Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-07-08, 21:45   #1
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
GI på microgröt, igen...

Att micrad havregrynsgröt får högre GI har varit på tapeten förut, men vad är det som gör det snabbare? finns det enskilda undersökningar gjorde kring det här (inte troligt antar jag) eller är testerna gjorde precis som alla andra tester?
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 21:57   #2
Johan1986
Registered User
 
Johan1986s avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 749
Jag är inte säker men jag tror det har med tillagningstiden att göra. Att microgröt inte kokas lika länge som vanlig gröt och då frigörs inte lika många vattenlösliga fibrer.
Johan1986 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 21:59   #3
TCOG
.
 
TCOGs avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 3 238
"Jo, de GI-sänkande fibrerna tränger inte ut tillnärmelsevis lika mycket vid tillagning i micron." - King Grub

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...vregrynsgr%F6t
TCOG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 22:58   #4
JLL
Registered User
 
JLLs avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 328
Varför inte ha ner lite psylliumfrön i gröten så behöver man inte bry sig om hur den tillagas? Just i gröt är det ju väldigt enkelt att blanda ner lite GI-sänkande frön.
JLL är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 23:00   #5
Grahn
Registered User
 
Grahns avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
Citat:
Originally posted by JLL
Varför inte ha ner lite psylliumfrön i gröten så behöver man inte bry sig om hur den tillagas? Just i gröt är det ju väldigt enkelt att blanda ner lite GI-sänkande frön.
Så kör jag, blir mindre disk i micron än med en kastrull på spisen.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes Visa inlägg
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
Grahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 23:01   #6
TCOG
.
 
TCOGs avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 3 238
Citat:
Originally posted by Grahn


Så kör jag, blir mindre disk i micron än med en kastrull på spisen.
och du säger att folk e lata för att ta av vikter, men du orkar ju inte ens diska.....nä nu vart d för mycket!

TCOG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 23:07   #7
Grahn
Registered User
 
Grahns avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
Citat:
Originally posted by TCOG


och du säger att folk e lata för att ta av vikter, men du orkar ju inte ens diska.....nä nu vart d för mycket!

Uhhhh.....ja så kan man ju oxå se det.
Tror du behöver sova nu dock.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes Visa inlägg
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
Grahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-08, 23:27   #8
TCOG
.
 
TCOGs avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 3 238
Citat:
Originally posted by Grahn


Tror du behöver sova nu dock.
yep!

bara en protendrínk sen....ZZZZZZzzzzzzzzZZZZZZZzzzzzzz
TCOG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 08:59   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by Johan1986
Jag är inte säker men jag tror det har med tillagningstiden att göra. Att microgröt inte kokas lika länge som vanlig gröt och då frigörs inte lika många vattenlösliga fibrer.
Precis. Det roliga är att micrad gröt t o m kan få högre GI än okokta gryn. Orsaken till detta är inte klarlagd, men möjligen påverkas kolhydraternas struktur på något sätt så de bli mer lätt nedbrytbara.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 09:01   #10
Zakath
Ich bin Bananatastic!
 
Zakaths avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 8 334
Citat:
Originally posted by King Grub


Precis. Det roliga är att micrad gröt t o m kan få högre GI än okokta gryn. Orsaken till detta är inte klarlagd, men möjligen påverkas kolhydraternas struktur på något sätt så de bli mer lätt nedbrytbara.


Vilken GI har okokta gryn?
Jag äter det ganska ofta (i mjölk)...
Mycket lättare än gröt
Zakath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 09:04   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by Zakath




Vilken GI har okokta gryn?
Jag äter det ganska ofta (i mjölk)...
Mycket lättare än gröt
85-100. Intervallet kan vara stort, beroende på grynens tjocklek, förbehandling (ångpreparering) och var och hur havren är odlad.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 09:26   #12
stocktown
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: stocktown
Inlägg: 230
Citat:
Originally posted by King Grub


Precis. Det roliga är att micrad gröt t o m kan få högre GI än okokta gryn. Orsaken till detta är inte klarlagd, men möjligen påverkas kolhydraternas struktur på något sätt så de bli mer lätt nedbrytbara.
är det verkligen ordentligt testat att micro-gröt får så högt GI?
har en gammal GI-lista från fredrik paulun där det står att morötter har GI 116, tittar man i en lista nu så ser man att GI för morötter är lågt.. gämförde flera andra livsmedel och såg flera förändringar på en gammal och ny Gil-lista!

men men äter man micro-gröten med 2egg, ett äpple och mjölk så borde ju hela måltiden få ett hyffsat bra Gi?
__________________
En dag ska jag bli STOR.
King Grub vet för mycket för allmänhetens bästa.
stocktown är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 09:37   #13
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by stocktown


är det verkligen ordentligt testat att micro-gröt får så högt GI?
har en gammal GI-lista från fredrik paulun där det står att morötter har GI 116, tittar man i en lista nu så ser man att GI för morötter är lågt.. gämförde flera andra livsmedel och såg flera förändringar på en gammal och ny Gil-lista!

men men äter man micro-gröten med 2egg, ett äpple och mjölk så borde ju hela måltiden få ett hyffsat bra Gi?
Det höga värdet för morötter gäller fortfarande... men bara kokta sådana. Råa morötter har superlågt GI.

Mina senaste GI-tabeller med ett medelvärde efter åtskilliga tester visar på högt GI för micrad gröt.

En måltid som den du beskriver har relativt lågt GI som helhet.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 12:28   #14
Johan1986
Registered User
 
Johan1986s avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 749
Får microgröt fortfarande högt gi om man låter grynen ligga i vatten över natten och svälla? Eller det måste till lite värme för att fibrerna ska tränga ut ordentligt?
Johan1986 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-07-09, 22:00   #15
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Tack för alla svar.
Citat:
Originally posted by King Grub


Precis. Det roliga är att micrad gröt t o m kan få högre GI än okokta gryn. Orsaken till detta är inte klarlagd, men möjligen påverkas kolhydraternas struktur på något sätt så de bli mer lätt nedbrytbara.
Finns hela proceduren i den här referensen som du lämnat i en annan tråd?

Krezowski PA, Nuttal FQ, Gannon MC, et al. Insulin and glucose responses to various starch-containing foods in type II diabetic subjects.

Kan jag få tillgång till och läsa denna på något sätt, räcker länk till pubmed?
Max är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)