Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-06-05, 16:00   #1
Zozza
Banned
 
Zozzas avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 2 140
Frysa in gravad lax?

Kan man frysa in gravad lax? Hur länge håller den sig?
Zozza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 16:31   #2
Arwen
CottageCheeseFreak
 
Arwens avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Helsingborg
Inlägg: 692
tror faktiskt inte att det är en bra idé....
__________________
Fortfarande fet
Arwen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 16:35   #3
Zozza
Banned
 
Zozzas avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 2 140
Citat:
Originally posted by Arwen
tror faktiskt inte att det är en bra idé....
Varför tror du inte det?
Zozza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 16:35   #4
goatass
Registered User
 
goatasss avatar
 
Reg.datum: Apr 2003
Inlägg: 83
Jodå, det är inga problem (tror jag iaf) brukar grava en hel filé och dela den 2-3 bitar och frysa in. Dock kan man inte ha det fruset för länge, men nån vecka eller 4 har då aldrig varit nått problem för mej
__________________
Nobody seems to know, that what you least expect is comming next...
goatass är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 16:40   #5
Arwen
CottageCheeseFreak
 
Arwens avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Helsingborg
Inlägg: 692
Citat:
Originally posted by Zozza


Varför tror du inte det?
Sorry, tankefel. Men jag brukar frysa först och grava sen, går givetvis att göra tvärtom med en färsk filé. Viktigt att frysa för att ta kål på alla skumma bakterier etc.
__________________
Fortfarande fet
Arwen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 17:18   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 849
Genom att frysa in laxen minst 14 dagar så dödar man ev de tarmparaciter som finns i laxens kött.
Dessa tarmparasiter ( jag har glömt namnet på parasiten/infektionen men det är typ binikemask )klarar av en kallrökning eller gravning men dör av värmen på spisen eller när laxen varmröks. De dör alltså efter en vecka i frysen.


Det är aldrig bra att frysa feta livsmedel någon längre tid.
Det fleromättade fettet i fisk och i griskött härsknar mycket lätt i frysen !
Ha lax, sill, bacon och fläsk max tre månader i frysen.

Magert kött och nöt kött, som inte är lika fleromättat kan vara fryst sex månader upp till ett år.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 18:26   #7
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Förmodar att samma gäller de rökta fiskarna?
  Svara med citat
Gammal 2004-06-05, 21:44   #8
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Citat:
Originally posted by Arwen
Sorry, tankefel. Men jag brukar frysa först och grava sen, går givetvis att göra tvärtom med en färsk filé.
Skulle jag INTE rekommendera, Det går bra att frysa gravad lax och den håller sig ganska länge, antagligen ungefär lika länge som färsk (man skall dock inte glömma att alla feta köttvaror har jämförelsevis begränsad hållbarhet i frysen), men även om man har tänkt slänga den i frysen efteråt skall man se till att frysa den innan man gravar för att ta död på eventuella oönskade "proteintillskott" i fisken. Dumt att låta dem gosa till sig i plastpåsen under gravningen ... (i och för sig kanske det inte är den sortens organismer man oroar sig för i färsk lax, men det skadar inte att försöka vara på den säkra sidan ...)
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 09:54   #9
emmzan
SL-Kirurg
 
emmzans avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 10 830
Citat:
Originally posted by Sverker
Genom att frysa in laxen minst 14 dagar så dödar man ev de tarmparaciter som finns i laxens kött.
Dessa tarmparasiter ( jag har glömt namnet på parasiten/infektionen men det är typ binikemask )klarar av en kallrökning eller gravning men dör av värmen på spisen eller när laxen varmröks. De dör alltså efter en vecka i frysen.
Är det anisakis? Eller breda bandmasken?

Jaja, tillägg är att man inte tar kål på några bakterier genom frysning de klarar sig helt okej men de kan inte tillväxa.

Det är ett problem med många köpta gravade laxar - just Listera t.ex som inte alls har något emot salta miljöer och mest gillar att bli gravad

/Emma - på jakt efter att få folk att sluta äta mat
__________________
Cardiologer gör det underifrån
emmzan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 14:43   #10
Diana
Källargymdelägare
 
Dianas avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: I en kebapbageri nära dej
Inlägg: 8 261
men om fette härsknar känner man de på smaken? ja hittade för ett tag sen en frostig klump längst bak i frysen när ja skulle städa ut lite skit och de visade sej va en gammal makrill, ingen aning om hur länge den legat men ja kommer inte ihåg när ja slängde in den där iaf så den måste legat ett tag, iaf ja tinade den och den verkade helt ok..
Diana är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 15:59   #11
Callister
Fetförbrännarn
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sthlm
Inlägg: 2 268
Makrill är väl inte direkt någon fet fisk.
Callister är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 16:02   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Citat:
Originally posted by Callister
Makrill är väl inte direkt någon fet fisk.
17 gram protein, 16 gram fett per 100 gram fisk, så makrill får väl definitivt räknas till de feta fiskarna.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 16:37   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 849
Citat:
Originally posted by Diana
men om fette härsknar känner man de på smaken?

tinade den och den verkade helt ok..
Det känns på smaken. Smakar mer fisk än den borde, och smaken sitter kvar i munnen.....länge......
Ingen behaglig upplevelse.


Fettet behöver inte bli dåligt bara för att fisken varit fryst länge. Men risken ökar med tiden.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 19:17   #14
Diana
Källargymdelägare
 
Dianas avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: I en kebapbageri nära dej
Inlägg: 8 261
ahaa på de viset, ja trodde att om de härsknat skulle de smaka avföring ungf men ja antar att ja hade tur då..
Diana är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-06, 19:22   #15
Nate
Registered User
 
Nates avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: sundsvall
Inlägg: 2 177
Vi brukar ha fryst gravad lax på jobbet som vi tinar upp då och då om någon beställer en smörgåstårta. Den ligger väl fryst några månader skulle jag tro och jag har då inte märkt någon smakförändring....
Nate är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)