Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-04-29, 11:12   #1
ChuckTesta
Nope! Chuck Testa
 
ChuckTestas avatar
 
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 675
Läsk, drycker, brynta livsmedel och "glyciation"?

Hallå, jag har läst en del om sk. "AGE's"

http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation

Citat:
These compounds are absorbed by the body during digestion with about 30% efficiency. Browning reactions (usually Maillard type reactions) are evidence of pre-formed glycations. Indeed, sugar is often added to products such as french fries and baked goods to enhance browning. Glycation may also contribute to the formation of acrylamide,[2] a potential carcinogen, during cooking. Until recently, it was thought that exogenous glycations and AGEs were negligible contributors to inflammation and disease states, but recent work has shown that they are important.[3] Although most of the research on this topic has been done with reference to diabetes, these results are likely to be important for all people, as exogenous AGEs are implicated in the initiation of retinal dysfunction, cardiovascular diseases, type II diabetes, and many other age-related chronic diseases.

Food manufacturers have added AGEs to foods, especially in the last 50 years, as flavor enhancers and colorants to improve appearance.[4] Foods with significant browning, caramelization, or directly added preformed AGEs can be exceptionally high in these proinflammatory and disease-initiating compounds. A very partial listing of foods with very high exogenous AGEs includes donuts, barbecued meats, cake, and dark colored soda pop.
Citat:
The formation and accumulation of advanced glycation endproducts (AGEs) has been implicated in the progression of age-related diseases. AGEs have been implicated in Alzheimer's Disease, cardiovascular disease, and stroke. The mechanism by which AGEs induce damage is through a process called cross-linking that causes intracellular damage and apoptosis. They form photosensitizers in the crystalline lens, which has implications for cataract development. Reduced muscle function is also associated with AGEs.

The total state of oxidative and peroxidative stress on the healthy body, and the accumulation of AGE-related damage is proportional to the dietary intake of exogenous (preformed) AGEs, the consumption of sugars with a propensity towards glycation such as fructose and galactose.
http://en.wikipedia.org/wiki/Advance...ion_endproduct

Här hittade jag en tabell



Det fungerade inte att klistra in tabellen som den var, men det står i alla fall att t ex cola light, eller lightläsk innehåller 9.500 "AGE units / cup"

Är det här med AGE's nytt på något sätt? Det stod också att ett stekt ägg som blandas blir "200 times more AGE immunoreactive". Betyder det här att läsk, brynta livsmedel mm är giftiga? Vad ska man dra för slutsatser av det här?
ChuckTesta är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-29, 17:08   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 843
Din slutsats bör vara att inte bränna köttet i stekpannan. Nöj dig med att ägget stelnar och inte blir svart i kanterna. Sockerkulör i cola är jag inte lika säker på eftersom det är karamelisering och inte brunfärgningsprodukter. Skadar inte att byta colan mot 7Up eller Fanta ibland.

Du får söka på "AGE" på Kolozzeum får du massor av träffar.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)