Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-01-08, 16:48   #1
Knatten
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2012
Ort: Järfälla
Inlägg: 8
Bästa pannan för kött?

Tjo!

Jag behöver köpa en stekpanna.

I 90 fall av 100 är det kött som skall stekas, vanligtvis nötkött som helst ätes rejält blodigt, i de andra 10 fallen så är det kött som efter stekning skall in i ugn således är det även här bra stekyta som jag vill åt!

Vad jag hör hört hittills så bör jag köpa en gjutjärnspanna?

Så jag har väl egentligen två frågor:
1. Stämmer det att gjutjärn är bäst för detta ändamål?
2. Oavsett svar på fråga 1, vilken panna rekommenderar du?

Hoppas på att få hjälp av alla fantastiska kockar som bevisligen huserar här(ni avslöjar er själva era jävlar i "Era måltider&tips med bilder!"-tråden! )

Med vänliga hälsningar
Knatten!
Knatten är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-08, 17:08   #2
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Ja, du ska ha gjutjärn. Det är iaf vad jag hört när det kommer till kött som ska vara lite blodigt.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-08, 17:11   #3
Gober
Surgubbe
 
Gobers avatar
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 5 511
Gjutjärn är det bästa för köttbitar och burgare. Men visst, en riktigt bra teflon är smidigt att diska osv. Gjutjärn ska inte diskas, sköljas av och torkas och oljas in ibland. Gjutjärn tål riktigt höga temperaturer för bra stekyta, håller värmen extremt bra också. Jag har båda, och båda har sina fördelar.
Gober är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-08, 17:27   #4
Hermit
Fettbyggare
 
Hermits avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 143
Gjutjärn helt klart.

Köp ingen med plast/trähandtag så kan du steka på köttbiten på spisen och köra in hela stekpannan i ugnen. Jag brukar även använda min på kolgrillen, fungerar kanon.
Hermit är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-08, 17:38   #5
mij82
raggarballe
 
mij82s avatar
 
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 300
Föredrar själv min kolstålpanna framför min gjutjärnspanna. Blir varm snabbare och väger mindre.
__________________
rabiat extremfeminist
mij82 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-08, 19:50   #6
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
ikea 365 + serien... privärdare pannor för hemmabruk finns inte...
här
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10101206/

hemma har jag nog stekpannor allt från 0-2000kr...

och ska man jämföra vilken som vinner är det ikeas 365+ pga priset till bra kvallite. mellan 100-200kr beroende på storlek lixom.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-09, 18:45   #7
Oljan
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2015
Inlägg: 29
Gjutjärn secondhand / begagnad online. Rengör med grovsalt på hög värme och bränn in med olja... Håller gör det :-)
Oljan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-09, 22:42   #8
Pretorian
Registered User
 
Pretorians avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 827
Alla andra kan sluta ge tips. Du ska ha en panna från De Buyer.


Här är den helt ny och oanvänd:


Sen blir den mörkare (och bättre) ju mer du använder den:




Tror denna kostar runt 1000:- så det är inte så farligt. Jag har köpt på Cervera men du kan nog köpa billigare på nätet. Jag har lite olika storlekar. De har även några för 5-6000:- men där är jag inte ännu.

Fördelen är att den blir rejält het, fungerar på induktion, kan ställas i ugn, kan använda vilka verktyg som helst (metall, plast) och enkel att sköljas av med hett vatten. Ingen såpa.
__________________
Träning, mat och TV-spel - "Rippad in till benet":
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...1078&page=1000
Pretorian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-09, 23:18   #9
Sidén
Art Vandelay
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 2 331
Citat:
Ursprungligen postat av Pretorian Visa inlägg
Alla andra kan sluta ge tips. Du ska ha en panna från De Buyer.
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
Sidén är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-09, 23:46   #10
Skoen
Banned User
 
Reg.datum: Jan 2014
Inlägg: 55
Citat:
Ursprungligen postat av Sidén Visa inlägg
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
Fick en sådan av far min när jag fyllde år sist. Riktigt nöjd med den. Tar man hand om dom så håller dom minst hela ens eget liv. 25års garanti på den jävlen också.
Skoen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-10, 08:55   #11
Pretorian
Registered User
 
Pretorians avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 827
Citat:
Ursprungligen postat av Sidén Visa inlägg
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
Det var med glimten i ögat jag skrev det. Självklart ska alla ge tips och min är inte bäst.
__________________
Träning, mat och TV-spel - "Rippad in till benet":
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...1078&page=1000
Pretorian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-10, 09:16   #12
Morrris
Jag har klamydia
 
Morrriss avatar
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 4 670
Har både klassisk skeppshult och de Buyer. Jag föredrar helt klart kolstålet. Gjutjärn och vanlig elspis är en ganska seg kombo. På gas är den klart bättre, men man får vara försiktig om man väljer trähandtag (vilket man borde)... Annars är gjutjärnet tyngre, kräver bättre rengöring och är allmänt krångligare att handha. Enda man får vara försiktig med om man köper en de Buyer är deras tendens att slå sig.
__________________
Anteckningar från ett Källarhål

Blev medlem på Kolozzeum och allt jag fick av Piranha var den här förbannade klamydian.
Morrris är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-10, 21:34   #13
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Hur undviker man med säkerhet att stekpannan slår sig? Jag har en gjutjärn som är högre i mitten än på kanterna vilket jag antar är för att den slagit sig litegrann och den är ju helt obruklig. Handlar det om att undvika snabba temperaturförändringar?
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-10, 22:11   #14
delta_mats
Illrar pillrar
 
delta_matss avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Skogen
Inlägg: 5 089
Ja. Framförallt inte kyla ner en varm panna för snabbt.
__________________
NO FEAT IS BEYOND MY REACH, I WILL WRITE MY OWN DESTINY.

Cardio Freak With Science
En Svensk Klassiker 2019/2020
PB: Böj 185 kg. Bänk 137,5 kg. Mark 235 kg.
delta_mats är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-01-10, 22:40   #15
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av delta_mats Visa inlägg
Ja. Framförallt inte kyla ner en varm panna för snabbt.
Så om man bränner fast något i stekpannan så bör man alltså hälla kokande vatten över den istället för kallvatten.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)