Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2022-12-01, 07:29   #1
40plus
Registered User
 
40pluss avatar
 
Reg.datum: Mar 2019
Ort: Skåne
Inlägg: 287
Whey sämre än hela ägg för muskelprotein?

Titta här och några minuter fram. Intressanta tankar om hur stor mängd protein vi kan använda till att bygga saker i kroppen vs vad som går till förbränning och därmed blir kalorier: https://youtu.be/YbfzC2fNcyg?t=507

Att man helt sonika kan räkna bort 30-50% av kalorimängden från ett visst protein pga att det används för att bygga saker i kroppen och inte som bränsle, det visste jag inte.
40plus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 07:55   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Hur många gram av ett visst livsmedel som blir muskelprotein är rätt ointressant.

Det handlar om signaler att stimulera muskelproteinsyntesen. Det sker när rätt aminosyror strömmar in i blodet i rätt mängder.

När det sker sänds signaler för muskelprotein och aminosyror börjar byggas in som muskelprotein. Men det behöver inte vara från livsmedlet du åt och som skapade signalerna. Andra aminosyror i omlopp svarar på signalerna. Till exempel är redan nedbrutet muskelprotein en av de stora källorna till aminosyror för nytt muskelprotein. De svarar på signalerna och bildar muskler igen. Hela 75 % av musklerna du bryter ned återanvänds och svarar på signaler i blodet från proteinet du äter och blir nya muskler.

Även om mer av ett protein förbränns istället för att sluta som kroppseget protein (som vassle) kan det ändå bidra till större uppbyggnad av kroppseget protein, genom att det får andra aminosyror att bli nytt kroppseget protein.

En stor del av vassleprotein försvinner till energi istället för att bli muskler. Men innan dess har dess aminosyror redan stimulerat muskeluppbyggnad från andra källor genom närvaron i blodet.

Men det blir ännu mer komplicerat.

Äter du bara en gång på många timmar är det långsamma proteinet ( t ex ägg) bättre i alla lägen. Även om du bygger mindre muskler på kort tid, blir arean under kurvan för muskelproteinsyntesen större.

Äter du en "normal" måltidsfördelning spelar det sannolikt ingen roll över dygnet, så länge du får i dig tillräckligt med protein totalt.

Vill du stimulera muskeluppbyggnaden så mycket som möjligt under kort tid, som t ex om du tar en proteinshake efter träningen och ska äta en måltid två timmar senare, så kommer vassleproteinet att bygga mer muskler under den mellanperioden.



Det betyder dock inte säkert att det snabba proteinet ger större muskelprotein på sikt. I en del studier har man sett att tillskott av vassleprotein bygger mer muskler över tid än ett "sämre", som sojaprotein, i andra inte.

Är du gammal, kanske 50-60+, så är snabbt protein (vassle) bättre i alla lägen, eftersom musklerna blir mer okänsliga för protein när man blir gammal. Går att komma förbi genom att äta mer av annat protein, men många äldre har svårt för stora portioner, inte minst av protein.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 09:32   #3
40plus
Registered User
 
40pluss avatar
 
Reg.datum: Mar 2019
Ort: Skåne
Inlägg: 287
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Hur många gram av ett visst livsmedel som blir muskelprotein är rätt ointressant.

Det handlar om signaler att stimulera muskelproteinsyntesen. Det sker när rätt aminosyror strömmar in i blodet i rätt mängder.

När det sker sänds signaler för muskelprotein och aminosyror börjar byggas in som muskelprotein. Men det behöver inte vara från livsmedlet du åt och som skapade signalerna. Andra aminosyror i omlopp svarar på signalerna. Till exempel är redan nedbrutet muskelprotein en av de stora källorna till aminosyror för nytt muskelprotein. De svarar på signalerna och bildar muskler igen. Hela 75 % av musklerna du bryter ned återanvänds och svarar på signaler i blodet från proteinet du äter och blir nya muskler.

Även om mer av ett protein förbränns istället för att sluta som kroppseget protein (som vassle) kan det ändå bidra till större uppbyggnad av kroppseget protein, genom att det får andra aminosyror att bli nytt kroppseget protein.

En stor del av vassleprotein försvinner till energi istället för att bli muskler. Men innan dess har dess aminosyror redan stimulerat muskeluppbyggnad från andra källor genom närvaron i blodet.

Men det blir ännu mer komplicerat.

Äter du bara en gång på många timmar är det långsamma proteinet ( t ex ägg) bättre i alla lägen. Även om du bygger mindre muskler på kort tid, blir arean under kurvan för muskelproteinsyntesen större.

Äter du en "normal" måltidsfördelning spelar det sannolikt ingen roll över dygnet, så länge du får i dig tillräckligt med protein totalt.

Vill du stimulera muskeluppbyggnaden så mycket som möjligt under kort tid, som t ex om du tar en proteinshake efter träningen och ska äta en måltid två timmar senare, så kommer vassleproteinet att bygga mer muskler under den mellanperioden.



Det betyder dock inte säkert att det snabba proteinet ger större muskelprotein på sikt. I en del studier har man sett att tillskott av vassleprotein bygger mer muskler över tid än ett "sämre", som sojaprotein, i andra inte.

Är du gammal, kanske 50-60+, så är snabbt protein (vassle) bättre i alla lägen, eftersom musklerna blir mer okänsliga för protein när man blir gammal. Går att komma förbi genom att äta mer av annat protein, men många äldre har svårt för stora portioner, inte minst av protein.
Tack för mer insight!
40plus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 09:38   #4
Uncle Joe
Registered User
 
Uncle Joes avatar
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1 349
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Hur många gram av ett visst livsmedel som blir muskelprotein är rätt ointressant.

Det handlar om signaler att stimulera muskelproteinsyntesen. Det sker när rätt aminosyror strömmar in i blodet i rätt mängder.

När det sker sänds signaler för muskelprotein och aminosyror börjar byggas in som muskelprotein. Men det behöver inte vara från livsmedlet du åt och som skapade signalerna. Andra aminosyror i omlopp svarar på signalerna. Till exempel är redan nedbrutet muskelprotein en av de stora källorna till aminosyror för nytt muskelprotein. De svarar på signalerna och bildar muskler igen. Hela 75 % av musklerna du bryter ned återanvänds och svarar på signaler i blodet från proteinet du äter och blir nya muskler.

Även om mer av ett protein förbränns istället för att sluta som kroppseget protein (som vassle) kan det ändå bidra till större uppbyggnad av kroppseget protein, genom att det får andra aminosyror att bli nytt kroppseget protein.

En stor del av vassleprotein försvinner till energi istället för att bli muskler. Men innan dess har dess aminosyror redan stimulerat muskeluppbyggnad från andra källor genom närvaron i blodet.

Men det blir ännu mer komplicerat.

Äter du bara en gång på många timmar är det långsamma proteinet ( t ex ägg) bättre i alla lägen. Även om du bygger mindre muskler på kort tid, blir arean under kurvan för muskelproteinsyntesen större.

Äter du en "normal" måltidsfördelning spelar det sannolikt ingen roll över dygnet, så länge du får i dig tillräckligt med protein totalt.

Vill du stimulera muskeluppbyggnaden så mycket som möjligt under kort tid, som t ex om du tar en proteinshake efter träningen och ska äta en måltid två timmar senare, så kommer vassleproteinet att bygga mer muskler under den mellanperioden.



Det betyder dock inte säkert att det snabba proteinet ger större muskelprotein på sikt. I en del studier har man sett att tillskott av vassleprotein bygger mer muskler över tid än ett "sämre", som sojaprotein, i andra inte.

Är du gammal, kanske 50-60+, så är snabbt protein (vassle) bättre i alla lägen, eftersom musklerna blir mer okänsliga för protein när man blir gammal. Går att komma förbi genom att äta mer av annat protein, men många äldre har svårt för stora portioner, inte minst av protein.
Intressant. Ponera att muskelnedbrytningen är relativt stor eftersom vi tränar. Då cirkulerande aminosyror, peptider från musklerna ger signaler efter träningen, är det därför man inte behöver pricka in shake-fönstret som man länge trodde?

Och att snabbare protein är bättre för 50 plussare - Detta gäller enbart drinken efter träningen inte övriga måltider? Eller är det fördelaktigt att ersätta vanligt "matprotein" med en drink vassle för någon måltid, t ex frukosten då kroppen varit utan mat hela natten?
Uncle Joe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 09:45   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Det gäller även utan träning med i bilden.

https://physoc.onlinelibrary.wiley.c...ol.2002.036897
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:12   #6
Uncle Joe
Registered User
 
Uncle Joes avatar
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1 349
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Det gäller även utan träning med i bilden.

https://physoc.onlinelibrary.wiley.c...ol.2002.036897

Kanske seriöst värt att tänka på. Mixa in lite vassle vid varje måltid utöver post-drinken. Men försöksindividerna var runt 70 plussare.
Uncle Joe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:17   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Man vet inte exakt när "age-related anabolic resistance" inträder eller hur olika det är mellan individer.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:31   #8
Uncle Joe
Registered User
 
Uncle Joes avatar
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1 349
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Man vet inte exakt när "age-related anabolic resistance" inträder eller hur olika det är mellan individer.

Så länge musklerna ger ifrån sig respons med min vanliga diet kanske resistansen inte är märkbar än. Ska nog ta det säkra före det osäkra och köra lite vassle på morgonen.
Uncle Joe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:37   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Nej, det flesta studierna tittar på 65+. Men då är den redan där. Den börjar sannolikt vid 35 eller liknande, men är antagligen oväsentlig under lång tid, kanske flera årtionden.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:40   #10
Uncle Joe
Registered User
 
Uncle Joes avatar
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1 349
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Nej, det flesta studierna tittar på 65+. Men då är den redan där. Den börjar sannolikt vid 35 eller liknande, men är antagligen oväsentlig under lång tid, kanske flera årtionden.

Oj, redan vid 35 års åldern.
Jag som tänkte dra in på det dyra vasslet litegrann hehe.
Men optimering är optimering, det får kosta extra.
Uncle Joe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:45   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Oväsentlig betyder i det här fallet att det inte påverkar i praktiken. :p
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:46   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Även sarkopeni, åldersrelaterad muskelförlust, inträder strax efter 30. "Muscle mass decreases approximately 3–8% per decade after the age of 30 and this rate of decline is even higher after the age of 60" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804956/ Men det botar man med styrketräning.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 10:52   #13
Uncle Joe
Registered User
 
Uncle Joes avatar
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1 349
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Även sarkopeni, åldersrelaterad muskelförlust, inträder strax efter 30. "Muscle mass decreases approximately 3–8% per decade after the age of 30 and this rate of decline is even higher after the age of 60" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804956/ Men det botar man med styrketräning.

Ja, jag har läst dina artiklar på styrkelabbet. Matnyttig info.
Uncle Joe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-12-01, 12:34   #14
Magrauta
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2022
Inlägg: 98
Citat:
Ursprungligen postat av 40plus Visa inlägg
Titta här och några minuter fram. Intressanta tankar om hur stor mängd protein vi kan använda till att bygga saker i kroppen vs vad som går till förbränning och därmed blir kalorier: https://youtu.be/YbfzC2fNcyg?t=507

Att man helt sonika kan räkna bort 30-50% av kalorimängden från ett visst protein pga att det används för att bygga saker i kroppen och inte som bränsle, det visste jag inte.

Ja alltså snubben som är ansvarig för alla kaloritabeller på vår mat gav folk mat sen samlade in det som kom ut och kollade vad som försvunnit/fanns kvar AKA Kcal-tabellen. Det han missade var att metabolismen kräver energi och det har nu visat sig att det enda han fick rätt var fettet då det kräver ytterst lite metabolism för att Lagras/användas som bränsle. Protein anses av experter ge ca 30% mindre kcal än vad som idag anges. Och kolhydrater vet jag inte siffrorna på men även där ger det mindre kcal än angivet.

Konstaterar att energin i maten fortfarande verkar stämma relativt bra men att det är metabolismens energiförbrukning samt till viss mån hur väl vi bearbetar maten som gör att det är "fel". Är inte endast protein/kolhydrater/fett utan även struktur och typ av råvara. Säg majs tex som ibland går igenom hela och även nötter som ofta inte bryts ner till fullo. Lär vara många exempel här inom växtriket.

Senast redigerad av Magrauta den 2022-12-01 klockan 12:36.
Magrauta är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)