Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-05-26, 10:31   #1
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Glutenkänslighet: överdrivet eller en ny epidemi?

[Non-coeliac gluten sensitivity: hype, or new epidemic?].
Citat:
Abstract:

Coeliac disease is an immune-mediated inflammation of the small intestine caused by sensitivity to dietary gluten and related proteins in genetically sensitive individuals. Recently, a novel gluten-related disorder has gained significant interest from the scientific community and mass media.

This condition, known as non-coeliac gluten sensitivity, is characterised by gastrointestinal or extra-intestinal symptoms that respond to gluten withdrawal without evidence of underlying coeliac disease.

Its symptoms overlap considerably with those of irritable bowel syndrome and the number of individuals embracing a gluten-free diet is rapidly growing. No discriminative markers to support a diagnosis of gluten sensitivity have been identified; the perceived response to a gluten-free diet after exclusion of coeliac disease is currently the best diagnostic and therapeutic marker.

Its pathogenesis remains obscure but may be related to non-gliadin molecules in grains that stimulate the innate immune system of the intestine. Here, we summarise the current knowledge on this novel condition.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(21):A6168.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23693012
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-26, 11:47   #2
Kvicksilver
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 678
Folk är överkänsliga och allergiska mot allt nuförtiden. Pratade med min mor om detta häromdagen. Hon jobbade i skolmatsalen när jag gick i skolan i slutet av 70-talet. Det var ca 300 elever i skolan. En var astmatiker och två tålde inte nötter. Thast it!
Nu koketterar folk när man är på middagar om allt dom inte kan äta.
Kvicksilver är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-26, 11:53   #3
Perramja
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
Citat:
Ursprungligen postat av Kvicksilver Visa inlägg
Folk är överkänsliga och allergiska mot allt nuförtiden. Pratade med min mor om detta häromdagen. Hon jobbade i skolmatsalen när jag gick i skolan i slutet av 70-talet. Det var ca 300 elever i skolan. En var astmatiker och två tålde inte nötter. Thast it!
Nu koketterar folk när man är på middagar om allt dom inte kan äta.
På den tiden uppmärksammades nog inte problemen i samma utsträckning...säkerligen lika många uppblåsta laktosmagar då som nu, men man lärde sig nog leva med det helt enkelt.
Perramja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-26, 12:03   #4
Kvicksilver
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 678
Citat:
Ursprungligen postat av Perramja Visa inlägg
På den tiden uppmärksammades nog inte problemen i samma utsträckning...säkerligen lika många uppblåsta laktosmagar då som nu, men man lärde sig nog leva med det helt enkelt.
Så är det med all säkerhet. Sen tror jag att man kan lära kroppen att tåla vissa saker. Det är bara att titta på vilken stor skillnad det är mellan basfödan världen över.
Turister drabbas ju ofta av magproblem som, om dom stannar en längre tid, ger med sig. Det beror ju iofs inte bara på födan utan även på bakterieflora och annat.
Kvicksilver är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-26, 12:38   #5
Alvis
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 114
Citat:
Ursprungligen postat av Kvicksilver Visa inlägg
Folk är överkänsliga och allergiska mot allt nuförtiden. Pratade med min mor om detta häromdagen. Hon jobbade i skolmatsalen när jag gick i skolan i slutet av 70-talet. Det var ca 300 elever i skolan. En var astmatiker och två tålde inte nötter. Thast it!
Nu koketterar folk när man är på middagar om allt dom inte kan äta.
Fast sedan är det så att det faktiska antalet glutenintoleranta ökar med tiden, iaf enligt min läkare(jag antar att de jämför procentuellt med antal testade delvis). Dessutom finns det många som har det utan att veta om det.
Jag själv har fått en del ordentliga tarmskador från långsiktigt ätande av gluten (är glutenintolerant) vilket jag inte hade fått reda på förrän efter det var riktigt ordentliga skador(kanske tarmcancer?) om jag inte hade haft diabetes(de testar efter sådant eftersom jag har diabetes). Blev sedan inskickad till koloskopi där man såg skador på tarmen.

Senast redigerad av Alvis den 2013-05-26 klockan 12:42.
Alvis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-26, 15:18   #6
Fjrebqll
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2012
Inlägg: 284
Citat:
Ursprungligen postat av Kvicksilver Visa inlägg
Folk är överkänsliga och allergiska mot allt nuförtiden. Pratade med min mor om detta häromdagen. Hon jobbade i skolmatsalen när jag gick i skolan i slutet av 70-talet. Det var ca 300 elever i skolan. En var astmatiker och två tålde inte nötter. Thast it!
Nu koketterar folk när man är på middagar om allt dom inte kan äta.
Det där säger väl inget överhuvudtaget egentligen.
Fjrebqll är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-15, 21:27   #7
FOSHO
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2012
Inlägg: 87
Jag har fått rekommenderat att testa en glutenfri diet nu mot mitt ryggont. Har haft inflammation i bröstryggen i ett par år och inget verkar hjälpa.
Ska testa det över sommaren
FOSHO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-15, 21:34   #8
Halvar
Registered User
 
Reg.datum: May 2013
Ort: kaksmeten
Inlägg: 383
Citat:
Ursprungligen postat av FOSHO Visa inlägg
Jag har fått rekommenderat att testa en glutenfri diet nu mot mitt ryggont. Har haft inflammation i bröstryggen i ett par år och inget verkar hjälpa.
Ska testa det över sommaren
Rekommenderat av läkare?
Halvar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-15, 21:49   #9
tlk
nattzor
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
Citat:
Ursprungligen postat av Alvis Visa inlägg
Jag själv har fått en del ordentliga tarmskador från långsiktigt ätande av gluten (är glutenintolerant) vilket jag inte hade fått reda på förrän efter det var riktigt ordentliga skador(kanske tarmcancer?) om jag inte hade haft diabetes(de testar efter sådant eftersom jag har diabetes). Blev sedan inskickad till koloskopi där man såg skador på tarmen.
Utsätter du slemhinnor för något som skapar inflammation så kommer slemhinna att bli lucker, svullen, och läcka. Av ren självbevarelsedrift så kommer ditt immunförsvar ta sönder mer och mer av barriären... för att komma undan det som den reagerar på. Problem är ju då mest att den reagerar på saker som sitter på utsidan av slemhinnan där immunförsvaret inte kommer åt.

Vill du se det med egna ögon så låt bli att borsta tänderna på några dagar så får du vackert inflammerat tandkött


Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
[Non-coeliac gluten sensitivity: hype, or new epidemic?].


Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(21):A6168.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23693012
Tråkigt att fullängdaren inte finns tillgänglig. Ser intressant ut. Särskilt att det skulle röra sig om icke-gliadin-medierad inflammation.
tlk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-15, 22:20   #10
FOSHO
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2012
Inlägg: 87
Citat:
Ursprungligen postat av Halvar Visa inlägg
Rekommenderat av läkare?
dietist och sjukgymnast
FOSHO är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)