Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-08-16, 22:03   #1
Overload
Registered User
 
Overloads avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
Råris eller Fullkorsnris?Vad är skillnaden och vilket är bäst?

1.Vad är skillnaden mellan Råris och Fullkornsris?

2.Vad är detta så kallade "Brown Rice" som alla i USA använder? Är det fullkornsris lr Råris?

Tack på förhand
Overload är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 06:38   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
Råris är bara helt obehandlat, förutom att det yttersta, oätliga skalet har tagits bort, och den hinna där vitaminerna och mineralerna återfinns fortfarande finns kvar. Fullkornsris är råris, som har genomgått en behandling för att få ner koktiden, men utan att signifikanta näringsämnen har gått förlorade.

Råris är brown rice.

Leta efter beteckningen "Parboiled" på riset, om du vill ha lägsta möjliga GI. Parboiled finns som råris, fullkornsris, långkornigt, osv.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 08:56   #3
Overload
Registered User
 
Overloads avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Råris är bara helt obehandlat, förutom att det yttersta, oätliga skalet har tagits bort, och den hinna där vitaminerna och mineralerna återfinns fortfarande finns kvar. Fullkornsris är råris, som har genomgått en behandling för att få ner koktiden, men utan att signifikanta näringsämnen har gått förlorade.

Råris är brown rice.

Leta efter beteckningen "Parboiled" på riset, om du vill ha lägsta möjliga GI. Parboiled finns som råris, fullkornsris, långkornigt, osv.
Ok Grub! tack för svaret. Men är skillnaden på dessa två väldigt liten?
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.

Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.
Overload är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 08:59   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.

Precis. Aningen.

Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.

Det varierar också från sort till sort, men runt 40 minuter.

Frebaco är mitt favoritris.



Lågt GI, den bruna vitaminrika silverhinnan kvar, endast 10 minuters koktid, och framför allt: godast.

Även om jag är rätt less på ris i allmänhet.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 14:34   #5
Overload
Registered User
 
Overloads avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det verkar ju som att råris är aningen bättre och innehåller mer vitaminer och mineraler.

Precis. Aningen.

Hur lång är koktiden på Råris? På fullkornsriset jag har använt är det ca 20-25 minuter.

Det varierar också från sort till sort, men runt 40 minuter.

Frebaco är mitt favoritris.



Lågt GI, den bruna vitaminrika silverhinnan kvar, endast 10 minuters koktid, och framför allt: godast.

Även om jag är rätt less på ris i allmänhet.
ok Grub. Hur kan det bara vara 10 minuters koktid?? Fullkornsriset hade ju som sagt 20-25 min koktid

Vrt finns detta frebacco ris? Väslorterad ICA affär lr?
Overload är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 14:36   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
Citat:
Ursprungligen postat av Overload
ok Grub. Hur kan det bara vara 10 minuters koktid?? Fullkornsriset hade ju som sagt 20-25 min koktid

Vrt finns detta frebacco ris? Väslorterad ICA affär lr?
Parboiled har alltid förkortad koktid. En slags förkokningsprocess, utan att näringsämnen går till spillo.

Frebaco finns på ICA, COOP och Vivo i alla fall.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-17, 14:37   #7
Overload
Registered User
 
Overloads avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Karlstad
Inlägg: 274
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Parboiled har alltid förkortad koktid. En slags förkokningsprocess, utan att näringsämnen går till spillo.

Frebaco finns på ICA, COOP och Vivo i alla fall.
tackar tackar
Overload är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-30, 16:35   #8
Myten
Banned
 
Mytens avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 2 596
Frebacos råris har högt Gi!
Myten är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-30, 17:18   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
Citat:
Ursprungligen postat av Myten
Frebacos råris har högt Gi!
Nej, det har det inte. Vad har du fått det från?
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-30, 19:10   #10
HenrY
Registered User
 
HenrYs avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 5 044
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Nej, det har det inte. Vad har du fått det från?
Hehe, jag tror det är en MYT, eller vad säger du Myten??
HenrY är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-31, 13:06   #11
Thin Lizzy
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 40
Frebacos råris har enl. F Paulun högt GI.
Thin Lizzy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-31, 13:28   #12
Pez
Curl til you hurl!
 
Pezs avatar
 
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Frebacos råris har enl. F Paulun högt GI.
Enl. Pauluns GI-tabeller så ligger råris på ca. 80 i GI.
Var nämner han egentligen Frebaco specifikt?
Pez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-31, 13:43   #13
Thin Lizzy
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 40
Citat:
Ursprungligen postat av Pez
Enl. Pauluns GI-tabeller så ligger råris på ca. 80 i GI.
Var nämner han egentligen Frebaco specifikt?
Av någon anledning så minns jag att han dömde ut just det riset, då
han och en av deltagarna, var och handlade mat i förra omgången
av TV-programmet Toppform. Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
Thin Lizzy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-31, 13:48   #14
Pez
Curl til you hurl!
 
Pezs avatar
 
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Av någon anledning så minns jag att han dömde ut just det riset, då
han och en av deltagarna, var och handlade mat i förra omgången
av TV-programmet Toppform. Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
Nåja... mycket av Pauluns inkomster består ju i att hålla folks "rädsla" för högt GI uppeldat.. det är sällan han ger praktiska exempel på hur folk ska få i sig kolhydrater i vardagen. Folk är rädda för vanlig pasta, ris och potatis men mumsar nöjt i sig Kellogs special K flingor till frukost.. lite paradoxalt i mina ögon.
Pez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-08-31, 13:49   #15
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 415
Citat:
Ursprungligen postat av Thin Lizzy
Han menade att det var behandlat för att få
ner koktiden och därför hade det högt GI.
Någon exakt siffra nämdes förstås inte.
Det är just det som sänker GI:t; hela parboiledmetoden. Den både förkortar koktiden och sänker GI:t.

Och Pauluns GI-tabeller kryllar av rena felaktigheter om man jämför med Brand-Millers senaste (ännu opublicerade) studier.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)