Ät fet fisk med småben brukar vara ett hett tips.
Mja inte direkt?
Sillfillé innehåller 17mg kalcium per 100g. Och Livsmedelsverket rekommenderar runt 1000mg per dag. Det blir ganska mycket sillfillé det..
https://soknaringsinnehall.livsmedel...odDetails/4609
Klassikern makrill i tomatsås i konserv ger 24mg per burk.
https://soknaringsinnehall.livsmedel...odDetails/1296
Men man äter andra grejor?
Sojabönor är ju ett vanligt exempel. Här har vi mer kalcium: cirka 250mg per 100g torkade sojabönor.
100g torkade sojabönor är ganska så ordentligt med mat. Och sen har vi väl oxalater och skit i sojabönorna som gör att man inte lika effektivt kan ta upp allt kalcium? Eller??
Sötmandel har också ganska bra med kalcium, nästan 300mg per 100g. Har ingen koll hur effektivt man tar upp kalciumet från sötmandeln men nu börjar vi också äta väldigt mycket kalorier om vi ska räkna samman allt och vi har fortfarande inte nått ens i närheten av RDI, och vi kommer ju antagligen äta andra livsmedel under dagen som knappt har kalcium i sig överhuvudtaget.
Hur gör man om man vill få i sig tillräckligt med kalcium från mat om man inte äter mejeriprodukter?