2010-07-24, 15:13
|
#1
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Salt och cancer
Citat:
Besides cardiovascular disease, a high salt intake causes other adverse health effects, i.e., gastric and some other cancers, obesity (risk factor for many cancer sites), Meniere's disease, worsening of renal disease, triggering an asthma attack, osteoporosis, exacerbation of fluid retention, renal calculi, etc. Diets containing high amounts of food preserved by salting and pickling are associated with an increased risk of cancers of the stomach, nose and throat. Because gastric cancer is still the most common cancer in some countries (especially in Japan), its prevention is one of the most important aspects of cancer control strategy. Observations among Japanese immigrants in the U.S.A. and Brazil based on the geographic differences, the trend in cancer incidence with time, and change in the incidence patterns indicate that gastric cancer is closely associated with dietary factors such as the intake of salt and salted food. The findings of many epidemiological studies suggest that high dietary salt intake is a significant risk factor for gastric cancer and this association was found to be strong in the presence of Helicobacter (H.) pylori infection with atrophic gastritis. A high-salt intake strips the lining of the stomach and may make infection with H. pylori more likely or may exacerbate the infection. Salting, pickling and smoking are traditionally popular ways of preparing food in Japan and some parts of Asia. In addition to salt intake, cigarette smoking and low consumption of fruit and vegetables increase the risk of stomach cancer. However, it is not known whether it is specifically the salt in these foods or a combination of salt and other chemicals that can cause cancer. One study identified a mutagen in nitrite-treated Japanese salted fish, and chemical structure of this mutagen suggests that it is derived from methionine and that salt and nitrite are precursors for its formation. Working under conditions of heat stress greatly increased the workers' salt excretion through perspiration. Workers exposed to heat stress consumed as much as 13-38 g salt daily. As salt strongly enhances and promotes chemical gastric carcinogenesis and H. pylori infection in both humans and animals, there is an association between work, salt intake, and development of stomach cancer. Reducing salt intake, especially during pregnancy, also reduces the risk of developing breast cancer and many other diseases, as well as obesity. The risk of most cancers is reduced by losing weight. The geographical data and analyses currently available suggest that road salt (road salting in winter) may be associated with elevated mortality from cancer of the breast, lung, esophagus, throat, larynx, large intestine, rectum and bladder. There is no available literature on the health impacts of road salt. The cause and effect relationships cannot be established without further studies.
|
Acta Med Croatica. 2010 May;64(2):159-61. Salt and cancer
|
|
|
2010-07-24, 21:25
|
#2
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Skaparn och jag är körda.
|
|
|
2010-07-24, 21:45
|
#3
|
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
|
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Skaparn och jag är körda. 
|
Palt?
|
|
|
2010-07-25, 10:24
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skellefteå
Inlägg: 10 296
|
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Skaparn och jag är körda. 
|
Jag läste med fasa.
__________________
Citat:
adam400m kommer aldrig bli en ny Zyzz
|
|
|
|
2010-07-25, 10:25
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skellefteå
Inlägg: 10 296
|
Citat:
Ursprungligen postat av Trance
Palt?
|
Salt!
__________________
Citat:
adam400m kommer aldrig bli en ny Zyzz
|
|
|
|
2010-07-25, 14:53
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Ort: Skogen
Inlägg: 92
|
Ve och fasa, nu förstår jag somliga rökare som tycker att "det är värt det". Visst är man orolig över sitt höga saltintag, men just nu känns det inte värt att dra ned det hela till en hälsosam mängd för att kanske slippa cancer. Bara en endaste osalt måltid är skittråkig, att lägga om livsstilen helt för att äta alla måltider osalt... hemska tanke.
Edit:
Vet inte om det fungerar för fler, men till viss mat så kan jag ersätta mitt saltbehov genom att krydda med mycket citron eller något annat syrligt.
__________________
my belly's big and it's just a start, my appetite is my heart
Senast redigerad av xlucasx den 2010-07-25 klockan 14:55.
|
|
|
2010-07-25, 16:14
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 1 045
|
Går det ens att få i sig för mycket salt om man inte saltar på maten?
__________________
”The feds have crawled so far up my ass I can taste brulecreme”
|
|
|
2010-07-25, 16:16
|
#8
|
Banned User
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 3 951
|
Ketchup innehåller 3.5gram "koksalt" per 100gram. Vad det nu innebär? Är koksalt vanligt bordsalt?
Skinka, kassler och sånt är riktigt salt, så ja det tror jag.
|
|
|
2010-07-25, 16:28
|
#9
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 619
|
Citat:
Ursprungligen postat av Skrollovicz
Går det ens att få i sig för mycket salt om man inte saltar på maten?
|
Det är nog ganska lätt om du äter halvfabrikat?
|
|
|
2010-07-25, 16:39
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 956
|
Blev lite smått orolig när jag läste detta, brukar ta rejält mycket salt på äggen på morgonen tex. Sedan så förstår jag inte det minsta av engelskan i studien, om någon som har tid och lust att sammanfatta skulle jag vara tacksam.
|
|
|
2010-07-25, 16:41
|
#11
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Ursprungligen postat av cero
Blev lite smått orolig när jag läste detta, brukar ta rejält mycket salt på äggen på morgonen tex. Sedan så förstår jag inte det minsta av engelskan i studien, om någon som har tid och lust att sammanfatta skulle jag vara tacksam. 
|
Ett högt saltintag är en signifikant riskfaktor för magcancer.
|
|
|
2010-07-25, 16:52
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 1 045
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Ett högt saltintag är en signifikant riskfaktor för magcancer.
|
Grub, finns det olika rekommendationer för idrottare vad gäller salt än vanligt folk?
__________________
”The feds have crawled so far up my ass I can taste brulecreme”
|
|
|
2010-07-25, 16:52
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 956
|
Vad är ett "högt" saltintag?
|
|
|
2010-07-25, 16:54
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
|
|
|
2010-07-25, 16:56
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Ursprungligen postat av Skrollovicz
Grub, finns det olika rekommendationer för idrottare vad gäller salt än vanligt folk?
|
Varje kilo svett man förlorar innehåller ungefär 1.5 gram salt. Så vid hög värme eller aktivitet som innebär stor svettning blir behovet något högre.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:07.
|
    
|