Citat:
Ursprungligen postat av Ola Wallengren
Fettet tas nog upp utan probelm. Proteinet är däremot mer svårbedömt eftersom det så vitt jag känner till inte finns några studier som undersökt det. Min gissning är att upptaget är större än i vitan. I en studie togs bara 50% av vitan upp och i en annan var det ca 65% och ägggulan har sannolikt bätte upptag än så.
I vilken sås använder du rå ägggula? Oftast hetar man upp gäggulan så att såsen börjar tjocka sig, vilket innebär att proteinet börjar denaturera, så det är inte helt rått.
Hur som helst lär det inte handla om speciellt många gram protein.
|
Okej, så du tror inte fettet påverkas över huvud taget?
Jag använder äggula i, bland annat, en currysås på turkisk yoghurt där man rör ner en rå äggula. Tänkte att det var ett bra sätt att få i sig bra fett från äggulan, blev som sagt i efterhand tveksam på hur bra det är med rå gula.