt jäsa under duk ca 1 timme.

5. Sätt ugnen på 250º. Ställ in bröden på nedersta falsen och grädda 15 min, sänk temperaturen till 175º och grädda ytterligare 1 timme och 10-15 minuter. Ta ut och stjälp upp bröden. Linda in dem i handdukar och låt mogna till nästa dag.

//Kristin
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Studien kanske bör utökas till en hel hög äpplen under soffan som tas ut under olika stadier av föruttnelsen/förtorkningen. Även wintersnowdrifts lukt och städförmåga kanske bör undersökas med kontrollgrupper.
Brevis esse laboro, obscurus fio
wintersnowdrift är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-19, 12:45   #6
Zakath
Ich bin Bananatastic!
 
Zakaths avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 8 334
Här har man precis haft sitt sportlov

Är det inte jobbigt när påsklovet kommer nästan direkt efter?
Zakath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-20, 10:40   #7
wintersnowdrift
special snowflake
 
wintersnowdrifts avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Obygden
Inlägg: 3 172
Citat:
Ursprungligen postat av Zakath
Här har man precis haft sitt sportlov

Är det inte jobbigt när påsklovet kommer nästan direkt efter?
Vi har 3 veckor mellan sport- och påsklov i år, och det kan man väl tycka är lite tight. Men å andra sidan, man tackar ju inte nej till ett lov direkt . Så enda nackdelen som jag ser det är att man måste uthärda hela april utan lovdagar - jaja, har man överlevt januari/februari så klarar man nog april också .

//Kristin - som strax ska ut och åka längdskidor *yippie*
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Studien kanske bör utökas till en hel hög äpplen under soffan som tas ut under olika stadier av föruttnelsen/förtorkningen. Även wintersnowdrifts lukt och städförmåga kanske bör undersökas med kontrollgrupper.
Brevis esse laboro, obscurus fio
wintersnowdrift är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)