2004-08-16, 22:03
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
|
Råris eller Fullkorsnris?Vad är skillnaden och vilket är bäst?
1.Vad är skillnaden mellan Råris och Fullkornsris?
2.Vad är detta så kallade "Brown Rice" som alla i USA använder? Är det fullkornsris lr Råris?
Tack på förhand
|
|
|
2004-08-17, 06:38
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
|
Råris är bara helt obehandlat, förutom att det yttersta, oätliga skalet har tagits bort, och den hinna där vitaminerna och mineralerna återfinns fortfarande finns kvar. Fullkornsris är råris, som har genomgått en behandling för att få ner koktiden, men utan att signifikanta näringsämnen har gått förlorade.
Råris är brown rice.
Leta efter beteckningen "Parboiled" på riset, om du vill ha lägsta möjliga GI. Parboiled finns som råris, fullkornsris, långkornigt, osv.
|
|
|
2004-08-17, 08:56
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Råris är bara helt obehandlat, förutom att det yttersta, oätliga skalet har tagits bort, och den hinna där vitaminerna och mineralerna återfinns fortfarande finns kvar. Fullkornsris är råris, som har genomgått en behandling för att få ner koktiden, men utan att signifikanta näringsämnen har gått förlorade.
Råris är brown rice.
Leta efter beteckningen "Parboiled" på riset, om du vill ha lägsta möjliga GI. Parboiled finns som råris, fullkornsris, långkornigt, osv.
|
Ok Grub! tack för svaret. Men är skillnaden på dessa två väldigt liten?
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.
Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.
|
|
|
2004-08-17, 08:59
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
|
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.
Precis. Aningen.
Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.
Det varierar också från sort till sort, men runt 40 minuter.
Frebaco är mitt favoritris.
Lågt GI, den bruna vitaminrika silverhinnan kvar, endast 10 minuters koktid, och framför allt: godast.
Även om jag är rätt less på ris i allmänhet.
|
|
|
2004-08-17, 14:34
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.
Precis. Aningen.
Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.
Det varierar också från sort till sort, men runt 40 minuter.
Frebaco är mitt favoritris.
Lågt GI, den bruna vitaminrika silverhinnan kvar, endast 10 minuters koktid, och framför allt: godast.
Även om jag är rätt less på ris i allmänhet.
|
ok Grub. Hur kan det bara vara 10 minuters koktid?? Fullkornsriset hade ju som sagt 20-25 min koktid
Vrt finns detta frebacco ris? Väslorterad ICA affär lr?
|
|
|
2004-08-17, 14:36
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
|
Citat:
Ursprungligen postat av Overload
ok Grub. Hur kan det bara vara 10 minuters koktid?? Fullkornsriset hade ju som sagt 20-25 min koktid
Vrt finns detta frebacco ris? Väslorterad ICA affär lr?
|
Parboiled har alltid förkortad koktid. En slags förkokningsprocess, utan att näringsämnen går till spillo.
Frebaco finns på ICA, COOP och Vivo i alla fall.
|
|
|
2004-08-17, 14:37
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Parboiled har alltid förkortad koktid. En slags förkokningsprocess, utan att näringsämnen går till spillo.
Frebaco finns på ICA, COOP och Vivo i alla fall.
|
tackar tackar
|
|
|
2004-08-30, 16:35
|
#8
|
Banned
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 2 596
|
Frebacos råris har högt Gi!
|
|
|
2004-08-30, 17:18
|
#9
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
|
Citat:
Ursprungligen postat av Myten
Frebacos råris har högt Gi!
|
Nej, det har det inte. Vad har du fått det från?
|
|
|
2004-08-30, 19:10
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 5 044
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Nej, det har det inte. Vad har du fått det från?
|
Hehe, jag tror det är en MYT, eller vad säger du Myten??
|
|
|
2004-08-31, 13:06
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 40
|
Frebacos råris har enl. F Paulun högt GI.
|
|
|
2004-08-31, 13:28
|
#12
|
Curl til you hurl!
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
|
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Frebacos råris har enl. F Paulun högt GI.
|
Enl. Pauluns GI-tabeller så ligger råris på ca. 80 i GI.
Var nämner han egentligen Frebaco specifikt?
|
|
|
2004-08-31, 13:43
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 40
|
Citat:
Ursprungligen postat av Pez
Enl. Pauluns GI-tabeller så ligger råris på ca. 80 i GI.
Var nämner han egentligen Frebaco specifikt?
|
Av någon anledning så minns jag att han dömde ut just det riset, då
han och en av deltagarna, var och handlade mat i förra omgången
av TV-programmet Toppform. Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
|
|
|
2004-08-31, 13:48
|
#14
|
Curl til you hurl!
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
|
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Av någon anledning så minns jag att han dömde ut just det riset, då
han och en av deltagarna, var och handlade mat i förra omgången
av TV-programmet Toppform. Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
|
Nåja... mycket av Pauluns inkomster består ju i att hålla folks "rädsla" för högt GI uppeldat.. det är sällan han ger praktiska exempel på hur folk ska få i sig kolhydrater i vardagen. Folk är rädda för vanlig pasta, ris och potatis men mumsar nöjt i sig Kellogs special K flingor till frukost.. lite paradoxalt i mina ögon.
|
|
|
2004-08-31, 13:49
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
|
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
|
Det är just det som sänker GI:t; hela parboiledmetoden. Den både förkortar koktiden och sänker GI:t.
Och Pauluns GI-tabeller kryllar av rena felaktigheter om man jämför med Brand-Millers senaste (ännu opublicerade) studier.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:00.
|
    
|